Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Personel MyStep di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) 2023

KKM

Jawatan Kosong Personel MyStep di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) 2023. Terkini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Personel MyStep di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) 2023

Jawatan Kosong Personel MyStep

Permohonan kerja kosong di KKM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Jawatan Kosong Personel MyStep di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) 2023

image 204
Jawatan Kosong Personel MyStep

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KKM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan Kosong Personel MyStep :

 • Nama Majikan: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
 • Lokasi Kekosongan: Sila Rujuk Iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan Kosong Personel MyStep terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Personel MyStep

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Personel MyStep Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 12 Julai 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong Personel MyStep?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi KKM:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Personel MyStep di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di KKM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KKM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 12 Julai 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Screenshot 2023 07 07 at 10.44.25 AM

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KKM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja KKM di Laman Web seperti yang tertera di atas.
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KKM

KKM merujuk kepada Kementerian Kesihatan Malaysia. Ia adalah satu agensi kerajaan di Malaysia yang bertanggungjawab dalam menyelenggara dan membangunkan sistem kesihatan negara. KKM mempunyai peranan penting dalam melindungi dan meningkatkan kesihatan rakyat Malaysia serta memastikan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti dan berkesan disediakan kepada semua.

Antara tugas dan fungsi KKM adalah seperti:

 1. Pengurusan Sistem Kesihatan: KKM bertanggungjawab untuk menguruskan dan menyelenggara sistem kesihatan negara. Ini termasuklah merancang, melaksanakan dan menilai dasar-dasar kesihatan, serta memastikan keberkesanan dan kecekapan penyampaian perkhidmatan kesihatan di seluruh negara.
 2. Perlindungan dan Pemuliharaan Kesihatan: KKM bertanggungjawab untuk melindungi dan memulihara kesihatan rakyat Malaysia. Mereka menjalankan program-program pencegahan dan pengawalan penyakit, mengawal dan mengawasi kualiti makanan dan ubat-ubatan, serta melaksanakan program vaksinasi dan kawalan jangkitan.
 3. Perancangan dan Pembangunan Kesihatan: KKM merancang dan membangunkan program-program kesihatan bagi meningkatkan kesihatan masyarakat. Mereka mempromosikan gaya hidup sihat, kesedaran kesihatan, dan membangunkan strategi untuk menangani isu-isu kesihatan yang berlaku di negara.
 4. Pengawasan dan Kawalan Penyakit: KKM menjalankan pemantauan dan kawalan penyakit untuk mengenal pasti, mengawal, dan mengendalikan penyebaran penyakit di negara. Mereka mengumpul data kesihatan, menganalisis tren penyakit, dan melaksanakan langkah-langkah kawalan seperti pengawasan klinikal dan pengurusan krisis kesihatan.
 5. Pembangunan Sumber Manusia Kesihatan: KKM memainkan peranan penting dalam pembangunan sumber manusia kesihatan negara. Mereka menyediakan latihan, pendidikan, dan pembangunan profesional kepada kakitangan kesihatan untuk memastikan kompetensi dan kecekapan dalam penyampaian perkhidmatan kesihatan.

Melalui tugas dan fungsi yang dilaksanakan, KKM berusaha untuk mencapai matlamat untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan rakyat Malaysia serta membangun sistem kesihatan yang berkesan dan berkualiti. KKM juga berperanan dalam menyokong pembangunan negara dan melaksanakan dasar-dasar kesihatan yang berpaksikan kepentingan rakyat dan negara.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Personel MyStep di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati