Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

UUM buka pengambilan besar-besaran untuk lulusan SPM hingga Ijazah

jpg 20230406 120225 0000

UUM buka pengambilan besar-besaran untuk lulusan SPM hingga Ijazah. Buat yang sedang mencari kerja, dengan sukacitanya diumumkan bahawa Universiti Utara Malaysia (UUM) sedang mencari warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berdedikasi untuk mengisi banyak jawatan kosong yang ditawarkan.

Calon-calon harus memohon berdasarkan maklumat dan kelayakan yang ditetapkan. Berikut adalah butiran bagi mana-mana calon yang berminat untuk memohon jawatan-jawatan yang ditawarkan:

UUM Buka Pengambilan Besar-besaran Untuk Lulusan SPM Hingga Ijazah

Jawatan Kosong UUM

Bil.JawatanJadual Gaji
1.Pegawai Kebudayaan Gred B41RM2,095 – RM9,587
2.Pegawai Tadbir Gred N41RM2,080 – RM9,546
3.Penolong Pegawai Tadbir Gred N29RM1,493 – RM5,672
4.Jururawat Gred U29RM1,797 – RM5,753
5.Pereka Gred B19RM1,360 – RM4,032
6.Juruteknik Komputer Gred FT19RM1,377 – RM4,052
7.Penjaga Jentera Elektrik Gred J19RM1,377 – RM4,052
8.Pembantu Akauntan Gred W19RM1,353 – RM4,005
9.Pemandu Kenderaan H11RM1,218 – RM2,939

 

Sertai kami di Telegram:

telegram us

Syarat-syarat Kelayakan

 • Calon harus merupakan warganegara Malaysia
 • Berumur 18 tahun ke atas pada tarikh tutup permohonan jawatan kosong
 • Syarat-syarat kelayakan yang lebih terperinci hendaklah dilihat di dalam pengumuman rasmi kekosongan jawatan.

Cara Memohon

Untuk calon-calon yang berminat, permohonan boleh dibuat mengikut arahan yang dinyatakan dalam pengumuman rasmi kekosongan jawatan. Permohonan untuk jawatan-jawatan ini boleh dibuat secara dalam talian (online) di Sistem Perjawatan UUM.

Hanya calon-calon yang memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan dan lewat dalam tapisan sahaja akan dijemput untuk menghadiri sesi temuduga oleh majikan.

Tarikh Tutup Permohonan

Tarikh tutup permohonan adalah pada 08 April 2023, Sabtu.

Maklumat lebih terperinci (rasmi) berkenaan kekosongan boleh dilihat DI SINI dan permohonan boleh dibuat DI SINI.

Jawatan kosong lain yang anda boleh pohon:

Info Tentang UUM

Universiti Utara Malaysia (UUM) ialah sebuah universiti awam terletak di Sintok, Kedah, Malaysia. Ia ditubuhkan pada tahun 1984 dan mengkhususkan diri dalam pengajian perniagaan, pengurusan, ekonomi dan pembangunan sumber manusia.

UUM mempunyai kampus seluas 1,061 hektar dan menawarkan pelbagai program pengajian dari peringkat ijazah hingga peringkat doktor falsafah. Antara program pengajian yang ditawarkan ialah Pengajian Perniagaan, Pengurusan, Pembangunan Sumber Manusia, Undang-undang, Kewangan, Teknologi Maklumat, dan Pengajian Islam dan Timur Tengah.

UUM juga menawarkan pelbagai aktiviti kokurikulum seperti sukan, kesenian, aktiviti keagamaan dan sosial untuk melengkapkan pengalaman pelajar. Selain itu, UUM juga mempunyai program pertukaran pelajar dengan universiti-universiti di luar negara untuk memperluaskan lagi pengalaman pelajar dan menggalakkan kepelbagaian budaya.

UUM telah mencapai beberapa pengiktirafan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Contohnya, ia telah disenaraikan sebagai salah satu daripada 10 universiti terbaik di Malaysia oleh QS World University Rankings pada tahun 2021. Selain itu, UUM juga telah menerima pengiktirafan ISO 9001:2015 bagi Sistem Pengurusan Kualiti.

Kelebihan Bekerja di UUM

Bekerja di Universiti Utara Malaysia (UUM) mempunyai beberapa kelebihan, antaranya:

 1. Peluang berkembang – UUM memberikan peluang untuk berkembang dalam kerjaya melalui latihan, kemasukan program pengajian, dan menyediakan program pembangunan profesional kepada kakitangan.
 2. Pelbagai bidang kerja – UUM mempunyai pelbagai bidang kerja yang merangkumi pengajaran, penyelidikan, pentadbiran, dan banyak lagi. Ini memberi peluang kepada kakitangan untuk mengembangkan keupayaan mereka dalam pelbagai bidang.
 3. Faedah perubatan – UUM menyediakan faedah perubatan yang baik kepada kakitangan termasuk perkhidmatan perubatan, kesihatan gigi, dan farmasi.
 4. Keseimbangan kehidupan kerja – UUM memberi tumpuan pada keseimbangan kehidupan kerja dan kesihatan mental kakitangan dengan menyediakan program kesihatan dan kecergasan serta perkhidmatan kaunseling.
 5. Lokasi – Terletak di bandar utama di utara Semenanjung Malaysia, UUM adalah sebuah institusi yang terletak di tengah-tengah alam semula jadi yang indah dan memberikan akses mudah ke pelbagai destinasi pelancongan di sekitarnya.
 6. Sokongan daripada universiti – UUM menyokong dan memberikan sokongan yang cukup kepada kakitangan dalam menghasilkan karya dan memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan.
 7. Faedah kerja yang menarik – UUM menyediakan faedah yang menarik untuk kakitangan termasuk elaun perumahan, elaun perjalanan, cuti tahunan yang baik, cuti sakit dan cuti bersalin yang baik serta elaun berkaitan dengan latihan dan pengajaran.

Antara Soalan Yang Ditanya Ketika Temuduga Dan Jawapannya

Berikut adalah beberapa contoh soalan yang mungkin ditanyakan dalam temuduga dan beberapa cara untuk menjawabnya:

 1. Ceritakan tentang diri anda. Jawapan: Mula dengan memberikan gambaran ringkas tentang latar belakang pendidikan dan pengalaman kerja anda. Kemudian, fokus pada atribut yang membedakan diri anda dari pelamar lain, seperti kepimpinan, ketekunan atau kemampuan berkomunikasi yang baik. Pastikan anda memberikan contoh spesifik untuk menyokong kenyataan anda.
 2. Apa kelemahan anda? Jawapan: Berikan kelemahan anda yang bukan berkaitan dengan kerja dan berikan tindakan yang anda ambil untuk mengatasinya. Contohnya, jika anda kurang berpengalaman dalam sesuatu bidang, jelaskan bagaimana anda akan mempelajari dengan cepat dan mendapatkan bimbingan dari rakan sekerja atau mentor.
 3. Apa motivasi anda untuk bekerja dalam jawatan ini? Jawapan: Berikan alasan yang jelas dan konsisten dengan pengalaman dan kebolehan anda. Jelaskan mengapa anda tertarik pada industri atau organisasi tersebut, dan bagaimana kebolehan dan pengalaman anda dapat membantu mencapai matlamat organisasi.
 4. Bagaimana anda menangani konflik di tempat kerja?Jawapan: Berikan contoh konkret mengenai situasi konflik yang pernah anda hadapi dan cara anda menyelesaikannya. Jelaskan bagaimana anda mendengarkan semua pihak yang terlibat, mencari solusi yang saling menguntungkan, dan mengambil tindakan yang efektif.
 5. Apa yang anda ketahui tentang perusahaan kami? Jawapan: Lakukan riset tentang perusahaan sebelum temuduga. Berikan maklumat mengenai sejarah, visi dan misi, produk atau perkhidmatan yang dihasilkan oleh perusahaan, dan projek terbaru yang sedang dijalankan. Jelaskan bagaimana pengalaman dan kebolehan anda berkaitan dengan keperluan perusahaan.

Ingat, persediaan adalah kunci untuk memberikan jawapan yang berkesan dan meyakinkan dalam temuduga. Selalu berikan contoh yang jelas dan relevan untuk menyokong kenyataan anda.

“Semoga Berjaya”

Semoga berjaya mendapatkan pekerjaan yang anda idamkan. Terus berusaha untuk meningkatkan kebolehan dan pengalaman anda. Jika anda tidak berjaya dalam temuduga tersebut, jangan kecewa dan ambil kesempatan untuk meminta umpan balik dari pihak yang menilai anda. Gunakan maklum balas tersebut untuk memperbaiki kelemahan anda dan meningkatkan prestasi temuduga anda pada masa akan datang.

Sekiranya anda berjaya mendapatkan pekerjaan, teruskan usaha untuk menunjukkan prestasi yang baik di tempat kerja. Jadilah pekerja yang bertanggungjawab, proaktif dan sentiasa mencari cara untuk meningkatkan hasil kerja anda dan memberikan nilai tambah kepada organisasi. Terima kasih dan saya berharap yang terbaik untuk anda dalam pencarian pekerjaan anda.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati