Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29 Januari 2024 di Jabatan Perangkaan Malaysia

Jawatan Kosong Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29 Januari 2024 di Jabatan Perangkaan Malaysia

Makluman jawatan kosong Penolong Pegawai Perangkaan gred E29 januari 2024 di Jabatan Perangkaan Malaysia

Peluang menjawat jawatan kerajaan Malaysia kini terbuka untuk semua, permohonan boleh dibuat segera sebelum tarikh tutup. Peluang kerjaya di Jabatan Perangkaan Malaysia adalah merupakan satu peluang untuk memulakan kerjaya dibawah sektor awam.

Terdapat beberapa maklumat yang anda boleh rujuk berkenaan jawatan kosong Penolong Pegawai Perangkaan gred E29 januari 2024 berkenaan iklan, syarat-syarat dan cara permohonan.

Makluman Jawatan Kosong Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29 Januari 2024 di Jabatan Perangkaan Malaysia

Pihak Suruhanajaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) telah umum peluang pekerjaan baharu untuk dimohon. Anda boleh membuat beberapa semakan berkenaan tawaran kerja ini.

image 8

Tawaran Kerja Di Pejabat Perangkaan Malaysia

Bagi calon yang berminat untuk membuat permohonan, calon boleh membuat permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Perangkaan gred E29 januari 2024 mengikut kelayakan akademik. Bagi mendapatkan lebih dalam mengenai jawatan, berikut merupakan maklumat jawatan kosong.

Maklumat Jawatan

Jawatan : Penolong Pegawai Perangkaan gred E29

Sektor : Kerajaan

Taraf : Tetap/Kontrak

Kumpulan:Pelaksana

Kem/Jab:Jabatan Perangkaan Malaysia

Jadual Gaji:

 • Gaji Minimum : RM1,493.00
 • Gaji Maksimum : RM5,672.00
 • Kadar Kenaikan Gaji Tahunan : RM145.00

Pemberitahuan jawatan kosong Penolong Pegawai Perangkaan gred E29 januari 2024 adalah merujuk kepada kekosongan di Jabatan Perangkaan Malaysia. Semua data pengambilan dan kekosongan adalah berdasarkan data dan statistik pihak majikan.

image 10
Jawatan Kosong Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29 Januari 2024 di Jabatan Perangkaan Malaysia 5

Tempoh Permohonan Dibuka Untuk Jawatan Kosong Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29

Bagi permohonan jawatan kosong Penolong Pegawai Perangkaan gred E29 januari 2024 diketahui tarikh tutup dan hendaklah dibuat permohonan sebelum 4 Januari 2024. Oleh itu para pemohon perlu membuat isian secara online melalui laman SPA9.

Syarat Kelayakan Permohonan Kerja

Bagi membuat permohonan bagi jawatan kosong Penolong Pegawai Perangkaan gred E29 Januari 2024, anda perlu memenuhi syarat-syarat kelayakan seperti dibawah:

 • Warganegara Malaysia;
 • Calon berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup tawaran kerja.
 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta lulus principal subjek Ekonomi atau Matematik. (Gaji Permulaan pada Gred E29 : RM1,493.00).
 • Diploma dalam bidang statistik, matematik atau sains aktuari yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.. (Gaji Permulaan pada Gred E29 : RM1,770.95).

Tugasan Kerja Bagi Jawatan yang Ditawarkan

Skop kerja bagi jawatan Penolong Pegawai Perangkaan gred E29 adalah seperti berikut:

 • Bertanggungjawab dalam memantau pelaksanaan program dan aktiviti pengumpulan, pemprosesan dan penyebaran data
 • Membantu penganalisisan data dalam bidang ekonomi makro, perdagangan, kependudukan, demografi, tenaga manusia serta alam sekitar untuk perancangan pembangunan dan pentadbiran negara.

Panduan Permohonan dan Rujukan Jawatan Kosong Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29 Januari 2024 di Jabatan Perangkaan Malaysia

Jawatan kosong ini boleh dibuat secara atas talian (Online) dan mesti dibuat sebelum tarikh tutup 4 Januari 2024.

Calon diminta untuk membuat permohonan segera bagi mengelakkan sebarang masalah berlaku. Disarankan untuk anda merujuk terlebih dahulu iklan jawatan , syarat permohonan dan cara permohonan melalui SPA9:

image 9

Kepada anda yang berminat, bagi membuat permohonan jawatan kosong anda boleh merujuk cara-cara permohonan jawatan dibawah.

Cara Mohon Jawatan Kosong Penolong Pegawai Perangkaan Gred E29

Diminta para pemohon untuk mengikut cara permohonan kerja seperti dibawah:

 • Kepada Calon yang berminat, anda perlu memenuhi syarat yang ditetapkan dan hendaklah memohon secara dalam talian melalui Portal Rasmi Sistem Pendaftaran Pekerjaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA9).
 • Untuk makluman, calon yang telah mendaftarkan permohonan bagi jawatan di atas tidak perlu mendaftar semula sekiranya permohonan masih dalam tempoh sah laku pada tarikh tutup iklan. Namun, calon perlu memastikan pusat temu duga dikemas kini pada atau sebelum tarikh tutup iklan.
 • Dalam urusan permohonan, calon perlu memastikan maklumat adalah tepat dan telah dikemaskini. Mohon segera jawatan kosong ini dan pastikan anda mohon sebelum 4 Januari 2024.

Diharapkan kepada para calon untuk terus bersiap sedia sekiranya dipanggil untuk menduduki peperiksaan PPSE dengan baik seterusnya layak ke temuduga. Semoga dipermudahkan urusan anda!

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati