Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023. Makluman terbaru, KWAP membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh KWAP ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023

Permohonan kerja kosong di KWAP ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Ikuti terus maklumat berkaitan Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KWAP Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan:Kumpulan Wang Persaraan Malaysia (KWAP)
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • ASSISTANT VICE PRESIDENT, INVESTMENT (INFRASTRUCTURE)
 • ASSOCIATE, EQUITY RESEARCH ANALYST
 • ASSISTANT VICE PRESIDENT, PORTFOLIO MANAGEMENT (INFRASTRUCTURE)
 • ASSISTANT VICE PRESIDENT, PORTFOLIO MONITORING & SPV OPERATIONS

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 30 Jun 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi KWAP:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Jawatan Bulan Jun:

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di KWAP

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KWAP. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 30 Jun 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

photo 2023 06 19 07 47 22
Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan

MOHON DISINI & MAKLUMAT LANJUT

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KWAP, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja portal rasmi KWAP
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KWAP

Kumpulan Wang Persaraan Malaysia (KWAP) merupakan sebuah organisasi yang bertanggungjawab untuk mengendalikan dana persaraan bagi pekerja sektor awam di Malaysia. Berikut adalah beberapa maklumat berkaitan dengan KWAP:

 1. Objektif KWAP: KWAP ditubuhkan pada tahun 2007 di bawah Akta Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) 2007. Objektif utama KWAP adalah untuk memastikan kestabilan dan keberkesanan dalam pengurusan dana persaraan pekerja sektor awam.
 2. Keahlian: KWAP menguruskan dana persaraan bagi pekerja sektor awam di Malaysia. Ia meliputi pekerja-pekerja yang berkhidmat dalam sektor awam termasuk kakitangan kerajaan persekutuan, kakitangan kerajaan negeri, dan pekerja-pekerja yang berkhidmat di badan-badan berkanun serta institusi-institusi kerajaan yang ditetapkan.
 3. Pendapatan Dana: Pendapatan KWAP diperoleh melalui sumbangan daripada majikan dan pekerja dalam sektor awam. Dana ini kemudiannya diuruskan dan dilaburkan bagi memaksimumkan pulangan pelaburan jangka panjang.Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan
 4. Pelaburan: KWAP bertujuan untuk menjana pulangan pelaburan yang berkekalan dan memberi manfaat jangka panjang kepada ahli-ahli persaraan. Untuk mencapai objektif ini, KWAP melaburkan dana persaraan dalam pelbagai kelas aset termasuk saham, bon, hartanah, dan juga pelaburan alternatif.
 5. Pemindahan Dana: KWAP juga menyediakan kemudahan pemindahan dana persaraan bagi ahli persaraan yang ingin memindahkan wang persaraan mereka ke KWAP daripada skim persaraan lain yang diluluskan oleh Kerajaan.
 6. Peranan Sosial: Selain daripada menjalankan tugas pengurusan dana persaraan, KWAP juga melaksanakan tanggungjawab sosial korporat melalui program-program kebajikan dan sumbangan kepada masyarakat dalam pelbagai bidang.

KWAP memainkan peranan penting dalam menyediakan kestabilan kewangan dan kepastian persaraan kepada pekerja sektor awam di Malaysia. Melalui pengurusan dana persaraan yang efektif, KWAP berusaha untuk memastikan ahli-ahli persaraan menerima manfaat yang layak dan berkekalan setelah tamat perkhidmatan mereka.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023 dapat membantu para calon yang memohon.Semoga dipermudahkan urusan untuk memohon Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) Ambilan Jun 2023.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati