Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Permohonan Semakan Wang Tidak Dituntut (WTD) Tahun 2023

Permohonan Semakan Wang Tidak Dituntut (WTD) Bulan April Tahun 2023
Permohonan Semakan Wang Tidak Dituntut

Permohonan Semakan Wang Tidak Dituntut (WTD) Tahun 2023. Untuk makluman semua, kini terdapat saluran terpantas bagi rakyat Malaysia untuk membuat tuntutan wang yang masih belum dituntut di Jabatan Akauntan Negara melalui portal rasmi eGUMIS. Sistem eGUMIS telah dilancarkan secara rasmi pada tahun 2020 dan boleh diakses secara percuma untuk semak wang tak dituntut.

Semakan boleh dibuat dengan mudah menggunakan nombor kad pengenalan untuk individu atau nombor pendaftaran syarikat untuk syarikat yang berdaftar. Dalam usaha memudahkan urusan semakan dan tuntutan, penting untuk membuat persediaan sebelum membuat tuntutan dengan memastikan maklumat yang diperlukan seperti butir-butir akaun bank dan dokumen sokongan lain disediakan.

Dengan saluran terpantas ini, rakyat Malaysia dapat memperoleh wang yang sepatutnya mereka miliki dengan lebih mudah dan cepat. Oleh itu, jangan lepaskan peluang ini dan sertailah kempen untuk menuntut wang anda yang tidak dituntut.

Permohonan Semakan Wang Tidak Dituntut (WTD) Tahun 2023

Maklumat tentang Wang yang Tak Dituntut (WTD)

Wang yang Tak Dituntut (WTD) merujuk kepada sejumlah wang yang dimiliki oleh individu atau syarikat dalam bentuk simpanan, dividen, tuntutan insurans, bank draf, dan sebagainya yang tidak dituntut oleh pemilik asal dalam tempoh yang telah ditetapkan. Kerajaan Malaysia sangat mengutamakan integriti dan keadilan dalam hal kewangan, dan tidak mengambil wang hak milik rakyat Malaysia secara sembarangan.

Terdapat sejumlah wang WTD yang masih belum dituntut oleh rakyat Malaysia hingga kini. Pada tahun 2019, jumlah wang yang tidak dituntut mencapai RM10 bilion lebih. Portal eGUMIS dilancarkan untuk membantu pemilik sebenar wang yang tidak dituntut supaya dapat memperoleh keadilan dan mendapatkan wang yang sepatutnya menjadi hak mereka.

Kategori-kategori WTD

Wang yang tergolong dalam kategori WTD termasuklah:

 • gaji, upah, bonus, komisen, dividen,
 • tuntutan insurans yang telah diluluskan,
 • bank draf, simpanan tetap tanpa arahan pembaharuan automatik, cagaran dan deposit yang tujuannya telah tercapai,
 • pemiutang pelbagai atau penghutang pelbagai yang masih belum dibayar, dan
 • wang dalam akaun yang tidak aktif selama tujuh tahun.

Melalui portal eGUMIS, pemilik wang yang tidak dituntut dapat membuat semakan dengan mudah menggunakan nombor kad pengenalan individu atau nombor pendaftaran syarikat yang berdaftar. Dengan adanya sistem ini, diharapkan rakyat Malaysia dapat memperoleh wang yang sepatutnya menjadi hak mereka dan kerajaan dapat terus menjaga keadilan dalam hal kewangan.

eGUMIS : Cara Semakan Wang Tidak Dituntut(WTD) Secara Online Bulan Tahun 2023

Untuk memudahkan urusan semakan wang tidak dituntut (WTD) kini telah diwujudkan sistem kepada anda melalui online oleh Jabatan Akauntan Negara (JANM) telah melancarkan satu portal diguna untuk awam iaitu, eGUMIS.

Untuk menggunakan sistem eGUMIS tersebut, orang ramai boleh ikuti beberapa langkah mudah seperti yang tertera di bawah:

 • Layari pautan portal https://egumis.anm.gov.my/
 • Bagi pendaftaran pengguna secara atas talian(online). Pengguna akan terima emel menyatakan kata laluan sementara bagi log masuk ke portal eGUMIS.
 • Bagi log masuk portal, orang ramai boleh menggunakan kata laluan yang sementara yang seperti yang diemel. Pengguna perlu menukar kata laluan baharu.
 • Kemudian,kemaskini maklumat pengguna anda.
 • Seterusnya, anda boleh Klik di “KLIK DI SINI UNTUK CARIAN WANG TAK DITUNTUT” untuk membuat semakan WTD melalui nombor pengenalan diri atau nombor pendaftaran syarikat dan cetak maklumat Wang Tak Dituntut tersebut (jika ada) dan perlu.

Untuk fasa awal, sistem eGUMIS hanya mengandungi rekod WTD dari tahun 2006 sehingga sekarang(2023).

Untuk masa kini, sistem eGUMIS ini hanya membenarkan anda  untuk membuat carian sebanyak 2 kali sehari sahaja.Jadi sekiranya anda terdapat amaun wang yang boleh dituntut,Sila tekan kotak biru ‘Teruskan Dengan Permohonan’ untuk proses tuntutan.

hand 2722107 640 6
Permohonan Semakan Wang Tidak Dituntut

Proses Tuntutan Wang Tidak Dituntut (WTD) Untuk Tahun 2023

Jika anda mempunyai jumlah Wang Tak Dituntut (WTD), anda boleh mengemukakan permohonan untuk mengambil wang tersebut dan dimasukkan ke dalam akaun bank anda yang terkini.

Permohonan tuntutan WTD hanya layak untuk pihak-pihak seperti berikut:

 1. Pemilik WTD itu sendiri;
 2. Pentadbir harta pusaka (wasi) yang ditetapkan dalam Surat Kuasa Mentadbir Harta Pusaka;
 3. Pelikuidasi yang mewakili syarikat atau firma yang sedang dalam proses penggulungan;
 4. Individu atau syarikat/firma yang dinamakan dalam Perintah Mahkamah; atau
 5. Suruhanjaya Syarikat Malaysia atau Jabatan Insolvensi Malaysia bagi syarikat atau firma yang bubar atau individu yang bankrap.

Setelah permohonan anda diterima, wang WTD akan diproses dalam beberapa tempoh. Biasanya ia mengambil masa kira-kira sebulan untuk dikreditkan ke akaun bank yang dinyatakan dalam borang tuntutan anda.

Maklumat Lanjut

application 3695107 640 2
Permohonan Semakan Wang Tidak Dituntut

Orang ramai boleh merujuk garis panduan dalam tuntutan WTD melalui pdf dibawah:

Brosur Untuk Panduan Permohonan Tuntutan WTD

Untuk memudahkan urusan semakan anda, anda boleh merujuk manual pengguna:

eGUMIS UserManual

Jadi itulah maklumat yang dikongsikan cara mudah untuk anda mendapat wang anda yang masih belum dituntut. Orang ramai jangan lepaskan peluang untuk mengambil inisiatif hasil dari kemudahan dan ketelusan kerajaan Malaysia.

Petuan Menguruskan Kewangan Dengan Bijak!

sumber kewangan kita adalah terhad. Namun, kita perlu disiplin dalam melaksanakan perancangan kewangan yang telah dirancang. Berikut adalah beberapa tip yang berguna untuk membantu anda merancang kewangan dengan bijak:

 1. Simpanlah sebahagian daripada gaji anda dalam akaun simpanan khas setiap kali menerima gaji.
 2. Elakkan dari menggunakan kad kredit dan batalkan kad anda jika anda masih tidak dapat mengawal penggunaannya. Sebaliknya, cuba untuk segera melangsaikan hutang anda.
 3. Buat perancangan kewangan yang teliti, termasuk perbelanjaan harian, mingguan, bulanan, dan tahunan.
 4. Hindari berhutang kecuali untuk membeli rumah atau kereta, dan pastikan anda mampu membayar cicilan anda.
 5. Menyenaraikan barangan yang hendak dibeli sebelum pergi membeli belah dapat membantu anda mengelakkan pembelian yang tidak perlu.
 6. Jangan melebihi pendapatan anda kerana ia akan membebankan anda pada masa hadapan.
 7. Sediakan tabungan kecemasan untuk digunakan pada masa yang tidak terduga.
 8. Milikilah insurans yang sesuai untuk melindungi anda dan keluarga anda dari kemungkinan risiko dan pastikan peruntukan yang mencukupi disediakan untuk tujuan ini.

Dengan mengamalkan tip-tip ini, anda dapat menguruskan kewangan anda dengan lebih bijak dan memastikan masa depan kewangan anda lebih stabil dan terjamin.

 
Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati