Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Buasir (Haemorrhoid), Tanda-Tanda Buasir, Jenis, Punca dan 4 Makanan untuk Merawat Buasir

Buasir (Haemorrhoid), Tanda-Tanda Buasir, Jenis, Punca dan 4 Makanan untuk Merawat Buasir

Buasir, juga dikenali sebagai hemoroid merupakan satu permasalahan kesihatan yang melibatkan jutaan individu diserata dunia, meskipun bukanlah suatu penyakit yang mengancam nyawa, akan tetapi buasir dapat memberi kesan yang ketara terhadap kualiti hidup seseorang.

Kali ini admin akan berkongsi mengenainya, sila kita ikuti aspek-aspek penting mengenai penyakit ini bermula dari punca, gejala hingga cara rawatan yang berkesan serta admin akan mengambil kira kesannya terhadap kesihatan masyarakat secara menyeluruh.

Memahami Fakta Penting Buasir: Menyelami Pengetahuan Bagi Kesihatan Anda!

20240106 222419 0001

Apakah itu buasir

Buasir adalah pembesaran saluran darah vena di bahagian bawah rektum dan dubur yang boleh menyebabkan masalah apabila ia menjadi radang atau bengkak, buasir boleh dikategorikan kepada dua jenis, iaitu buasir luaran dan buasir dalaman. Kedua-dua jenis ini mempunyai simptom dan masalah yang berbeza.

Jenis dan gejala

Buasir dalaman merupakan pembesaran pada saluran darah vena dilapisan dalam rektum, pesakit biasanya mengalami:

 • Pendarahan selepas buang air besar disertai rasa sakit.
 • Terdapat juga pesakit merasakan adanya benjolan keluar dari dubur setelah buang air besar, benjolan ini boleh kembali ke posisi semula secara spontan atau memerlukan bantuan untuk ditarik ke dalam.

Keadaan ini merupakan salur darah vena di bahagian bawah kulit luar dari dubur pesakit akan mengadu:

 • Sakit berdarah
 • Gatal atau bengkak semasa membuang air besar kesakitan yang dirasai seseorang itu mungkin berbeza ada orang yang mungkin merasa sedikit tidak selesa.
 • Tetapi ada juga yang merasa panas atau amat pedih sakit yang kuat mungkin berlaku akibat salur darah yang tersumbat oleh darah beku.

4 tahap buasir yang harus anda ketahui:

 • Tahap pertama : Berdarah sahaja tapi tidak terkeluar
 • Tahap kedua : Buasir terkeluar dan boleh masuk sendiri sama ada berdarah atau tidak.
 • Tahap ketiga : Buasir terkeluar dan perlu ditolak dengan jari sama ada berdarah atau tidak
 • Tahap keempat : Buasir terkeluar dan tidak boleh dimasukkan semula

Punca yang boleh menyebabkan buasir

 1. Tekanan berlebihan semasa buang air besar sembelit atau mengandung. Oleh itu, anda perlu banyak minum air, lebihkan serat dalam makanan contoh rawatan buasir, anda perlu ubah gaya hidup atau guna ubat selembutkan najis.
 2. Sering dikaitkan dengan meneran semasa membuang air besar keadaan sembelit dan mengandung kerana pembesaran janin menyebabkan tekanan kepada bahagian dubur
 3. Dan juga hormon berat berlebihan berdiri lama atau mengangkat benda berat.
 4. Buasir apabila pembuluh darah di dalam rektum tu membengkak meradang jadi ia boleh menyebabkan sistem seperti rasa gatal sakit dan pendarahan semasa mewang air besar blue bezakan pendarahan itu semasa atau selepas buang air besar

Temukan Penyelesaian Dengan Cepat dan Berkesan: Panduan Cara Atasi, Mencegah, dan Cara Kecutkan Buasir

20240106 222557 0000

Bagaimana cara diagnosis penyakit buasir

Rawatan bagi buasir dapat dilakukan di klinik atau hospital, bergantung kepada jenis dan keterukan buasir yang dialami:

Rawatan di klinik

 • Rubber bandligation: prosedur untuk buasir dalaman ia melibatkan pemasangan gelung getah kecil pada pangkal buasir untuk menghentikan aliran darah ke kawasan tersebut dan mengecutkan saiz buasir.
 • Sclerotherapy: Melibatkan penuntikan bahan seperti phenol ke dalam buasi untuk menyebabkan pengurang saiz saluran vena.

Rawatan di hospital

 • Hemorrhoidectomy : Pembedahan untuk membuang basir pemulihan bagi pesakit yang menjalani prosedur ini adalah sekitar 2-4 minggu.
 • Doppler guided transavnal hemorrhoidal dearterialization: Menggunakan mesin ultrasound untuk mengenal pasti aliran darah air terial yang terlibat dan menutupnya.
 • Stapler hemorrhoidectomy: Pembedahan untuk mengeluarkan tisu yang longgar yang menyebabkan buasir keluar dari dubur.

Petua cegah dan kurangkan sakit buasir

 1. Amalkan pernafasan diafragmatik
 2. Elak angkat benda berat
 3. Tambah serat larut ke dalam makanan
 4. Banyakkan minum air
 5. Jangan makan pedas
 6. Elakkan paksa meneran
 7. Letak bangku kecil di bawah kaki
 8. Rendam secara berkala dalam air suam atau sitz bath

Makanan untuk rawat buasir

 • Buah terung punggar : Buah ini bagus untuk elokkan masalah buasir atau angin pasang, buah ini sejenis tajam berduri macam durian, cara kegunaannya, bakar dalam 10 saat tunggu panas atau suam yang bersesuaian kita boleh tahan dan tuang di tempat buasir itu, supaya cacing mati penyebab buasir.
 • Buah betik : Bila makan buah betik jangan dibuang, biji betik juga bagus untuk penawar buasir, boleh terus dimakan boleh juga direndam dalam air dan minum. Buah betik mempunyai carronoid yang tinggi dan dapat neutralkan kandungan radikal bebas di dalam badan enzim papain di dalam betik sangat membantu dalam penghadaman protein mengurangkan rasa sakit radang dan bengkak. Oleh sebab itu, buah petik sangat digalakkan untuk dimakan bagi pesakit.
 • Buah peri hitam : ia mengandungi kepekatan antosianin yang tinggi yang dapat membantu memperbaiki kerosakan protein dalam dinding saluran darah saluran darah dan mengelakkan kesihatan sistem vaskular.
 • Buah Tembikai : Buqh embikai mempunyai kandungan air yang tinggi sebanyak 92% daripada komposisinya ianya bagus untuk dimakan bagi penghidap buasir untuk mencukupkan keperluan air seharian, itu juga buah tembikai dapat membantu mengurangkan keradangan keradangan dan rasa sakit ketika meneran serta mengurangkan bengkak.

Soalan FAQs Berkenaan Buasir

Adakah buasir boleh sembuh tanpa rawatan?

Buasir dalam beberapa kes boleh pulih tanpa rawatan, khususnya buasir ringan mungkin dapat pulih dengan sendirinya melalui perubahan gaya hidup seperti diet tinggi serat, minum air yang mencukupi dan mengelakkan kebiasaan meneran yang berlebihan semasa buang air besar.
Walau bagaimanapun, bagi setengah individu gejala buasir mungkin berterusan atau bertambah teruk tanpa rawatan, untuk kes-kes yang lebih serius atau buasir yang berulang. Rawatan mungkin diperlukan.

Apakah kesan buruk yang mungkin timbul jika buasir tidak dirawat?

Jika buasir tidak dirawat atau dibiarkan tanpa penjagaan yang sewajarnya, ia boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius. Beberapa kesan buruk yang mungkin timbul termasuk:
1. Anemia
2. Pembekuan darah atau trombosis
3. Prolaps atau penonjolan buasir

Adakah ubat-ubatan yang disarankan untuk merawat buasir?

Terdapat banyak produk krim sapuan atau supositori yang berada di pasaran untuk rawatan buasi3, kebanyakannya tidak mempunyai bukti yang kukuh bagi keberkesanannya produk-produk ini mungkin boleh mengurangkan simptom, tetapi penggunaan berterusan tidak digalakkan ini kerana ia boleh menyebabkan masalah kulit di sekeliling dubur.

Bilakah saya perlu berjumpa dengan doktor

Sekiranya anda mengalami pendarahan semasa atau selepas membuang air besar . Doktor perlu memastikan bahawa pendarahan tersebut berpunca dari buasa dan bukannya dari penyakit serius yang lain seperti kanser usus pemeriksaan untuk kanser usus.

Mengapakah buasir mempengaruhi bagi wanita mengandung?

Buasir boleh memberi kesan kepada wanita mengandung kerana peningkatan tekanan pada saluran darah utama dipinggul semasa kehamilan boleh menyebabkan pembengkakan dalam saluran darah di sekitar dubur.
Hormon kehamilan juga boleh menyumbang kepada peningkatan risiko ini serta kurangnya aktiviti fizikal semasa mengandung dan perubahan dalam diet juga berperanan dalam perkembangan atau keterukan semasa kehamilan.

Bagaimanakah cara pencegahan masalah penyakit ini?

Ada beberapa langkah yang anda boleh diambil untuk mengelakkan buasir dan mengurangkan gejalanya.
1. Elakkan sembelit
2. Mandi dengan air suam untuk mengurangkan kesakitan dan kegatalan
3. Jika terdapat pembekakan gunakan air supaya bengkak surut atau duduk di dalam besen yang berisi air garam.
4. Jangan

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Yumni Khans
Yumni Khans
'Kita bukan diciptakan untuk berputus asa..'

Anda Mungkin Meminati