Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Kelebihan Mengamalkan Ayat Seribu Dinar dan Terjemahan Ayat Seribu Dinar

SERIBU DINAR
Kelebihan Mengamalkan Ayat Seribu Dinar dan Terjemahan Ayat Seribu Dinar 5

Pernahkah anda mendengar mengenai ayat seribu dinar? Ayat seribu dinar adalah ayat daripada surah at-Talaq dan mempunyai manfaaf besar jika mengamalkannya pada setiap hari. Di dalam terjemahan ayat seribu dinar ini mempunyai konsep taqwa dan tawakkal yang membawa pengertian mendalam dan perlu diamal serta dihayati bersama. Artikel ini menerangkan ayat seribu dinar, terjemahan ayat seribu dinar, kelebihan ayat seribu dinar dan cara mengamalkannya.

Apa itu Ayat Seribu Dinar?

Ayat seribu dinar adalah dalam surah at-Talaq ayat 2 dan 3. Ayat ini merupakan ‎amalan yang masyhur dalam hal berkaitan rezeki dan perlindungan diri. Ramai ‎yang mengamalkan ayat ini untuk tujuan meminta agar Allah SWT mengurniakan kemurahan ‎rezeki, kemudahan dan penyelasaian masalah. Tetapi haruslah mengamalkannya secara beristiqamah.

61266645 1040111286177363 1074100685697449984 n
Kelebihan Mengamalkan Ayat Seribu Dinar dan Terjemahan Ayat Seribu Dinar 6

Bacaan Rumi dan Terjemahan Ayat Seribu Dinar

Berikut merupakan lafaz ayat seribu dinar yang boleh kita amalkan bersama:

وَمَن يَتَّقِ اللَّـهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا . وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّـهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّـهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

ayat seribu dinar
Kelebihan Mengamalkan Ayat Seribu Dinar dan Terjemahan Ayat Seribu Dinar 7

Bacaan Rumi ayat seribu dinar:

Waman yattaqillāha yaj’al lahụ makhrajā. Wa yarzuqhu min ḥaiṡu lā yaḥtasib,
Wa may yatawakkal ‘alallāhi fahuwa ḥasbuh, innallāha bāligu amrih, qad ja’alallāhu likulli syai`in qadrā.

Terjemahan ayat seribu dinar:

Maksudnya: “Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

Kisah Ayat Seribu Dinar

Pada zaman dahulu terdapat seorang pedagang lelaki yang bermimpi didatangani Nabi Khidir dan diperintahkan untuk bersedekah wang sebanyak 1000 dinar. Setelah tiga kali mengalami mimpi sama, maka dia segera bersedekah. Lalu Nabi Khidir pun mengajarkanlah akan pedagang ‎itu ayat 2-3 surah at-Talaq untuk diamalkan. Lalu beramallah pedagang dengan ayat ‎berkenaan.
Pada suatu hari pedagang tersebut ingin pergi berdagang ke suatu tempat ‎yang lain dengan menggunakan jalan laut iaitu menaiki kapal. Di tengah pelayaran ia ‎dilanda angin taufan yang sangat dahsyat. Pedagang tersebut hanya mampu bertawakkal dan membaca ayat yang diajar oleh Nabi Khidir. Setelah kapal itu pecah dipukul ombak, beliau tersedar mendapati dirinya terdampar di tepi pantai dan selamat manakala semua ‎penumpangnya yang lain kembali ke alam baqa. Beliau bersyukur dan tinggallah lelaki itu di negeri yang baru, berdagang dan berniaga dengan penduduk ‎negeri.
Beliau masih lagi mengamalkan membaca ayat 2-3 surah at-Talaq, sehinggalah ‎beliau diangkat menjadi raja di negeri tersebut (rezeki yang tidak disangka-sangka). ‎Begitulah kisahnya, sehinggalah sekarang ini ayat yang diajar Nabi Khidir itu digelar ayat ‎‎seribu dinar.

Kelebihan Mengamalkan Ayat Seribu Dinar

Berikut merupakan kelebihan mengamalkan ayat seribu dinar secara istiqamah dalam kehidupan anda:

1. Memperoleh kemurahan rezeki yang tidak disangka-sangka.
2. Mendapat jalan keluar dari segala masalah dan kesulitan.‎
3. Mendapat perlindungan dari segala musibah dan bala bencana seperti peperangan, ‎kezaliman dan bencana alam.‎
4. Jika berperang InsyaAllah tidak akan cedera atau binasa kecuali telah sampai ajal.‎
5. Allah akan menunaikan segala hajat dan memberi kemudahan dalam setiap urusan.
6. Dapat hilangkan segala kegelisahan dan kegusaran
7. Baca ketika menaiki kenderaan dan perjalanan akan dimudahkan
8. Baca ketika bertawakkal, urusan akan dilancarkan
9. Baca ketika melakukan pekerjaan akan dipermudahkan urusan
retyuu
Kelebihan Mengamalkan Ayat Seribu Dinar dan Terjemahan Ayat Seribu Dinar 8

Cara Mengamalkan Ayat Seribu Dinar Untuk Rezeki

Cara Mengamalkan Ayat Seribu Dinar untuk rezeki yang tidak disangka-sangka:

  • Membaca Al-Fatihah
  • Membaca Al-Maidah ayat 114 Sebanyak 21 Kali

قَالَ عِيْسَى ابْنُ مَرْيَمَ اللّٰهُمَّ رَبَّنَآ اَنْزِلْ عَلَيْنَا مَاۤىِٕدَةً مِّنَ السَّمَاۤءِ تَكُوْنُ لَنَا عِيْدًا لِّاَوَّلِنَا وَاٰخِرِنَا وَاٰيَةً مِّنْكَ وَارْزُقْنَا وَاَنْتَ خَيْرُ الرّٰزِقِيْنَ

Maksudnya: Isa putra Maryam berdoa, “Ya Allah Tuhan kami, turunkanlah kepada kami hidangan dari langit (yang hari turunnya) akan menjadi hari raya bagi kami, yaitu bagi orang-orang yang sekarang bersama kami maupun yang datang setelah kami, dan menjadi tanda bagi kekuasaan-Mu. Berilah kami rezeki. Engkaulah sebaik-baik pemberi rezeki.”

  • Membaca Ayat Seribu Dinar Sebanyak 21 Kali
  • Membaca Asma Allah SWT Sebanyak 10 Kali

Lafaznya seperti berikut:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِسْمِكَ يَا فَتَّاحُ يَا رَزَّاقُ يَا كَرِيمُ يَا غَنِي يَا كَافِي يَا بَسِيطُ .

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada Mu dengan nama Mu, wahai Yang memberi rezeki, wahai Yang membuka, wahai yang memberi kurnia, wahai Yang Maha Kaya, wahai Yang mencukupi, wahai Yang membentangkan”.

Soalan FAQs Berkenaan Ayat Seribu Dinar

Apakah surah ayat seribu dinar?

Surah At-Talaq

Apakah kelebihan ayat seribu dinar?

Memperoleh kemurahan rezeki yang tidak disangka-sangka, mendapat jalan keluar dari segala masalah dan kesulitan, mendapat perlindungan dari segala musibah dan bala bencana seperti peperangan, ‎kezaliman dan bencana alam, jika berperang InsyaAllah tidak akan cedera atau binasa kecuali telah sampai ajal, dan Allah swt akan menunaikan segala hajat dan memberi kemudahan dalam setiap urusan.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati