Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023| amazing

 

Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023| amazing

Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023 .

Dimaklumkan satu maklumat terkini berkaitan kerjaya yang sesuai untuk semua rakyat belum bekerja atau masih lagi mencuba mencari pekerjaan.

Terkini, PTP telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh PTP ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023

Permohonan kerja kosong di PTP ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan

 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Jom ikuti maklumat lanjut berkaitan Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023 

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023 ?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

IMG 20230329 093545 807
Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023

Maklumat Jawatan:

Nama Majikan:Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023

Lokasi Kekosongan: Johor

Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Fire Officer, Emergency & Crisis Management Department
 • Senior Manager. QC Management (Engineering M&R Management Department))

Untuk makluman kepada semua, permohonan Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023  ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada bila-bila masa 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

 Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023 

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Jawatan Kosong Yang Boleh Anda Mohon Juga:

Jawatan Kosong Petroliam Nasional Berhad(PETRONAS) 2023

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023 :

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023 Adalah Seperti Berikut

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP)

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP). Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum yang ditetapkan dalam iklan.

Permohonan Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023  boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan Petronas, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja Jobstreet

 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Link Permohonan:

Mohon Disini

Mengenai  Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP)

Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) adalah salah satu pelabuhan kontainer terbesar di dunia, terletak di sebelah selatan Johor, Malaysia, dan dekat dengan Singapura. Pelabuhan ini dibangun pada tahun 1999 dan dioperasikan oleh Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd, sebuah perusahaan patungan antara MMC Corporation Berhad, APM Terminals, dan sejumlah pemegang saham lainnya.

PTP memiliki fasilitas yang lengkap dan modern, termasuk 14 dermaga dengan total panjang 5,04 kilometer, serta dilengkapi dengan 58 crane kontainer, 210 traktor kontainer, dan 538 chassis. Pelabuhan ini mampu menampung kapal-kapal besar yang memiliki kapasitas hingga 18.000 TEU (Twenty-Foot Equivalent Unit).

PTP juga dilengkapi dengan fasilitas lain seperti gudang, area parkir, dan fasilitas bongkar muat yang canggih, serta dilengkapi dengan sistem keamanan dan keselamatan yang modern. Pelabuhan ini memiliki kapasitas sekitar 12,5 juta TEU per tahun dan melayani rute pelayaran ke seluruh dunia, terutama Asia, Eropa, dan Amerika.

Dalam industri logistik dan perdagangan internasional, PTP dianggap sebagai salah satu pelabuhan paling penting di Asia dan menjadi pusat bagi banyak perusahaan logistik dan transportasi. Pelabuhan Tanjung Pelepas juga memberikan dampak positif bagi ekonomi Malaysia dan Asia Tenggara secara keseluruhan.

Semoga Permohonan Kerjaya ini Dipermudahkan

Kesimpulan, diminta semua orang untuk terus kongsikan kepada sahabat handai yang terdekat dan baik supaya mereka juga tidak terlepas dari mengetahui akan maklumat terkini berkaitan kerja kosong Yang yang telah dibuka oleh satu badan yang besar di Malaysia iaitu PTP.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) 2023  dapat membantu para calon yang memohon.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati