Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Segera Jawatan Kosong di MAIK Tahun 2023

Jawatan Kosong di MAIK

Pengambilan Segera Jawatan Kosong di MAIK Tahun 2023. Terkini, MAJLIS AGAMA ISLAM & ADAT ISTIADAT MELAYU KELANTAN (MAIK) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh MAJLIS AGAMA ISLAM & ADAT ISTIADAT MELAYU KELANTAN (MAIK) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Segera Jawatan Kosong di MAIK Tahun 2023

Permohonan kerja kosong di MAIK ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Segera Jawatan Kosong di MAIK Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh MAIK Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Majlis Agama Islam & Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM (PENSYARAH QIRAAT) S41
 • PEGAWAI TADBIR (PENSYARAH PENGAJIAN UMUM) N41
 • PENYELIA ASRAMA N19
 • PENGAWAL KESELAMATAN KP11

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 17 Mei 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MAIK:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

 Pengambilan Segera Jawatan Kosong di MAIK, Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di MAIK

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MAIK. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 17 Mei 2023

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Jawatan Kosong di MAIK

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan DBKL, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja MAIK di Laman Web Maik
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai MAIK

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) merupakan sebuah badan kerajaan negeri di Kelantan, Malaysia yang bertanggungjawab untuk mengawal selia perkara berkaitan agama Islam dan adat istiadat Melayu di negeri tersebut. MAIK ditubuhkan pada tahun 1953 dan memiliki kuasa dalam menguruskan hal-hal berkaitan dengan perkahwinan, nafkah, wasiat dan pentadbiran harta pusaka bagi masyarakat Islam di Kelantan.

Selain itu, MAIK juga mempunyai tugas untuk memastikan amalan agama dan adat istiadat Melayu di Kelantan berada pada landasan yang betul serta memperkukuhkan perpaduan dan harmoni di kalangan masyarakat Kelantan. Antara peranan penting MAIK ialah memastikan aktiviti dan majlis agama berlangsung dengan lancar, mengeluarkan kelulusan untuk mendirikan masjid dan surau serta menguruskan urusan haji dan umrah bagi penduduk Kelantan.

MAIK juga turut mempunyai peranan dalam mengeluarkan fatwa, memperkukuhkan pendidikan agama dan mengembangkan pengajian al-Quran. Selain itu, MAIK turut menjalankan program-program keagamaan seperti bantuan kewangan kepada pelajar dan orang kurang mampu, serta memberi bimbingan agama kepada pesakit dan banduan di Kelantan.

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan ini dianggap sebagai salah satu institusi penting di Kelantan kerana ia berperanan penting dalam memelihara dan memperkukuhkan nilai-nilai agama dan budaya di negeri tersebut.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Segera Jawatan Kosong di MAIK Tahun 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati