Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah Lepasan SPM 2023 Dibuka

Jawatan Guru Sekolah Rendah & Menengah
Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah

Permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah Lepasan SPM 2023 Dibuka. Terkini, Kementerian Pendidikan Malaysia telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah Lepasan SPM 2023 Dibuka

Permohonan kerja kosong di KPM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah & Menengah Lepasan SPM 

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KPM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah

 • Nama Majikan: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)
 • Program Pelajar Cemerlang Pendidikan Islam

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah dibuka dan ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula 15 Mac 2023 dan permohonan akan ditutup pada 14 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah Yang Ditawarkan Bagi KPM:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain
Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah
Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah

Pengambilan Jawatan Guru Sekolah Rendah dan Menengah Lepasan SPM 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah KPM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KPM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera pada 15 Mac dan sebelum 14 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syarat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan, syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KPM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online Permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah Lepasan SPM

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja KPM di Laman Web Kementerian Pendidikan Malaysia
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KPM

BANTUAN AWAL IPT 2021 2 1
Jawatan Guru Sekolah Rendah Dan Menengah

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) adalah sebuah kementerian di bawah kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab untuk menyelaras dan mengawal seluruh aktiviti berkaitan dengan pendidikan di negara ini. KPM mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa sistem pendidikan Malaysia berjalan lancar dan memberikan pendidikan berkualiti kepada semua rakyat Malaysia.

Kementerian ini ditubuhkan pada 1952 dan sejak itu telah memainkan peranan yang penting dalam pembangunan pendidikan di Malaysia. KPM mempunyai beberapa agensi di bawahnya, termasuk Jabatan Pendidikan, Institut Pendidikan Guru, Majlis Peperiksaan Malaysia, dan Majlis Amanah Rakyat (MARA).

Tujuan utama KPM adalah untuk memastikan bahawa semua rakyat Malaysia mempunyai akses ke pendidikan berkualiti dan setaraf dengan standard antarabangsa. Selain itu, KPM juga mempunyai tanggungjawab untuk membangunkan dan meningkatkan kualiti sumber manusia negara ini melalui pendidikan dan latihan.

Untuk mencapai matlamat ini, KPM mempunyai beberapa inisiatif yang dijalankan seperti pengenalan kurikulum baru, pembangunan infrastruktur pendidikan, peningkatan profesionalisme guru, dan pembangunan teknologi pendidikan.

KPM juga mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa pendidikan di Malaysia adalah bersepadu dan menyeluruh, yang merangkumi seluruh aspek pembangunan insan seperti aspek jasmani, rohani, intelektual dan sosial.

Selain itu, KPM juga mempunyai tanggungjawab untuk mempromosikan bahasa kebangsaan, iaitu Bahasa Malaysia, dan juga memperkenalkan pelbagai bahasa lain untuk meningkatkan kemahiran berkomunikasi dalam bahasa yang berbeza.

KPM memainkan peranan yang penting dalam pembangunan pendidikan Malaysia dan menjadi salah satu kementerian yang paling penting dalam kerajaan Malaysia. Melalui inisiatif dan program-program yang dijalankan, KPM berusaha untuk memastikan bahawa semua rakyat Malaysia mempunyai akses ke pendidikan berkualiti yang setaraf dengan standard antarabangsa dan membantu membangunkan sumber manusia negara ini ke arah yang lebih baik.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Guru Sekolah Rendah & Menengah Lepasan SPM Dibuka dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati