Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim : SPA Buka Pengambilan Bulan 8

Pegawai Penguat Kuasa Maritim

SPA Buka Pengambilan Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim Bulan 8. Terkini, SPA telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh SPA ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

SPA Buka Pengambilan Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim Bulan 8

Permohonan kerja kosong di SPA ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Channel Whatsapp Kerja Kosong Malaysia

Maklumat Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim 

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh SPA Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan

 • Nama Majikan: SPA
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut

 • Pegawai Penguat Kuasa Maritim (Leftenan Muda Maritim)
 • Kekosongan Jawatan: 173

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 7 Ogos 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi SPA

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim, Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di SPA

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada SPA. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syarat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Screenshot 2023 08 02 11 00 37 238 com.google.android.apps .docs
Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim

Interactive.JPA

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan DBKL, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online Mohon Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal di laman web seperti yang tertera di atas.
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya

Mengenai Pegawai Penguat Kuasa Maritim 

Pegawai Penguat Kuasa Maritim Leftenan Muda Maritim adalah seorang anggota muda dalam agensi penguatkuasaan maritim negara yang bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas berkaitan dengan keselamatan dan keamanan maritim. Mereka menjalankan tanggungjawab mereka dengan penuh dedikasi dan integriti.

Sebagai seorang Leftenan Muda Maritim, mereka mungkin baru memulakan kerjaya dalam bidang ini dan sedang mengumpul pengalaman untuk membantu mereka naik pangkat ke peringkat yang lebih tinggi. Tugas harian mereka termasuk patroli laut untuk mengawasi aktiviti kapal-kapal dan mengesan potensi ancaman keselamatan maritim.

Pegawai ini juga terlibat dalam penguatkuasaan undang-undang maritim, memastikan kapal-kapal dan penumpang mematuhi peraturan dan memastikan kepatuhan terhadap undang-undang kawalan laut. Selain itu, mereka akan memberi bantuan dalam misi penyelamatan dan operasi kecemasan di laut.

Kehadiran mereka dalam memantau perairan penting untuk mencegah dan menangani aktiviti ilegal seperti penyeludupan manusia, dadah, dan pencurian kapal. Selain itu, mereka juga berperanan dalam menjaga keselamatan marin dan mengendalikan masalah pencemaran laut yang mungkin berlaku akibat dari kegiatan manusia atau kejadian alam.

Dalam perjalanan kerjaya mereka, Pegawai Penguat Kuasa Maritim Leftenan Muda Maritim akan diberikan peluang untuk meningkatkan kemahiran mereka, termasuk pelatihan lanjutan dan pembangunan profesional. Dengan semangat dan komitmen mereka terhadap tugas, mereka menjadi pemangkin penting dalam memastikan keamanan dan kestabilan wilayah perairan negara.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai SPA Buka Pengambilan Jawatan Pegawai Penguat Kuasa Maritim Bulan 8 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati