Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Malaysia Perlu Tingkatkan Usia Persaraan kepada 65 Tahun

Malaysia Perlu Tingkatkan Usia Persaraan kepada 65 Tahun
Malaysia Perlu Tingkatkan Usia Persaraan kepada 65 Tahun

Malaysia Perlu Tingkatkan Usia Persaraan kepada 65 Tahun? Malaysia perlu meneliti semula dasar mengenai had usia persaraan berikutan statusnya sebagai negara yang mempunyai masyarakat berusia atau menua, kata Wakil dan Pengurus Negara Kumpulan Bank Dunia di Malaysia Firas Raad.

Malaysia Perlu Tingkatkan Usia Persaraan kepada 65 Tahun

PAKEJ BANTUAN RAKYAT PULAU PINANG

Dalam kenyataan hari ini, beliau turut menyifatkan aspek demografi Malaysia telah berganjak ke era dengan kadar kesuburan dan kematian yang rendah berbanding paras lebih tinggi sebelum ini.

“Malaysia melangkaui pencapaian bermakna dalam trajektori pembangunannya tahun ini dan negara dengan masyarakat menua berdasarkan takrifan konvensyen antarabangsa iaitu tujuh peratus atau lebih penduduk berusia 65 tahun dan ke atas,” katanya.

Firas juga menekankan bahawa kemampuan mencecah usia lebih lanjut sedemikian juga bermakna rakyat negara ini perlu bekerja bagi tempoh yang lebih lama.

Jika dibandingkan dengan kalangan negara-negara berpendapatan tinggi dan pertengahan-tinggi lain pada masa ini, kadar pekerjaan mereka berusia 55-64 tahun di Malaysia adalah rendah, khususnya dalam kalangan wanita, katanya.

Malah, sebagai perbandingan negara-negara seperti Korea Selatan, Jepun dan Thailand menyaksikan lebih 65 peratus rakyat berusia 55 hingga 64 tahun masih aktif dalam pasaran tenaga kerja.

hfgh
Inilah Amalan Sebelum Tidur Yang Harus Kamu Kerjakan Malam Ini Juga

“Bagaimanapun di Malaysia, golongan itu adalah 45 peratus,” kata Firas.

Sehubungan itu Malaysia Perlu Tingkatkan Usia Persaraan kepada 65 Tahun, antara pilihan dasar itu ialah meningkatkan had minimum usia persaraan yang rendah secara beransur-ansur daripada 60 tahun kepada 65 tahun dan seterusnya dikaitkan dengan unjuran jangka hayat selepas itu.

Beliau menyifatkan dasar sedemikian diperlukan bagi menggalakkan pekerjaan yang produktif dan inklusif untuk semua pekerja, termasuk golongan berusia menerusi pekerjaan yang kurang memerlukan fizikal serta persekitaran tempat kerja dilengkapi dengan pengupayaan secara digital.

“Pilihan dasar pertama ialah menyediakan peluang dengan peningkatan aspek latihan dan pembelajaran sepanjang hayat yang mengambil kira keadaan khusus golongan pekerja berusia lebih tua.

“Ini pada akhirnya dapat mewujudkan rangka kerja kawal selia untuk pekerjaan produktif dan fleksibel untuk pekerja terbabit selain mempermudah pekerjaan secara separuh masa atau lain yang anjal,” katanya.

Pada masa sama, Firas turut menekankan kepentingan untuk menangani isu atau kekangan dihadapi wanita berkaitan kerja. Malaysia Perlu Tingkatkan Usia Persaraan kepada 65 Tahun masih belum ditetapkan.

Menurutnya, inisiatif relevan itu termasuk penyediaan kemudahan penjagaan anak yang berkualiti dan berpatutan; pembaharuan persekitaran perundangan berkaitan; menambah baik sokongan untuk ibu bapa sejajar dengan norma perundangan antarabangsa serta dasar menangani aspek jantina dan sikap.

“Pada akhirnya, gabungan dasar tepat ini dapat membantu Malaysia menangani masyarakat yang menua, mempertingkat kesejahteraan semua dan meningkatkan perkongsian bahawa pengalaman mengharungi usia tua bukanlah bebanan tetapi fasa kehidupan dengan kebebasan, penyertaan sosial dan produktiviti,” katanya.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati