Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) April 2023

Jawatan Kosong Malaysian Communications and Multimedia Commission

Jawatan Kosong Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) April 2023. Terkini, Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) April 2023

Permohonan kerja kosong di MCMC ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) April 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh MCMC Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC)
 • Lokasi Kekosongan: Selangor
 • Status Jawatan: Sila Rujuk Iklan

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Senior Executive, Digital Learning & Technology

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MCMC:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Screenshot 2023 03 30 08 55 05 635 edit com.android.chrome

Pengambilan Jawatan Kosong Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong MCMC

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MCMC. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong MCMC

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan MCMC, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja MCMC di Laman Web Jobstreet
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai MCMC

Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) adalah sebuah badan pengawal selia yang ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1998 di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia 1998 (Act 589). MCMC ditubuhkan untuk mengawal selia sektor komunikasi dan multimedia di Malaysia, termasuk telekomunikasi, penyiaran, internet, dan lain-lain.

Tugas utama MCMC adalah memastikan bahawa semua perkhidmatan komunikasi dan multimedia di Malaysia beroperasi secara lancar dan mematuhi undang-undang serta standard yang ditetapkan. Mereka juga bertanggungjawab untuk mempromosikan perkembangan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia, memantau spektrum radio dan televisyen, dan melindungi hak pengguna.

Di antara tanggungjawab utama MCMC adalah:

 1. Mengawal selia operasi penyedia perkhidmatan komunikasi dan multimedia di Malaysia.
 2. Membangunkan dasar-dasar, standard dan garis panduan untuk sektor komunikasi dan multimedia di Malaysia.
 3. Membangunkan dan mengurangkan keperluan untuk penapisan internet.
 4. Menetapkan dan memantau peruntukan spektrum radio dan televisyen.
 5. Melindungi hak pengguna termasuk perlindungan privasi dan keselamatan dalam talian.
 6. Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan pengguna dalam sektor komunikasi dan multimedia di Malaysia.

Sebagai badan pengawal selia, MCMC mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana syarikat atau individu yang melanggar undang-undang atau standard yang ditetapkan. Mereka juga mempunyai kuasa untuk memerintahkan penyedia perkhidmatan untuk mengambil tindakan tertentu untuk memastikan keselamatan dan kepentingan pengguna.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) April 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati