Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya (JKR) Official 2023 Mohon Segera

Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya

Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya (JKR) 2023 Mohon Segera. Terkini, Jabatan Kerja Raya (JKR) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Maklumat Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya (JKR) 2023 Mohon Segera

Permohonan kerja kosong di JKR ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya (JKR) 2023 Mohon Segera

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh JKR Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Jabatan Kerja Raya (JKR)
 • Lokasi Kekosongan: Sarawak
 • Status Jawatan: Tetap/Jawatan Berasakan Caruman

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Jurutera (Awam)
 • Jurutera (Mekanikal)
 • Arkitek
 • Juruukur Bahan
 • Penolong Jurutera Awam
 • Penolong Jurutera (Mekanikal)
 • Penolong Jurutera (Elektrik)
 • Penolong Juruukur Bahan
 • Penolong Pegawai Senibina
 • Penolong Juruukur

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 15 Mac 2023 Rabu mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi JKR:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain
Screenshot 2023 03 07 10 28 11 727 edit com.android.chrome
Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya

Pengambilan Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya (JKR) Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong JKR

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada JKR. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 15 Mac 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Di Sini Jawatan Kosong JKR

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan JKR, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja JKR di Laman Web Jabatan Kerja Raya (JKR)
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Jabatan Kerja Raya (JKR)

Jabatan Kerja Raya Malaysia, yang merupakan sebuah jabatan kerajaan di Malaysia yang mempunyai tanggungjawab untuk membina dan menjaga infrastruktur awam di negara ini. Infrastruktur awam merujuk kepada kemudahan dan aset yang digunakan oleh orang awam seperti jalan raya, bangunan kerajaan, bekalan elektrik dan bekalan air.

Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya
Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya

Jabatan Kerja Raya Malaysia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa kemudahan infrastruktur awam di Malaysia selamat dan berkualiti tinggi, dan ia berfungsi di bawah Kementerian Kerja Raya Malaysia. Tugas-tugas jabatan ini meliputi pembinaan, penyelenggaraan, pengubahsuaian, dan pemuliharaan infrastruktur awam. Mereka juga bertanggungjawab untuk memastikan bahawa projek-projek pembinaan dijalankan dengan cekap dan berkesan.

Secara keseluruhan, Jabatan Kerja Raya Malaysia memainkan peranan penting dalam memastikan kemudahan infrastruktur awam yang berkualiti tinggi dan selamat bagi penduduk Malaysia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya (JKR) 2023 Mohon Segera dapat membantu para calon yang memohon dan semoga para calon diberikan kejayaan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati