Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong UM Disember 2023

jawatan kosong UM disember 2023

Pengambilan yang terbaru yang dibuka melalui jawatan kosong UM Disember 2023 yang menyeru orang ramai Untuk membuat permohonan dengan kadar segera berdasarkan iklan rasmi yang telah disiarkan dan ketetapan permohonan yang telah dikeluarkan.

Jawatan kosong UM Disember 2023 ini terdapat dua jawatan yang ditawarkan yang mana ianya perlu dipenuhi dengan sekadar segera. Oleh itu kepada para calon yang berminat untuk membuat permohonan dipersilakan untuk merujuk beberapa maklumat seperti syarat kelayakan dan cara permohonan. 

Makluman Jawatan Kosong UM Disember 2023

Universiti Malaya adalah merupakan universiti nombor satu dalam malaysia yang mana pencapaian akademiknya amat mengagumkan serta terdapat pencapaian di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Dengan tawaran yang dibuka oleh universiti Malaya ini ia membuka peluang besar kepada anda sekaligus menimba pengalaman di bawah institusi universiti awam yang terkemuka dalam negara dan terbaik asia tenggara.

Maklumat Berkenaan Tawaran Kerja

Berikut adalah maklumat mengenai tawaran jawatan kosong yang telah dikeluarkan secara rasmi oleh universiti malaya:

MaklumatPenerangan
Jawatan Kosong– Pensyarah DS45/DS51/DS53/VK7/VK6/VK5
– Penolong pendaftar gred N41/44
Taraf JawatanTetap/Kontrak
Lokasi PenempatanUniversiti Malaya, Kuala Lumpur

Tempoh Permohonan Dibuka

Permohonan boleh dibuat segera oleh para calon dengan mengikuti prosedur yang telah ditetapkan dan permohonan juga hendaklah dibuat sebelum tarikh tutup permohonan iaitu bagi jawatan penolong pendaftar akan ditutup pada 22 Disember dan manakala jawatan untuk pensyarah akan ditutup pada 29 disember 2023.

Syarat Lantikan Permohonan Jawatan

Sebelum membuat permohonan calon diminta untuk membuat semakan berkenaan syarat lantikan yang telah ditetapkan oleh pihak universiti Malaya. Berikut adalah syarat lantikan bagi dua jawatan iaitu jawatan penolong pendaftar dan jawatan pensyarah: 

Syarat Lantikan untuk Jawatan Penolong Pendaftar

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan.
 3. Memiliki Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
 4. Keutamaan diberikan kepada calon yang mempunyai latar belakang pengajian dalam bidang komunikasi dan pemasaran.
 5. Calon hendaklah memiliki sekurang-kurangnya Band 3 dalam Malaysian University English Test (MUET), atau Gred A- dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia / Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya.
 6. Mempunyai sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan.
 7. Mempunyai kenderaan sendiri dan memiliki lesen memandu yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Syarat Lantikan Bagi Jawatan Pensyarah

JAWATAN KOSONG UM DISEMBER 2023

Panduan Permohonan Jawatan Kosong UM Disember 2023

image 424

Permohonan jawatan kosong UM Disember 2023 ini mestilah dibuat melalui permohonan atas talian yang mana pihak um telah memperuntukkan portal rasmi permohonan kerja yang boleh dimohon oleh orang ramai. Permohonan adalah boleh dibuat oleh sesiapa saja mengikut kelayakan dan syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh pihak universiti malaya.

Berikut adalah cara mohon kerja di universiti malaya:

 • Sila layari portal permohonan kerja rasmi universiti Malaya
 • Log masuk akaun sekiranya ada sudah mempunyai akaun dan seandainya anda tidak mempunyai akaun anda boleh daftar baharu dan melengkapkan beberapa butiran yang diminta.
 • Selepas anda berjaya log masuk ke portal kerjaya tersebut, Anda boleh merujuk kepada paparan permohonan yang menyediakan dua tawaran jawatan kosong UM Disember 2023.
 • Anda boleh memuat naik beberapa dokumen seperti resume dan dokumen-dokumen yang berkaitan untuk membuat permohonan kerja.
 • Sekiranya ada telah berpuas hati dengan beberapa maklumat diri dan juga dokumen yang lengkap anda boleh membuat pengesahan permohonan pada jawatan yang anda ingini, 
 • Sekiranya permohonan anda berjaya anda akan dipanggil untuk menghadiri urusan kemuduka dan kebiasaannya selepas tiga bulan permohonan dan tiada maklum balas anda hendaklah menganggap permohonan anda tidak berjaya. 

Semoga para calon yang membuat permohonan di permudahkan segala urusan dan membuat persediaan yang rapi sekiranya terpilih untuk dipanggil menghadiri temuduga yang telah ditetapkan oleh pihak majikan. Memulakan kerjaya di bawah universiti Malaya memberi kelebihan yang tersendiri yang boleh dikecapi oleh mereka yang berjaya adalah permohonan. Jadi jangan lepaskan peluang untuk memohon jawatan kosong UM Disember 2023. 

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati