Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di KPKT Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan 2023

KPKT

Jawatan Kosong Di Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) 2023. Terkini, KPKT telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh KPKT ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Di Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) 2023

Permohonan kerja kosong di KPKT ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 1. Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 2. Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 3. Langkah Buat Permohonan Jawatan
 4. Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Jawatan Kosong Di Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KPKT Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • PERSONEL MYSTEP PEGAWAI TADBIR GRED N41

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 9 Julai 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi KPKT:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Di KPKT, Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di KPKT

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KPKT. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 9 Julai 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

[email protected]

Pengambilan Jawatan Kosong di PERKESO
Pengambilan Jawatan Kosong di PERKESO

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KPKT, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon Pengambilan Jawatan Kosong di PERKESO

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja KPKT di laman seperti yang tertera di atas.
 2. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KPKT

Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) adalah salah satu kementerian di Malaysia yang bertanggungjawab dalam membangunkan sektor kerajaan tempatan di negara ini. Kementerian ini ditubuhkan untuk memastikan pembangunan yang seimbang dan bersepadu di peringkat tempatan, serta meningkatkan kualiti hidup penduduk di kawasan perkotaan dan luar bandar.

Antara bidang tugas utama KPKT termasuklah perancangan pembangunan, pengurusan tanah, perumahan, infrastruktur, dan pemodenan pentadbiran kerajaan tempatan. Kementerian ini bekerjasama dengan pihak-pihak berkepentingan seperti pihak berkuasa tempatan, agensi kerajaan, dan sektor swasta untuk menjayakan pelbagai projek pembangunan.

Salah satu matlamat utama KPKT adalah memastikan kualiti hidup rakyat terjamin dengan penyediaan perumahan yang berkualiti, kemudahan infrastruktur yang memadai, dan perancangan pembangunan yang mapan. Kementerian ini juga berperanan dalam menggalakkan perkembangan ekonomi di kawasan tempatan dan meningkatkan daya saing wilayah-wilayah di Malaysia.

Selain itu, KPKT juga berperanan dalam memastikan pembangunan mampan di peringkat tempatan dengan mengamalkan konsep pembangunan lestari, pemuliharaan alam sekitar, dan pengurusan sumber semula jadi yang berkesan. Kementerian ini turut melibatkan diri dalam mempromosikan inisiatif-inisiatif berkaitan pembangunan sosial, kelestarian budaya, dan keselamatan awam di kawasan tempatan.

Dengan kepakaran dan pengalaman dalam bidang pembangunan kerajaan tempatan, KPKT berusaha untuk mencapai visi dan misi untuk mewujudkan kawasan tempatan yang berkembang, sejahtera, dan berdaya saing di Malaysia. Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan terus bekerja keras untuk memenuhi keperluan dan aspirasi rakyat serta memajukan Malaysia dalam era pembangunan yang pesat

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Di Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati