Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Jawatan Kosong Kementerian Komunikasi Dan Digital Tahun 2023

Jawatan Kosong Kementerian Komunikasi Dan Digital Tahun 2023
Kementerian Komunikasi Dan Digital

Jawatan Kosong Kementerian Komunikasi Dan Digital Tahun 2023.Terbaru! sektor kerajaan  telah membuka peluang pekerjaan untuk warga Malaysia yang berkelayakan dan berminat bekerja di bawah badan tersebut.

Peluang ini terbuka kepada semua, terutama graduan yang memenuhi kriteria kelayakan yang ditetapkan oleh Kementerian Komunikasi Dan Digital. Permohonan yang berjaya akan ditempatkan di tempat yang ditetapkan.

Bagi memohon, pastikan anda menghantar permohonan melalui saluran yang telah ditetapkan dalam tempoh yang ditetapkan. Untuk maklumat lanjut mengenai jawatan yang ditawarkan dan panduan permohonan, sila rujuk perkongsian di bawah.

Jawatan Kosong Kementerian Komunikasi Dan Digital Tahun 2023

coffee 1242653 640
Kementerian Komunikasi Dan Digital

Jawatan Kosong Yang Ditawarkan

 • Jurufoto Gred B29

Tempoh Permohonan Dibuka Dan Ditutup:

Permohonan adalah dibuka sekarang dan akan ditutup pada 5 April 2023.

Apakah Syarat Kelayakan Permohonan?

Bagi para calon yang memenuhi syarat kelayakan berikut adalah akan dipertimbangkan dalam urusan permohonan:

 1. Hendaklah mereka yang warganegara Malaysia
 2. Hendaklah berumur 21 tahun keatas semasa tempoh permohonan
 3. Mempunyai kelayakan akademik yang setaraf dengan tawaran jawatan. Calon boleh rujuk iklan rasmi dibawah.
coffee 2351436 640 1
Kementerian Komunikasi Dan Digital

Bagaimana Cara Permohonan?

Untuk permohonan hendaklah disertakan dokumen-dokumen seperti berikut sama seperti sistem dalam portal SPA:
(i) Salinan sijil-sijil akademik Ijazah/Diploma/SPM/SPVM atau setaraf;
(ii) Salinan sijil-sijil kemahiran yang berkaitan;
(iii) Resume
(iv) Salinan Sijil Berhenti Sekolah; dan
(v) Salinan Kad Pengenalan.

Mengikut kebiasaan,Permohonan yang tidak lengkap akan DITOLAK.

Keperluan Tambahan

Untuk calon yang telah memperoleh kelayakan/kelulusan diploma yang diiktiraf dan disahkan oleh senat universiti/ jawatankuasa berkaitan pada atau sebelum tarikh tutup iklan permohonan jawatan ini layak memohon selaras dengan syarat skim perkhidmatan.

Keperluan Bidang Pengkhususan (DITETAPKAN OLEH JABATAN)

 • Komunikasi Multimedia:
 • Komunikasi Visual;
 • Media Digital;
 • Media Inovasi;
 • Multimedia;
 • Multimedia dan Komunikasi;
 • Pengurusan dengan Multimedia;
 • Penyiaran dan Perfileman;
 • Program Sinematografi;
 • Reka Bentuk Grafik;
 • Seni Gunaan- Pengurusan Seni;
 • Seni Gunaan- Sinematografi,
 •  Senifoto; dan Teknologi Produksi.
 • Digital Video;
 •  Filem dan Animasi;
 • Fotografi:
 • Fotografi dan Pengimejan Kreatif; (e) Fotogrammetri dan Kartografi;
 • Grafik Komunikasi;
 • Komunikasi,
 • Komunikasi (Filem dan Penyiaran);
 • Komunikasi (Radio dan Televisyen);
 • Komunkasi (Televisyen dan Filem);
 •  Komunikasi Massa (Penyiaran);

Untuk calon yang berminat membuat permohonan,adalah boleh merujuk kepada iklan dibawah.

Iklan Rasmi Jawatan Kosong

Iklan Jawatan Kosong

Mohon juga jawatan kosong lain:

Maklumat Syarat Lantikan

Maklumat syarat lantikan/ gaji/ tugas-tugas jawatan boleh dicapai melalui Laman Web EZSkim, JPA: https://www.interactive.jpa.gov.my/ezskim/klasifikasi/perbekalanskim.asp?id_skim=3DB06

Untuk Permohonan:

Adalah anda boleh membuat permohonan dengan kadar segera sebelum tarikh tutup iaitu pada 5 April 2023 di laman permohonan kerja rasmi SPA:

https://www.spa.gov.my/spa/

Selamat membuat permohonan kepada para pemohon!

Kerja Sebagai Jurufoto Gred B29

Jurufoto adalah seorang profesional yang terlatih untuk mengambil gambar yang indah dan bermakna dalam pelbagai acara dan majlis. Jika anda mempunyai minat dan bakat dalam fotografi, peluang kerjaya sebagai jurufoto adalah pilihan yang menarik untuk dipertimbangkan. Salah satu peluang kerjaya yang terdapat dalam bidang fotografi adalah sebagai jurufoto gred B29 di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Jurufoto gred B29 adalah seorang pekerja kerajaan yang bertanggungjawab untuk mengambil gambar dan membuat dokumentasi video dalam pelbagai majlis rasmi dan program kerajaan. Antara majlis dan program yang sering memerlukan perkhidmatan seorang jurufoto termasuklah majlis rasmi kerajaan seperti majlis rasmi pelantikan, majlis konvokesyen universiti, dan pelbagai majlis lain yang dianjurkan oleh agensi-agensi kerajaan.

Untuk memohon jawatan sebagai jurufoto gred B29 di bawah SPA, calon-calon perlu memenuhi syarat-syarat kelayakan seperti berikut:

 1. Warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas.
 2. Memiliki kelayakan akademik sekurang-kurangnya Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
 3. Mempunyai pengalaman dalam bidang fotografi dan memahami teknik pengambilan gambar yang baik.
 4. Mahir dalam penggunaan peralatan fotografi dan perisian pengeditan gambar.
 5. Mampu bekerja dalam kumpulan dan mempunyai kemahiran komunikasi yang baik.
 6. Berkebolehan mengemudi kenderaan dan mempunyai lesen memandu yang sah.

Jurufoto gred B29 di bawah SPA menawarkan pelbagai faedah seperti gaji dan elaun yang kompetitif, cuti tahunan yang banyak, jaminan kesihatan dan insurans, serta peluang untuk mempelajari dan meningkatkan kemahiran fotografi melalui latihan dan kursus yang disediakan oleh agensi-agensi kerajaan.

Jika anda berminat untuk memohon jawatan sebagai jurufoto gred B29 di bawah SPA, sila rujuk laman web SPA atau portal kerjaya kerajaan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai syarat-syarat permohonan dan tarikh tutup permohonan.

Sektor Awam Dibawah SPA

SPA atau Suruhanjaya Perkhidmatan Awam adalah sebuah badan berkanun di Malaysia yang bertanggungjawab untuk menguruskan perkhidmatan awam dan menguruskan pemilihan, latihan, dan pembangunan kakitangan awam.

Berikut adalah beberapa jenis kerja di bawah SPA yang biasanya terdapat dalam sektor awam di Malaysia:

 1. Penolong Pegawai Tadbir – Penolong Pegawai Tadbir adalah kerjaya yang melibatkan pelbagai tugas administratif seperti penyediaan laporan, penyelidikan, penyediaan surat-menyurat dan sebagainya. Kelayakan untuk jawatan ini adalah minimum Diploma atau Ijazah.
 2. Penolong Akauntan – Jawatan ini memerlukan kelayakan Ijazah dalam bidang yang berkaitan dengan Perakaunan seperti Bachelor of Accounting atau setaraf dengannya.
 3. Penolong Pegawai Teknologi Maklumat – Jawatan ini memerlukan kelayakan minimum Ijazah dalam bidang Teknologi Maklumat seperti Bachelor of Information Technology atau setaraf dengannya.
 4. Pegawai Tadbir dan Diplomatik – Jawatan ini memerlukan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan seperti Sains Politik, Undang-Undang, atau sebarang bidang berkaitan dengan hubungan antarabangsa.
 5. Pegawai Perubatan – Jawatan ini memerlukan kelayakan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Perubatan seperti Doctor of Medicine (MD) atau setaraf dengannya.
 6. Pegawai Penjara – Jawatan ini memerlukan kelayakan minimum Diploma atau Ijazah Sarjana Muda dalam bidang yang berkaitan seperti Undang-undang, Psikologi, atau sebarang bidang berkaitan.
 7. Pegawai Imigresen – Jawatan ini memerlukan kelayakan minimum Diploma dalam bidang yang berkaitan seperti Kepolisian, Undang-Undang, atau sebarang bidang berkaitan.
 8. Pegawai Kastam – Jawatan ini memerlukan kelayakan minimum Diploma dalam bidang yang berkaitan seperti Perdagangan, Undang-Undang, atau sebarang bidang berkaitan.

Itulah beberapa jenis kerja di bawah SPA yang biasanya terdapat dalam sektor awam di Malaysia. Kelayakan dan syarat-syarat khusus yang diperlukan bagi setiap jawatan berbeza-beza bergantung kepada keperluan kerja tersebut. Jika anda berminat untuk mengikuti jawatan yang ditawarkan oleh SPA, pastikan anda memenuhi syarat kelayakan dan membuat permohonan dengan teliti dan tepat pada masanya.Jawatan Kosong Kementerian Komunikasi Dan Digital Tahun 2023 juga masih dibuka mohon segera.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati