Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran

Review Kereta Honda Civic Type R 2023  Yang Terlaris Dipasaran
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 9

Honda, dengan kecanggihan dan pengalamannya, Honda Civic Type R dilancarkan sebagai kereta mewah yang sporty terbarunya. Sudah tentu, anda yang peminat kereta teruja terhadap rupa reka bentuk yang dibawa oleh sedan mewah yang sporty ini yang mempamerkan aura yang anggun tetapi garang yang boleh membius setiap mata yang melihat model Type R.

Pada artikel kali ini kita akan berkongsikan informasi dan maklumat tentang Honda Civic Type R spesifikasi dan harga di Malaysia. Berikut adalah spesifikasi dari kereta Honda Civic yang paling terlaris di dalam sejarah honda mengikut pendapat kami.

Latar Belakang Syarikat Honda

Honda Motor Co., Ltd. adalah syarikat multinasional Jepun yang didirikan pada tahun 1948 oleh Soichiro Honda. Pada mulanya, Honda terfokus kepada pengeluaran motosikal, dan segera menjadi salah satu pengeluar motosikal terbesar di dunia. Ada pelbagai jenis kereta Honda. Pada tahun 1960-an, Honda memperluaskan jangkauannya ke dalam pasaran kereta dengan pengenalan Honda N360, sebuah kereta penumpang kecil.

honda
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 10

Kejayaan pertama Honda di pasaran kereta datang dengan pengenalan Honda Civic, yang diperkenalkan pada tahun 1972 dan menjadi pilihan popular. Selama tahun 1970-an dan 1980-an, Honda terus memperluas senarai model kereta mereka, dengan memperkenalkan model baru seperti Honda Accord, Honda Prelude, dan Honda CR-V.

Pada tahun 1990-an, Honda juga masuk ke dalam pasaran kereta mewah dengan pengenalan jenama Acura. Kini, Honda adalah salah satu pemain utama di pasaran kereta global, dengan pengeluaran pelbagai jenis kenderaan termasuk kereta, SUV, minivan, dan kereta hybrid elektrik. Jika anda sedang mencari kereta yang sesuai dengan anda dari jenama Honda, maka anda harus tahu jenis jenis kereta Honda di Malaysia.

Spesifikasi Tentang Honda Civic Type R

Rupa Bentuk Luaran Honda Civic Type R Yang Sangar Sporty dan Mewah

honda 9
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 11

Pertama sekali, Honda ini akan mempamerkan rupa reka bentuk luaran yang sangat mewah dan sporty. Kemewahan kereta ini juga boleh dilihat dari semua sisi bodinya di mana jika dilihat secara visual atau ‘overall’, Honda Type R adalah model baru dengan pelbagai kit badan (bodykit) untuk menerapkan konsep aerodinamiknya. 

Teknologi LED pada lampu utama yang kelihatan memanjang sedikit hingga ke sisi atas, selain memberikan pencahayaan yang cukup terang ketika jentera Type R ini dipandu pada malam hari, dengan penampilan baru pada lampu utama ini mempamerkan gaya reka bentuk yang begitu sporty dan ganas. Berikut disenaraikan lebih lanjut reka bentuk kereta ini:

  • Reka bentuk lebih kemas dan matang seperti mana gaya Civic generasi ke-11.
  • Bampar depan ringkas, kecuali bukaan gril bawah besar bagi memaksimumkan aliran udara kepada enjin.
  • Lebih rendah dan lebar.
  • Gerbang roda atau fender mengembang, tetapi tidak keterlaluan dan nampak natural dengan badan.
  • Komponen aerodinamik lain seperti ambilan udara di tepi roda depan dan difuser belakang lebih besar disatukan dengan lantai penutup bawah.
  • Spoiler belakang dengan palang aluminium dengan posisi lebih rendah dan lebar.
  • Rim 19 inci, lebih kecil berbanding rim 20 inci terdahulu.
  • Tayar Michelin Pilot Sport 4S 265/30 berbanding 245/30 sebelum ini.
  • Pilihan warna Championship White Rallye Red (merah), Crystal Black (hitam) dan Sonic Grey Pearls (kelabu).

Ruang Dalaman Honda Civic Type R Dilengkapi Teknologi Canggih

honda 5
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 12

Dalam bahagian ini, nampaknya kekuatan yang diterapkan agar kelihatan sporty masih berlanjutan. Malah, ruang kabin ‘hot hatch’ Honda ini juga agak luas, sehingga ia akan memberikan lebih banyak keselesaan pada penumpang. Tidak hanya itu, kecanggihan ciri-cirinya juga kelihatan begitu teserlah pada papan pemuka Honda Civic Type R, Sistem Sambungan Infotainment Honda ini dilengkapi dengan skrin sentuh LCD yang cukup lebar untuk memberikan hiburan.

Di samping itu, penghawa dingin dengan kawalan suhu automatik dan kawalan perayauan dengan had laju juga dipasang pada panel hadapan. Malah, fungsi i-MID menunjukkan pelbagai maklumat yang berkaitan dengan prestasi juga disusun dengan cukup sempurna pada papan pemuka di kedudukan pemandu, seperti meter G, tekanan brek atau pendikit, suhu udara, suhu minyak dan tekanan minyak, masa dan masa lap pecutan (0-100 km / j, 0-100 m atau 0-402 m).

Dimensi Honda Civic Type R Yang Sangat Kukuh dn Tahan Lasak

honda 4 1
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 13

Mengenai dimensi spesifikasi Honda Civic Type R juga mempengaruhi bentuk luar dan ruang interior kabin. Oleh itu, keseluruhan saiz bodi berpengaruh untuk membentuk kereta Honda ini. Malah, dimensi juga mempengaruhi saiz ruang kabin. Malangnya saiz dimensi pada Type R tidak diketahui dengan tepat kerana Honda belum mengesahkan berapakah ukuran keseluruhan dimensi kereta ini. 

Di sudut lain, selain mempunyai dimensi yang sesuai dengan casis ia kelihatan lebih kuat tetapi ringan, Honda juga akan melengkapkan ‘hot hatch’ ini dengan membawa suspensi yang berkualiti tinggi. Kehadiran suspensi ini juga akan menyokong berat yang dibawa oleh kenderaan ini. Oleh itu, Honda akan membekalkan suspensi dengan MacPherson Strut di hadapan dan jenis ‘Independent Multi Link’ untuk belakang. 

Tidak hanya itu, rim aloi dengan diameter 20 inci juga kelihatan sangat sporty dengan tayar yang dibekalkan sangat berkualiti tinggi dengan saiz 245/30. Kemudian, untuk mengelakkan kemalangan yang tidak dijangka, brek Brembo dengan 4 piston dengan diameter 13.8 inci juga melengkapi spesifikasi Honda Civic Type R yang bersedia untuk beroperasi pada brek berkualiti tinggi yang sangat dipercayai di dalam kelasnya.

Prestasi Enjin Honda Civic Type R Dengan Teknologi VTEC Turbo

honda 6
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 14

Dengan melangkah ke segmen ini, nampaknya enjin yang diperkasakan oleh ‘hot hatch’ ini akan dilengkapi dengan enjin berperestasi tinggi dengan teknologi super canggih. Kerana, diketahui bahawa enjin yang dibawa Honda Type R mempunyai kapasiti 2.0 liter dengan teknologi sokongan VTEC Turbo ‘Earth Dreams Technology’. 

Sebaliknya, kereta ini juga mempunyai ciri sokongan enjin yang cukup canggih, seperti fungsi mod memandu yang terdiri daripada mod Keselesaan untuk perjalanan yang lebih santai dan Sport atau R bagi mereka yang suka memandu pada kelajuan tinggi. Malah, Type R Honda juga dilengkapi dengan sistem adaptive damper system yang diintegrasikan ke dalam kereta beroda empat (4WD) yang juga bersesuaian dengan mod R. 

Ciri-ciri Khas Teknologi Moden Dalam Honda Civic Type R

honda 10
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 15

Sekarang  kita akan meninjau ciri-ciri teknologi yang telah dibekalkan pada kenderaan ini. Pertama, sistem ‘dual pinion electric power steering’ juga dilengkapi sistem adaptive damper system yang dibekalkan pada keempat roda dengan fungsi R yang sedia untuk memberi kemudahan dan keselesaan ketika mengawal atau memandu. 

Sistem Infotainment  dengan skrin sentuh juga dibekalkan dengan memaparkan pelbagai fungsi seperti navigasi, radio,Mp3 dan fungsi hiburan lain untuk memberi keselesaan kepada pemandu dan penumpang. 

Harga Honda Civic Type R Dalam Pasaran Di Malaysia

honda 8
Review Kereta Honda Civic Type R 2023 Yang Terlaris Dipasaran 16

Sekarang inilah masanya untuk kita berkongsi maklumat mengenai tanda harga Type R. Harga Honda Civic Type R di Malaysia bermula dari RM 399,900 untuk varian asas 2.0L MT. Civic Type R tersedia dalam sejumlah 1 varian.

Walaupun agak mahal, dengan tanda harga Type R yang disebutkan di atas, ia tentu saja berbaloi dengan wang yang dikeluarkan anda. Ini adalah kerana spesifikasi yang memenuhi keperluan yang dibekalkan pada kereta ini.

Semoga maklumat dan informasi ini bermanfaat dan berguna untuk anda yang ingin tahu atau membeli kereta ini di masa akan datang.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati