Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Inisiatif Percutian Guru KPM Tahun 2023

Inisiatif Percutian Guru KPM Tahun 2023
Inisiatif Percutian Guru KPM Tahun 2023

Inisiatif Percutian Guru KPM Tahun 2023.Kementerian Pendidikan (KPM) telah mengumumkan 10 prakarsa atau inisiatif baru dalam rangka memperkuat kebajikan dan mengurangi beban guru dalam menyambut Hari Guru Peringkat Kebangsaan Tahun 2023.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, menyatakan bahwa selain dari tujuh langkah segera yang telah ditetapkan sebelumnya oleh KPM, 10 inisiatif baru tersebut juga bertujuan untuk mengurangi biaya hidup, mendorong pertumbuhan ekonomi, dan meningkatkan kesejahteraan negara.

Salah satu inisiatif yang menjadi sorotan hari ini adalah Program Cuti-cuti Cikgu yang terdiri dari peluang untuk meremajakan pikiran. Berikut ini adalah informasi lebih lanjut mengenai inisiatif tersebut dan Program Cuti-cuti Cikgu. Sertai telegram rasmi secara online untuk mendapatkan informasi terkini serta maklumat daripada kerajaan Malaysia;

Inisiatif Percutian Guru KPM Tahun 2023

490c3288 73ad 42ce 8b43 d040d4c3b87e 2
Inisiatif Percutian

Pakej Cuti-cuti Cikgu telah diperkenalkan sebagai program cuti khusus bagi guru, yang menawarkan potongan harga untuk tiket penerbangan, penginapan, pengangkutan darat, serta akses ke taman tema. Program ini dijalankan dengan kerjasama antara Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, Kementerian Pengangkutan Malaysia, serta mitra strategis seperti AirAsia, Traveloka, dan Bank Rakyat. Inisiatif ini diharapkan dapat mempromosikan destinasi pelancongan dan memberikan dorongan kepada ekonomi negara.

Berikut adalah Inisiatif Percutian daftar pakej yang telah diumumkan oleh Tourism Malaysia bekerjasama dengan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, serta Kementerian Pendidikan Malaysia:

Senarai Lengkap Pakej Cuti-Cuti Cikgu 2023

Berikut adalah 10 prakarsa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam menyambut Hari Guru 2023:

fe8851ca 2d9a 4b66 b8a8 cfaab8413e0d 3
 1. Penambahbaikan surat Pekeliling Ikhtisas Bil.5/2022: Lawatan Sekolah Pada Hari Persekolahan. KPM akan melakukan penambahbaikan terhadap surat Pekeliling Ikhtisas tersebut untuk memastikan pengurusan lawatan sekolah pada hari persekolahan berjalan dengan lebih baik dan teratur.
 2. Peluasan sekolah Komprehensif K9 dengan pertambahan 10 buah sekolah lagi dalam usaha mengatasi isu keciciran murid khususnya di kawasan pedalaman dan orang asli. KPM akan memperluas rangkaian sekolah Komprehensif K9 dengan menambahkan 10 sekolah lagi. Langkah ini bertujuan untuk mengurangkan isu keciciran murid, terutamanya di kawasan pedalaman dan orang asli.
 3. Peluasan Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (SBJK) ke negeri Sabah. KPM akan meluaskan program Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (SBJK) ke negeri Sabah. SBJK merupakan program yang memberikan bimbingan dan sokongan kepada murid-murid yang memerlukan bantuan khusus.
 4. KPM bersama-sama dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) terus memperkasa pengurusan pengambilan pegawai perkhidmatan pendidikan. KPM akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan untuk memperkasa pengurusan pengambilan pegawai perkhidmatan pendidikan. Langkah ini bertujuan untuk meningkatkan kualiti dan kecekapan dalam pengurusan sumber manusia di sektor pendidikan.
 5. Kebenaran dan kelonggaran pemakaian baju korporat rasmi Kementerian Pendidikan sewaktu bertugas. KPM akan memberikan kebenaran dan kelonggaran kepada guru-guru untuk menggunakan pakaian korporat rasmi Kementerian Pendidikan sewaktu menjalankan tugas. Ini akan memberikan keselesaan kepada guru-guru dalam melaksanakan tugas harian mereka.
 6. Pemansuhan sebarang kutipan sumbangan sambutan Hari Guru. KPM akan memansuhkan sebarang kutipan sumbangan dalam sambutan Hari Guru. Langkah ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan guru dan memberi pengiktirafan kepada sumbangan mereka tanpa perlu membebankan mereka secara kewangan.
 7. Mempertingkat pesanan kumpulan Guru Insani Malaysia. KPM akan memperkuatkan dan memperluas pesanan kumpulan Guru Insani Malaysia. Langkah ini bertujuan untuk memberi inspirasi dan motivasi kepada para guru dalam melaksanakan tugas mereka dengan lebih baik.
 8. Mempertingkat peranan Yayasan Guru Tun Hussein Onn (YTGHO) dalam meningkatkan profesionalisme guru dan menjaga kebajikan guru. KPM akan meningkatkan peranan Yayasan Guru Tun Hussein Onn dalam meningkatkan profesionalisme guru dan menjaga kebajikan mereka.
 9. PenambahbaikanStandard Guru Malaysia 2.0. KPM akan melakukan penambahbaikan terhadap Standard Guru Malaysia 2.0. Standard ini merupakan panduan bagi penilaian prestasi guru dan peningkatan profesionalisme mereka. Dengan penambahbaikan ini, diharapkan standard tersebut dapat memenuhi keperluan semasa dalam sektor pendidikan.
  1. Program Cuti-Cuti Cikgu Mampu Milik. KPM bekerjasama dengan rakan strategik untuk menyediakan peluang merehatkan minda melalui Program Cuti-Cuti Cikgu Mampu Milik. Program ini akan memberikan peluang kepada guru-guru untuk bercuti dengan harga yang berpatutan dan mampu milik. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kesejahteraan guru dan memberi mereka peluang untuk merehatkan diri setelah menjalankan tugas mereka dengan penuh dedikasi.

  Sebagai tambahan, inisiatif ini juga bertujuan untuk meningkatkan semangat dan motivasi guru, memperkukuhkan hubungan guru-murid, serta memberikan penghargaan kepada guru-guru atas sumbangan mereka dalam bidang pendidikan.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati