Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) Mac 2023

Jawatan Kosong Perbadanan Harta Intelek Malaysia

Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) Mac 2023. Terkini, Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) Mac 2023

Permohonan kerja kosong di MyIPO ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) Mac 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh MyIPO Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO)
 • Lokasi Kekosongan: Sila Rujuk Iklan
 • Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • 1.JURUTERA ELEKTRIK (Gaji: RM2,688.00 – RM9,630.00)
 • 2.PENOLONG JURUTERA ELEKTRIK (Gaji: RM1,963.00 – RM6,123.00)
 • 3.PENYAMBUT TETAMU (Gaji: RM1,963.00 – RM6,123.00)
 • 4.PEMBANTU AKAUNTAN (Gaji: RM1,408.00 – RM4,691.00)
 • 5.PEMBANTU HARTA INTELEK (Gaji: RM1,408.00 – RM4,691.00)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 31 Mac 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MyIPO:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong MyIPO 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MyIPO. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 31 Mac 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Jawatan Kosong dan Borang MyIPO appkerja

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan DBKL, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Offline

 1. Permohonan adalah secara offline dengan dapatkan borang di link yang telah disediakan di atas MyIPO
 2. Sila lengkapkan borang tersebut dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.
 6. Borang permohonan yang telah lengkap diisi hendaklah dihantar dalam sampul surat dan ditulis nama jawatan yang dimohon di sebelah kiri atas sampul surat dan menyerahkan borang tersebut selewat-lewatnya pada 31 Mac 2023 kepada:

PERBADANAN HARTA INTELEK MALAYSIA

UNIT B-18-1, MENARA UOA BANGSAR 

NO. 5 JALAN BANGSAR UTAMA 1

59000 KUALA LUMPUR

(u.p.: Bahagian Sumber Manusia)

#Hanya calon-calon yang disenarai pendek sahaja akan dihubungi untuk ditemuduga

Mengenai MyIPO 

MyIPO atau Malaysia Intellectual Property Office adalah sebuah agensi kerajaan di Malaysia yang bertanggungjawab untuk menguruskan isu-isu berkaitan dengan hak milik intelek di negara tersebut. MyIPO berperan penting dalam perlindungan dan pengurusan hak cipta, paten, merek dagang, rekabentuk industri dan penjenamaan geografi di Malaysia.

MyIPO ditubuhkan pada tahun 2002 di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan mempunyai fungsi dan peranan seperti berikut:

 • Mendaftarkan hak milik intelek seperti paten, hak cipta, merek dagang, rekabentuk industri dan penjenamaan geografi.
 • Memastikan bahawa perlindungan hak milik intelek di Malaysia patuh dengan perundangan dan perjanjian antarabangsa.
 • Menyediakan khidmat nasihat dan maklumat tentang hak milik intelek kepada orang awam dan pihak berkepentingan.
 • Membantu memajukan ekonomi negara dengan melindungi dan memperkasakan hak milik intelek.
 • Melalui peranan pentingnya, MyIPO memainkan peranan penting dalam menjaga dan mempromosikan inovasi dan kreativiti di Malaysia, memastikan bahawa hak milik intelek dihormati dan dilindungi, serta memperkasakan ekonomi negara melalui pembangunan teknologi dan industri berasaskan ilmu pengetahuan dan teknologi.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) Mac 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati