Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

e Pangkat Keputusan Urusan Naik Pangkat Online

e Pangkat Semakan Keputusan Urusan Naik Pangkat Online
e Pangkat Keputusan Urusan Naik Pangkat Online

e Pangkat Keputusan ialah satu lagi portal dibawah Kementerian Pendidikan Malaysia yang dibina bagi meningkatkan kemudahan kepada para guru terutama dalam urusan kenaikan pangkat. Berbeza dengan ePangkat, e Pangkat Keputusan ini adalah khas untuk membuat semakan permohonan kenaikan pangkat yang telah dibuat melalui ePangkat.

Jika sebelum ini proses urusan kenaikan pangkat memerlukan masa yang sangat lama untuk diketahui namun tidak lagi sekarang. Melalui e pangkat keputusan ini dapat dilihat dengan cepat dan mudah. Guru yang terlibat hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan mereka sahaja dan keputusan urusan kenaikan pangkat mereka akan dikeluarkan.

Login E Pangkat Keputusan disini

Jika sebelum ini proses urusan kenaikan pangkat memerlukan masa yang sangat lama untuk diketahui namun tidak lagi sekarang. Melalui e pangkat keputusan ini dapat dilihat dengan cepat dan mudah. Guru yang terlibat hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan mereka sahaja dan keputusan urusan kenaikan pangkat mereka akan dikeluarkan.Login E Pangkat Keputusan disini
e pangkat keputusan boleh dilihat disini

> Login e Pangkat <

Login ke Sistem E Pangkat disini

Antara Fungsi dan Kepentingan Sistem e Pangkat

Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah

Seperti yang kita tahu, matlamat utama e pangkat adalah untuk memudahkan urusan kenaikan pangkat para guru atau pentadbir. Jadi, mari kita lihat fungsi dan kepentingan sistem e pangkat ini.

 1. Proses pemangkuan
 2. Menangani isu kelewatan dan pertindihan urusan kenaikan pangkat
 3. Kenaikan Pangkat
 4. Penempatan pemangkuan
 5. Pertukaran jawatan
 6. Memantau serta mengemaskini data-data kenaikan pangkat bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) dan Anggota Kumpulan Sokongan (AKS) di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)

Info Penting Mengenai E Pangkat Keputusan

 1. Semakan keputusan urusan kenaikan pangkat secara online tidak melibatkan urusan pemangkuan.
 2. Urusan kenaikan pangkat secara Time-Based Berasaskan Kecemerlangan dilaksanakan secara berperingkat mengikut tempoh perkhidmatan yang melayakkan dan perakuan oleh Ketua Jabatan.
 3. Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, KPM tidak bertanggungjawab bagi kes penyalahgunaan No. Kad Pengenalan oleh calon lain melalui sistem ini.
 4. Sebarang pertanyaan bagi tujuan penyemakan status kenaikan pangkat melalui emel, tuan/puan perlu mengisi maklumat berkenaan (seperti di Jadual1).
 5. Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) yang TELAH BERJAYA bagi sebarang urusan kenaikan pangkat, tuan/puan boleh menyemak STATUS SURAT PENYIARAN KENAIKAN PANGKAT DENGAN KETUA JABATAN/BAHAGIAN MASING-MASING SELEPAS 30 HARI BEKERJA dari TARIKH MUAT NAIK DATA.

Hubungi Pihak Berwajib Bahagian E Pangkat

Sebarang masalah semakan secara online bolehlah dialamatkan kepada kami ke alamt di bawah.

Cawangan Naik Pangkat,
Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementerian Pendidikan Malaysia, Aras 4, Blok E12 Kompleks E, Pusat Pentadbiran Kerajaaan Persekutusan, 62604 Putrajaya.
Tel : 03-8884 7963 / 7863 / 7816
Email : [email protected]

Jangan lupa sertai kami di Telegram | Facebook | Forum

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati