Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Peniaga cendol ‘Kantoi’ 20 tahun pakai MyKad orang lain, siap dapat Bonus Aidilfitri RM450 lagi!

Peniaga cendol ‘Kantoi’ 20 tahun pakai MyKad orang lain, siap dapat bantuan Aidilfitri RM450 lagi!

Peniaga cendol ‘Kantoi’ 20 tahun pakai MyKad orang lain, siap dapat bantuan Aidilfitri RM450 lagi! Seorang peniaga cendol warganegara India dijatuhi hukuman penjara selama 11 bulan oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh, Melaka kerana memiliki serta menggunakan kad pengenalan orang lain sejak lebih 20 tahun lalu. Tertuduh, Jahabudin Ahamed Hajmalgan, 42, didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman tersebut oleh Majistret Sharda Sheinha Mohd Suleiman.

Tertuduh mengakui kesalahan terhadap tuduhan tersebut yang dibacakan oleh jurubahasa mahkamah dalam bahasa Tamil. Kesalahan yang dilakukan adalah menggunakan kad pengenalan lelaki berusia 43 tahun di Bukit Berendam.

Peniaga cendol ‘Kantoi’ 20 tahun pakai MyKad orang lain, siap dapat bantuan Aidilfitri RM450 lagi!

Guna 20 Tahun Mykad Orang Lain

Berdasarkan dakwaan dalam kertas pertuduhan, Jahabudin Ahamed Hajmalgan, seorang peniaga cendol warganegara India didapati memiliki kad pengenalan milik seorang lelaki berusia 43 tahun di alamat Jalan Tamby Chik Karim, Bukit Berendam, Melaka. Kesalahan ini diketahui berlaku apabila dia membuat permohonan di Bahagian Kad Pengenalan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Melaka pada jam 12.15 tengah hari pada 31 Mac yang lalu. Oleh itu, dia telah dijatuhi hukuman penjara selama 11 bulan oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh, Melaka setelah mengaku bersalah terhadap tuduhan tersebut yang dibacakan oleh jurubahasa mahkamah dalam bahasa Tamil. Selain itu, beliau juga telah menerima bantuan Aidilfitri sebanyak RM450 sebelum pengakuan kesalahan tersebut.

Kesalahan Berat Jika Guna Mykad Orang Lain

Jahabudin telah dituduh di bawah Peraturan 25(1)(e) Akta Pendaftaran Negara 1959 dan Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2007), yang mana jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dihukum penjara maksimum selama tiga tahun atau didenda maksimum sebanyak RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Tertangkap Semasa Proses Tukar Mykad

Tertuduh yang juga seorang bapa kepada dua anak didapati melakukan kesalahan ketika hadir di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk menukar kad pengenalan baharu. Beliau kemudian ditahan oleh pihak berkuasa setelah didapati mempunyai kad pengenalan milik orang lain.

Pihak berkuasa JPN telah merujuk Jahabudin ke Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan JPN selepas mendapati nombor kad pengenalan tersebut tidak sah serta perbandingan kedua-dua cap jari milik tertuduh tidak sama. Rekod perbandingan gambar imej dari Sistem AFIS juga tidak memaparkan sebarang rekod.

Oleh itu, Jahabudin telah didakwa di bawah Peraturan 25(1)(e) Akta Pendaftaran Negara 1959 dan Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2007) dan jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda maksimum RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Minta Hukuman Diringinkan, Tertuduh Tukar Mykad Untuk Ubah Agama

Sebelum ini, Jahabudin, yang asalnya dari Theriruvelim Chennai di India, telah menetap di Klang, Selangor, dan memohon supaya hukumannya diringankan setelah menyatakan penyesalan atas perbuatannya. Dia juga menyatakan bahawa dia sedang berpuasa dan ingin merayakan Aidilfitri.

Namun, Pegawai Pendakwa JPN, Ahmad Amirul Ahmad Jamal, memohon agar hukuman yang berat diberikan kepada Jahabudin kerana beliau telah memiliki serta menggunakan sijil kelahiran dan MyKad palsu selama lebih 20 tahun.

Tertuduh Terima Bantuan Aidilfitri RM450 MAIM & Buka 2 Akaun Bank

Terdapat juga maklumat yang mengatakan bahawa Jahabudin telah menerima bantuan Aidilfitri berjumlah RM450 daripada Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dengan menggunakan maklumat MyKad palsu tersebut sejak tahun 2000. Selain itu, dia juga didapati membuka dua akaun simpanan di Bank Simpanan Nasional dan Bank Islam menggunakan maklumat MyKad tersebut.

Pendakwa menggesa mahkamah menjatuhkan hukuman yang berat dan setimpal terhadap Jahabudin atas kesalahan yang dilakukannya, kerana ia boleh mengancam keselamatan negara. Hal ini dilaporkan oleh Harian Metro.

AWAS! Lindungi Kad Pengenalan Anda Baik-Baik!

Kad pengenalan adalah salah satu dokumen penting yang harus dijaga dengan baik oleh setiap individu. Dokumen ini adalah sejenis pengenalan rasmi bagi seseorang dan ianya penting untuk tujuan pengenalan dan penyiasatan kriminal. Namun, ramai yang menganggap remeh keselamatan dokumen ini dan mengalami masalah akibat kecuaian dalam menjaga kad pengenalan mereka.

Pertama-tama, mari kita lihat mengapa kad pengenalan sangat penting. Kad pengenalan bukan sahaja mengandungi maklumat peribadi seseorang, seperti nama, alamat, tarikh lahir dan nombor kad pengenalan, tetapi juga mengandungi maklumat penting seperti status perkahwinan, agama, bangsa dan sebagainya. Oleh itu, jika kad pengenalan ini jatuh ke tangan yang salah, ia boleh digunakan untuk pelbagai tujuan jahat, termasuk penipuan, pengubahan identiti, pemalsuan dokumen dan aktiviti jenayah lain.

Selain itu, kerajaan Malaysia telah memperkenalkan MyKad sebagai satu-satunya dokumen pengenalan rasmi yang diiktiraf di negara ini. Oleh itu, MyKad digunakan untuk tujuan penting seperti memohon lesen memandu, mengakses perkhidmatan awam, menguruskan urusan bank dan memohon pasport. Jika MyKad hilang atau dicuri, ia akan menyebabkan masalah dan kesulitan besar dalam melakukan urusan harian.

Berikut adalah beberapa tips untuk menjaga keselamatan kad pengenalan anda:

  1. Simpan Kad Pengenalan Anda di Tempat Selamat

Pastikan anda menyimpan kad pengenalan anda di tempat yang selamat dan tidak mudah dilihat orang lain. Jangan menyerahkan kad pengenalan kepada sesiapa pun kecuali sekiranya ia diperlukan untuk urusan tertentu seperti membuka akaun bank atau mengakses perkhidmatan awam.

  1. Jangan Biarkan Kad Pengenalan Anda Tertinggal di Tempat Awam

Jangan biarkan kad pengenalan anda tertinggal di tempat awam seperti restoran, kedai runcit atau dalam kereta. Anda harus selalu memeriksa sama ada anda telah memasukkan kembali kad pengenalan anda ke dalam beg atau saku anda setelah menggunakannya.

  1. Jangan Berkongsi Maklumat Kad Pengenalan Anda Secara Online

Jangan berkongsi maklumat kad pengenalan anda secara online atau melalui aplikasi mudah alih. Penipu boleh menggunakan maklumat ini untuk melakukan penipuan atau mengakses akaun anda.

  1. Laporkan Kehilangan Kad Pengenalan Anda Segera

Sekiranya kad pengenalan anda hilang atau dicuri, laporkan kehilangan ini kepada polis atau Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) secepat mungkin. Ini akan membolehkan tindakan

 
Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati