Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018 – Wow Amazing

Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018
Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018

Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018. Terkini daripada Bahagian Tajaan Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia telah memaklumkan bahawa Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018 kini boleh dilakukan.

Berikut adalah maklumat yang perlu anda cakna:

 1. Keputusan temuduga
 2. Pautan rasmi
 3. Info semasa KPM
Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018
Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018

Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018

Sukacita dimaklumkan bahawa semakan keputusan RASMI temuduga Program Penajaan/ Cuti Belajar Bergaji Penuh, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi ambilan Tahun 2018 boleh disemak mulai 11 Jun 2018 (Isnin), jam 5.00 petang melalui pautan di bawah:

KLIK DI SINI

Rujukan ePenawaran

Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018
Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018

Apakah Itu Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP)?

Ia adalah inisiatif daripada KPM yang mana memberi pengajaran kepada kumpulan pelaksana untuk mengikuti pengajian di peringkat sijil serta diploma kemahiran Malaysia dan ijazah secara sepenuh masa. Minyak adalah satu inisiatif yang bagus yang dibuat oleh KPM bagi membantu dan memberi peluang kepada mereka yang menjawab penjawat awam untuk menyambung pengajian serta meningkatkan kualiti hasil kerja dalam masa yang sama.

Perkara ini juga memartabatkan ilmu tidak terhad kepada golongan pelajar dan golongan pekerja juga boleh dan layak bagi menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Perkara ini perlu diteruskan untuk memastikan wujudnya golongan pekerja yang mempunyai ilmu dan pengetahuan yang tinggi.

Syarat-syarat Permohonan CBBP

Untuk syarat adalah seperti berikut:

 • Pegawai perkhidmatan awam Persekutuan kumpulan pelaksana yang sedang berkhidmat dalam perkhidmatan tetap.
 • Pegawai telah disahkan dalam skim perkhidmatan terkini dari tarikh tutup permohonan
 • Telah mencapai markah purata laporan nilaian prestasi tahunan NLPT sebanyak 85 peratus bagi tempoh tiga tahun di dalam skim perkhidmatan yang secara berturut-turut. Kelayakan NLPT hendaklah genap selama 12 bulan.
 • Para pegawai yang membuat permohonan kemudahan ini hendaklah mengikuti kursus pada peringkat yang lebih jauh tinggi daripada kelayakan akademik yang sedia ada.
 • Permohonan oleh para pegawai hendaklah diperakui terlebih dahulu oleh ketua jabatan atau ketua perkhidmatan.
 • Pegawai juga merupakan seorang yang bebas daripada sebarang pertuduhan atau tindakan tatatertib dan dakwaan mahkamah.
 • Pegawai juga bukan peminjam tegar pinjaman pelajaran atau bukan dalam senarai hitam oleh jabatan perkhidmatan awam atau badan penaja yang lain.
 • Para calon yang ingin membuat permohonan telah mengistiharkan harta dan calon perlu bebas daripada sebarang penyakit yang kronik.

Elaun Bayaran dan Kemudahan

Pembayaran elaun serta kemudahan kepada pegawai yang telah diluluskan dalam permohonan cuti belajar bergaji penuh akan menerima bayaran bayaran yang telah ditetapkan. Berikut adalah bayaran bayaran yang akan diterima:

 • Bayaran insentif perkhidmatan kritikal. Pegawai dalam perkhidmatan akan dibayar bayaran insentif perkhidmatan kritikal melebihi 3 bulan.
 • Imbuhan tetap perumahan. Diberi kepada pegawai sekiranya diluluskan dalam permohonan cuti belajar bergaji ini. Mereka boleh memilih sama ada untuk menerima imbuhan tetap perumahan atau elaun bantuan sewa rumah yang disediakan di dalam pakej biasiswa tersebut.
 • Elaun bantuan sara hidup. Bantuan ini diberikan kepada mereka yang layak sekiranya tempoh melanjutkan pengajian bagi pegawai tersebut adalah melebihi 3 bulan dan tidak kurang daripada 12 bulan.

Bagi pegawai yang berasal dari tugas di Semenanjung yang layak menerima dalam permohonan ini. Bantuan akan dibayar mengikut lokasi institusi pengajian nya dan untuk pegawai yang berasal dari Sabah Sarawak serta bertugas di Semenanjung dan mengikuti kursus pengajian di Semenanjung layak diberi bantuan mengikut lokasi institusi pengajian nya juga. Terdapat banyak lagi elaun dan faedah yang bakal diterima oleh mereka yang berjaya dalam Semakan Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018.

Sekian, semoga perkongsian ini iaitu Semakan Untuk Keputusan Temu duga bagi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) KPM Ambilan Tahun 2018 dapat memberikan informasi terkini buat semua. Semoga berjaya dan TAHNIAH kami ucapkan kepada yang berjaya. Semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahkan. Teruskan menyokong kami di sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati