Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Jabatan Kerja Raya (JKR) 2023 Sebagai Protege

Jawatan Jabatan Kerja Raya

Makluman Jawatan Jabatan Kerja Raya Malaysia telah kembali dibuka dan mengalu-alukan semua lapisan masyarakat yang mempunyai kelayakan diperlukan untuk membuat permohonan kekosogan ini. Admin minta kepada pembaca atau calon yang ingin memohon untuk membaca keseluruhan artikel supaya anda mendapat info yang lengkap dan sempurna agar permohonan anda tiada kesalahan informasi.

Ikuti telegram jawatan kosong swasta dan kerajaan dengan menekan pautan dibawah:

Details Mengenai Jawatan Jabatan Kerja Raya

Maklumat Ringkas Jawatan

Peluang menjawat jawatan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

 • Nama Majikan: Jabatan Kerja Raya (JKR)
 • Status Jawatan: Kontrak

Senarai Jawatan

JawatanKontrak
Juruukur Bahan8 – 12 Bulan
Jurutera Awam8 – 12 Bulan

Gaji Bagi Jawatan Kerja Raya Malaysia

Untuk makluman para calon, bagi kedua-dua jawatan ini imbuhan setiap bulan ditawarkan sebanyak RM2,000 ringgit Malaysia pada permulaan dan jawatan ini merupakan jawatan dibawah sektor kerajaan Malaysia.

Semak Jadual Gaji Untuk Jawatan yang Baharu Dibuka

Untuk jawatan kali ini, terdapat beberapa skim perkhidmatan untuk anda terokai mengenainya lebih lanjut. Kami mudahkan anda untuk mendapatkan input berkenaan tawaran setiap jawatan yang dibuka.

Bagi jawatan Juruukur Bahan, Jurutera Awam – Jadual Gaji Untuk Skim Perkhidmatan Awam Bahagian Kejuruteraan Bagi Gred J

Syarat-syarat dan Kelayakan Kerja JKR

Juruukur Bahan

 • Warganegara Malaysia.
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan.
 • Ijazah Sarjana Muda Ukur Bahan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
 • Berdaftar sebagai Juruukur Bahan Siswazah dengan Lembaga Juruukur Bahan Malaysia.

Jurutera Awam

 • Warganegara Malaysia.
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan.
 • Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
 • Berdaftar sebagai Jurutera Siswazah dengan Lembaga Jurutera Malaysia.

Senarai Tugas Jawatan Jabatan Kerja Raya

JawatanTugas
Juruukur BahanMembuat kerja-kerja penilaian ukur bahan ke atas pelan-pelan untuk tawaran, kontrak, penilaian kontrak dan lain-lain tugas berkaitan
Jurutera AwamMelaksanakan penyelenggaraan dan pembaikan ke atas semua bangunan dan kemudahan awam serta mengawasi aspek kejuruteraan.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula pada 11 September 2023 dan permohonan akan ditutup pada 13 Oktober 2023 Jumaat mengikut iklan yang diwar-warkan.

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain

Kaedah untuk Memohon Jawatan Jabatan Kerja Raya (JKR) Bulan Oktober

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong JKR

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada JKR. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengan kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 13 Oktober 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan JKR, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

m d45f6ee07ea73c4f93b4cc5c967a198f

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

 1. Calon-calon yang berminat dan memenuhi kelayakan di atas bolehlah menghantar maklumat peribadi ‘resume’.
 2. Salinan kad pengenalan.
 3. Surat beranak.
 4. Sijil-sijil yang berkaitan yang telah disahkan serta dua (2) keping gambar berukuran passport.
 5. Sila tulis perkataan Juruukur Bahan atau Jurutera Awam di bahagian atas sebelah kanan. Permohonan ini hendaklah dihantar ke alamat emel :
Emel Majikan
[email protected]

Mengenai Jabatan Kerja Raya (JKR)

Jabatan Kerja Raya Malaysia, yang merupakan sebuah jabatan kerajaan di Malaysia yang mempunyai tanggungjawab untuk membina dan menjaga infrastruktur awam di negara ini. Infrastruktur awam merujuk kepada kemudahan dan aset yang digunakan oleh orang awam seperti jalan raya, bangunan kerajaan, bekalan elektrik dan bekalan air.

Jabatan Kerja Raya Malaysia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa kemudahan infrastruktur awam di Malaysia selamat dan berkualiti tinggi, dan ia berfungsi di bawah Kementerian Kerja Raya Malaysia. Tugas-tugas jabatan ini meliputi pembinaan, penyelenggaraan, pengubahsuaian, dan pemuliharaan infrastruktur awam. Mereka juga bertanggungjawab untuk memastikan bahawa projek-projek pembinaan dijalankan dengan cekap dan berkesan.

Secara keseluruhan, Jabatan Kerja Raya Malaysia memainkan peranan penting dalam memastikan kemudahan infrastruktur awam yang berkualiti tinggi dan selamat bagi penduduk Malaysia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Jabatan Kerja Raya (JKR) ini dapat membantu para calon yang memohon dan semoga para calon diberikan kejayaan dalam permohonan jawatan yang telah diiklankan ini.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati