Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan Kewangan RM3,600 Dibiayai Oleh Kerajaan Malaysia Selama Setahun l Ikuti Cara Permohonan

Screenshot 20220914 220230

Bantuan Kewangan RM3,600 Dibiayai Oleh Kerajaan Malaysia Selama Setahun l Ikuti Cara Permohonan. Sambung tulis Pendahuluan. Kerajaan Malaysia mempunyai  banyak perancangan dalam membantu rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan.

Terdapat banyak inisiatif yang diperkenalkan oleh kerajaan dalam usaha membantu dan memastikan kepentingan rakyat terjaga. Jelas disini adalah menjadi keutamaan bagi kerajaan menjaga kebajikan rakyat.

Sehubungan itu kerajaan ada menyalurkan batuan kewangan sebanyak RM3,600 selama setahun dengan bersyarat. Sumbangan kerajaan adalah berdasarkan kapasiti peruntukan bajet mengikut tahun ke tahun. Untuk kalini, bantuan sebanyak RM3,600 merupakan bantuan yang boleh membantu mereka yang memerlukan.

Kepada anda, rakyat Malaysia anda boleh ikuti maklumat lanjut bantuan RM3,600 setahun dari kerajaan Malaysia. Ikuti juga cara permohonan bantuan dibawah.

Bantuan Kewangan RM3,600 Dibiayai Oleh Kerajaan Malaysia Selama Setahun l Ikuti Cara Permohonan

Apakah Itu Bantuan Kewangan Sebanyak RM3,600 Yang Dibiayai Oleh Kerajaan Malaysia?

Untuk makluman semua, pemberian sumbangan bantuan RM3,600 merupakan bantuan yang disalurkan melalui program inisiatif “Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti” atau singkatannya adalah Bantuan BKPKK.

Bantuan Kewangan

Ia merupakan bantuan dari kerjaan yang diperuntukan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM) yang bertujuan utama untuk membantu para pelajar yang memerlukan. Sumbangan kerajaan Malaysia ini melibatkan peruntukan juta khas bagi membantu golongan rakyat yang memerlukan.

Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti(BKPKK)

Bantuan BKPKK merupakan bantuan yang disediakan khas kepada pelajar komuniti yang diberikan khusus selama 2 semester awal sahaja. Mengikut pengiraan satu semester bersamaan 6 bulan,jadi dalam tempoh 6 bulan pelajar akan menerima bantuan sebanyak RM1,800.

Selepas semester 1 berlalu, memasuki semester 2. Pelajar akan menerima bayaran akhir sebanyak RM1,800. Jadi jumlah bagi 2 Semester keseluruhannya bantuan adalah sebanyak RM3,600 setahun.

Bagaimanakah Syarat Bagi Kelayakan Bantuan BKPKK?

Untuk makluman semua, berikut merupakan syarat-syarat bagi kelayakan menerima bantuan BKPKK sebanyak RM3,600 setahun:

  1. Pemohonan merupakan warganegara Malaysia
  2. Syarat utama mestilah merupakan seorang pelajar Kolej Komuniti bagi peringkat sijil jangka panjang, iaitu ia melibatkan pengajian dalam 4 semester(peringkat sijil sahaja).
  3. Pelajar Kolej Komuniti tersebut mestilah dari golongan keluarga B40 yang dibawah gaji RM3,000 tertakluk kepada jumlah tanggungan rumah pemohon.
  4. Bakal penerima bantuan BKPKK tidak dibenarkan untuk menerima apa-apa tajaan lain di dalam tempoh pengajian.

Bagi pelajar Kolej Komuniti yang berminat dan memerlukan bantuan BKPKK yang boleh memberi manfaat kepada yang memerlukan, anda boleh merujuk maklumat dan cara permohonan yang disediakan dibawah.

Berikut Merupakan Cara-Cara Memohon Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti(BKPKK)

408690238 1544106963075629 1596214460150520273 n 3

Pelajar Kolej Komuniti yang memulakan pengajian awal berpeluang untuk membuat permohonan bantuan ini. Ini adalah kerana ia merupakan tujuan awal bantuan yang diperkenalkan.

Usaha kerajaan juga dalam menyediakan bantuan ini bagi memupuk dan memberi suntikan dana kepada pelajar.

Cara Permohonan Bantuan BKPKK Bagi Tahun 2022

Berikut dikongsikan cara permohonan bantuan BKPKK yang boleh dimohon berdasarkan ketetapan pihak Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM). Rujuk cara permohonan dibawah:

  • Kepada pemohon, anda boleh membuat permohonan bantuan BKPKK melalui Pusat Kolej Komuniti masing-masing.
  • Untuk persediaan, pemohon boleh menyediakan terlebih awal dokumen-dokumen yang berkaitan yang akan diminta nanti.
  • Pemohon juga akan diminta untuk memberi sebab dan kenapa bantuan BKPKK perlu diberikan kepada pemohon.
  • Maklumat tambahan, pemohon yang berjaya mendapat bantuan BKPKK perlu membuktikan dan mengikut syarat BKPKK yang mana telah menetapkan bahawa penerima perlu menunjukkan komitmen di dalam pengajian.
  • CGPA 2.0 sekurang-kurangnya yang diperlukan pada semester 1 untuk melayakkan menerima bantuan seterusnya pada semester 2.

Bagi mereka yang mempunyai persoalan dan memerlukan makluman lengkap, anda boleh merujuk laman rasmi KPM dibawah:

Bantuan BKPKK Dibawah KPM 2022

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati