Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Tanda Kiamat! Dua Gerhana Bulan Ramadhan 2024?

Tanda Kiamat! Dua Gerhana Dalam Bulan Ramadhan 2024?

Gempar mengenai dua gerhana bulan ramadhan 2024! Memasuki bulan Ramadan 1445h atau bertepatan dengan tahun 2024 Masihi, Kita dikejutkan dengan fenomena di dunia ini yang akan terjadi fenomena alam yang luar biasa iaitu dua kejadian gerhana pada bulan yang sama iaitu gerhana bulan dan gerhana matahari.

Dikatakan bahawa dua fenomena alam akan berlaku pada bulan Ramadan 1445H/2024, yang didedahkan oleh Malaysia Space Agency (MYSA). MYSA memaklumkan dua gerhana itu ialah gerhana bulan penumbra yang diramalkan berlaku pada 24-25 Mac dan gerhana matahari penuh (GMT) yang akan berlaku pada 8 April 2024.

Berkenaan Dua Gerhana Bulan Ramadhan 2024

Apa itu Gerhana Bulan Penumbra?

Dua Gerhana Dalam Bulan Ramadhan 2024
Dua Gerhana Dalam Ramadhan 2024

Gerhana bulan penumbra ialah keadaan apabila Bulan bergerak melalui penumbra Bumi, atau bahagian luar bayangnya yang samar.

Ini bermakna bahawa hanya bayang luar Bumi yang lebih meresap, atau apa yang dipanggil penumbra, jatuh di permukaan bulan. Fenomena gerhana jenis ini sering terlepas untuk dilihat, kerana bulan hanya akan redup sedikit menyukarkan untuk diperhatikan.

Adakah Malaysia Boleh Lihat Gerhana Matahari 8 April Ini?

Rakyat Malaysia tidak dapat menyaksikan gerhana matahari penuh yang dijangka terjadi 8 April ini kerana laluan bayang-bayang umbra dan antumbra bulan tidak melalui mana-mana kawasan di dalam negara ini pada waktu berkenaan.

image 69
Tanda Kiamat! Dua Gerhana Bulan Ramadhan 2024? 4

Pakar bidang teknologi spektrum cahaya, Prof Ir Dr Mohd Syuhaimi Ab Rahman berkata, peristiwa gerhana matahari penuh biasanya hanya terlihat di sebuah jalur kecil di permukaan bumi yang dipanggil umbra. Fenomena ini biasa terlihat di negara di Pasifik dan Amerika Selatan seperti Chile dan Argentina.

Adakah Dua Gerhana Dalam Bulan Ramadhan 2024 Tanda Kiamat?

Walaubagaimanapun, menurut penyelidik Pusat Penyelidikan Angkasa, Pertubuhan Penyelidikan Aeronautik dan Angkasa BRIN (Indonesia), Farahhati Mumlahana, kedua-dua fenomena alam yang menakjubkan ini malangnya tidak dapat diperhatikan di Indonesia dan Malaysia serta sekitarnya.

Sementara itu, orang ramai pula sibuk membincangkan fenomena alam dua gerhana bulan ramadhan 2024 yang jarang ditemui ini, yang sebenarnya dikaitkan dengannya sebagai tanda kiamat yang semakin hampir atau kiamat. Agak munasabah bila orang ramai mengaitkan fenomena alam ini dengan hari kiamat, kiamat dan tanda kemunculan Imam Mahdi.

Sebabnya, fenomena alam yang jarang berlaku ini berlaku pada bulan mulia umat Islam di seluruh dunia. Jadi, adakah fenomena dua gerhana bulan Ramadhan 2024 benar-benar petanda akhir zaman atau kedatangan Imam Mahdi?

Penjelasan Ulama Berkenaan Fenomena Dua Gerhana Bulan Ramadhan 2024

Persoalan fenomena gerhana matahari yang bertepatan dengan bulan Ramadan yang dikaitkan dengan tanda kemunculan Imam Mahdi dijelaskan oleh ulama besar Indonesia, Yahya Zainul Ma’arif atau Buya Yahya.

Dalam kenyataannya di laman web rasmi Yayasan Al Bahjah, sebuah yayasan kelolaan Buya Yahya, ulama berkarisma ini menjelaskan beliau tidak melihat sebarang kaitan langsung antara kejadian gerhana matahari dengan kemunculan Imam Mahdi. Menurut Buya Yahya, fenomena gerhana adalah fenomena alam yang boleh diramal dan berlaku secara berkala.

Manakala menurutnya, kemunculan Imam Mahdi sebagai tanda kiamat adalah sesuatu yang hanya Allah Subhanahu wa Ta’ala sahaja yang mengetahuinya. Adakah itu benar? Bagaimanapun, Buya Yahya menegaskan bahawa tanda-tanda besar kiamat, seperti kemunculan Imam Mahdi, tidak dapat dielakkan dan benar-benar akan berlaku.

“Tiada siapa tahu bila tepat kejadian ini berlaku. Oleh itu umat Islam mesti mempersiapkan diri untuk menghadapi hari akhir (kiamat),” kata Buya Yahya. Diketahui fenomena dua gerhana pada bulan Ramadan sebenarnya sudah beberapa kali berlaku. Malah, fenomena dua gerhana pada Ramadan ini bukanlah kali pertama berlaku.

Tercatat kedua-dua fenomena langit ini pernah berlaku pada Ramadan 2003 sebelum ini. Dua fenomena cakerawala itu ialah gerhana bulan penuh yang berlaku pada 9 November 2003 dan gerhana matahari pada 24 November 2003.

Ketua Balai Cerap Indonesia, Moeji Raharto, ketika itu berkata, gerhana pada bulan Ramadan adalah fenomena alam biasa. Malah, menurut Moeji, lebih dua dekad lalu, fenomena gerhana bulan dan gerhana matahari yang bertepatan dengan bulan Ramadan telah berlaku lebih 60 kali.

Justeru, katanya orang ramai tidak perlu risau dengan isu kiamat. Setelah mendengar penjelasan ulama dan ahli astronomi ini, dapatlah disimpulkan bahawa dua gerhana di bulan Ramadan bukanlah petanda sepenuhnya, kerana ia hanyalah fenomena alam yang biasa.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Ahmad Mizan Ameen
Ahmad Mizan Ameen
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati