Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Temuduga terbuka di Prasarana Gaji kasar RM3,300

jpg 20230305 145005 0000

Temuduga terbuka di Prasarana Gaji kasar RM3,300.Bagi mereka yang sedang mencari  pekerjaan, sukacita dimaklumkan bahawa pihak Prasarana Malaysia Berhad akan menganjurkan Temuduga Terbuka bagi mengisi banyak kekosongan jawatan.

Sertai kami di Telegram :

telegram us

Temuduga terbuka di Prasarana Gaji kasar RM3,300

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan temuduga terbuka yang bakal diadakan:

Jawatan Kosong Prasarana

JAWATANPENDAPATAN KASARFAEDAH
KAPTEN BASRM3,300Kenaikan gaji & Bonus tahunan

Apakah Syarat-syarat Kelayakan?

 • Calon hendaklah merupakan warganegara Malaysia;
 • Calon hendaklah berumur 21 tahun dan ke atas pada tarikh tutup hebahan kekosongan jawatan;
 • Syarat kelayakan akademik dan lain-lain hendaklah dilihat di hebahan rasmi kekosongan jawatan.

Bagaimana Cara Mendaftar?

Untuk yang berminat untuk menyertai Temuduga Terbuka ini, pendaftaran boleh dibuat dengan mengimbas Kod QR yang dinyatakan di hebahan rasmi temuduga terbuka.

Maklumat temuduga yang bakal diadakan adalah seperti berikut:

 • Masa: 9:00 pagi – 4:00 petang
 • Tarikh: 11 – 12 Mac 2023 (Sabtu & Ahad)
 • Tempat: Dewan Orang Ramai Kampung Jawa, Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Maklumat rasmi kekosongan jawatan serta pendaftaran hendaklah dibaca

IKLAN PENUH JAWATAN KOSONG, PRASARANA BERHAD 

dan pendaftaran boleh dibuat

PERMOHONAN DISINI

Jawatan lagi:

Soalan Yang Biasa Ditanya Semasa Temuduga

terdapat beberapa soalan umum yang biasanya ditanya semasa temuduga, seperti:

 1. Ceritakan tentang diri anda. Jawapan: Berikan gambaran ringkas mengenai latar belakang pendidikan, pengalaman kerja, kebolehan dan kemahiran yang berkaitan dengan pekerjaan yang dipohon.
 2. Apa motivasi anda untuk memohon pekerjaan ini? Jawapan: Jelaskan sebab-sebab yang membawa anda untuk memohon pekerjaan ini, seperti kebolehan, minat atau jangkaan untuk berkembang dalam kerjaya.
 3. Apa kelebihan anda yang boleh membantu organisasi ini? Jawapan: Berikan gambaran mengenai kelebihan-kelebihan anda yang berkaitan dengan tugas-tugas yang perlu dilakukan dalam organisasi tersebut. Sebagai contoh, kebolehan dalam menyelesaikan masalah kecekapan, berkomunikasi atau kemahiran dalam menguruskan projek.
 4. Apa kelemahan anda? Jawapan: Sebaik-baiknya jelaskan kelemahan anda yang boleh dibangkitkan sebagai kawasan pembaikan dan peningkatan, serta tindakan yang diambil untuk mengatasi kelemahan tersebut.
 5. Berikan contoh situasi di mana anda pernah menghadapi cabaran dan bagaimana anda menanganinya. Jawapan: Berikan contoh situasi yang berkaitan dengan kerjaya atau pendidikan anda di mana anda pernah menghadapi cabaran dan bagaimana anda mengatasinya. Jelaskan tindakan yang diambil untuk menyelesaikan masalah tersebut dan hasil yang dicapai.
 6. Bagaimana cara anda bekerja dalam pasukan? Jawapan: Jelaskan cara anda bekerja dalam pasukan, seperti kemahiran berkomunikasi, memimpin atau mengambil inisiatif, dan bagaimana anda memberi sumbangan kepada pasukan.
 7. Apa yang anda tahu tentang organisasi kami? Jawapan: Berikan gambaran ringkas tentang organisasi tersebut, seperti visi dan misi, nilai-nilai, produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, serta pencapaian-pencapaian terbaru.
 8. Apakah matlamat jangka pendek dan jangka panjang anda dalam kerjaya ini? Jawapan: Jelaskan matlamat jangka pendek dan jangka panjang anda dalam kerjaya ini, serta bagaimana pekerjaan yang dipohon membantu anda mencapai matlamat tersebut.
 9. Adakah pengalaman terbaik anda dalam kerjaya atau pendidikan? Jawapan: Berikan contoh pengalaman terbaik anda dalam kerjaya atau pendidikan, serta bagaimana pengalaman tersebut membantu anda menjadi lebih baik dalam kerjaya atau pendidikan.
 10. Adakah anda mempunyai soalan untuk kami? Jawapan: Selalunya dalam sesi temuduga, calon diberi peluang untuk menanyakan soalan tentang pekerjaan atau organisasi yang dipohon. Anda boleh bertanya mengenai tanggungjawab kerja, budaya organisasi, atau peluang pembangunan kerjaya yang ditawarkan oleh organisasi.

Tips Lulus Temuduga

Berikut adalah beberapa tips untuk melalui wawancara kerja:

 1. Persiapkan diri sebelum wawancara: Pastikan anda mempunyai pengetahuan yang cukup tentang syarikat dan kedudukan yang anda lamar. Periksa maklumat syarikat, tugas dan tanggungjawab yang berkaitan dengan kedudukan tersebut.
 2. Soalan temu bual yang umum: Persiapkan jawapan anda untuk soalan umum seperti “cerita tentang diri Anda” atau “apa kekuatan dan kelemahan Anda”.
 3. Berpakaianlah dengan sopan: Kenakan pakaian yang sesuai dan sopan. Pilih pakaian yang nyaman dan sesuai dengan budaya perusahaan.
 4. Jadilah tepat waktu: Usahakan datang tepat waktu atau bahkan beberapa menit lebih awal. Jangan sampai terlambat kerana boleh memberi kesan buruk kepada pihak penemuduga.
 5. Bersikap positif: Bersikaplah positif dan ramah selama wawancara. Tersenyumlah, tatap mata penemuduga dan dengarkan soalan dengan baik.
 6. Berikan jawapan yang jujur ​​dan konkret: Berikan jawapan yang jujur ​​dan konkret untuk soalan yang dikemukakan. Hindari jawapan yang terlalu umum atau ambigu.
 7. Jangan takut untuk bertanya: Jika Anda mempunyai soalan mengenai soalan atau kedudukan yang anda lamar, jangan takut untuk bertanya kepada pihak penemuduga. Ini menunjukkan minat dan ketertarikan anda terhadap kedudukan tersebut.
 8. Jangan terlalu fokus pada gaji: Hindari membicarakan gaji terlalu awal. Fokuslah pada kemampuan dan kelayakan yang anda miliki dan bagaimana anda boleh menyumbang kepada syarikat.
 9. Tunjukkan sikap percaya diri: Tunjukkan sikap percaya diri selama wawancara. Jangan meremehkan diri sendiri atau terlalu sombong.
 10. Berterima kasih pada akhir wawancara: Setelah wawancara selesai, jangan lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada pihak penemuduga. Sampaikan bahawa anda sangat menghargai kes
 11. empatan wawancara dan berharap dapat memberikan sumbangan positif kepada syarikat jika diterima. Susulan selepas temu bual: Jangan ragu untuk menghantar e-mel atau melakukan tindakan susulan selepas wawancara untuk menunjukkan minat anda pada kedudukan tersebut. Namun, jangan terlalu sering menghantar pesanan dan bersabarlah menunggu respon daripada pihak syarikat.
 12. Jangan menyerah: Jika anda tidak berjaya pada wawancara pertama, jangan menyerah. Tetaplah mencari kesempatan dan jangan lupa untuk belajar dari pengalaman yang telah Anda dapatkan pada wawancara tersebut.

Dengan mengikuti tips-tips di atas, diharapkan dapat membantu anda melalui wawancara kerja dengan kejayaan. Selamat mencuba!

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati