Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA Mac 2023

Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA
Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA

Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA Mac 2023. Terkini, Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA Mac 2023

Permohonan kerja kosong di MQA ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh MQA Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Agensi Kelayakan Malaysia (MQA)
 • Lokasi Kekosongan: Mercu MQA, Cyberjaya, Selangor
 • Status Jawatan: Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • PEGAWAI TADBIR

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 27 Mac 2023 (Isnin) jam 4.00 petang mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

43ad8f59 4ca1 4883 a76d 06572d969e1e 2
Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

 • Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:
 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MQA:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) Adalah Seperti Berikut 

Langkah–langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong MQA

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MQA. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 27 Mac 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

b48695cc f3a6 496d 93f9 e504bb929941
Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia MQA

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Di Sini Jawatan Kosong MQA

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan MQA, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja MQA di Laman Web MQA Government 
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai MQA

MQA adalah singkatan bagi Malaysian Qualifications Agency, iaitu sebuah agensi yang ditubuhkan di Malaysia untuk memastikan kualiti dan standard pengajian tinggi di negara ini. MQA bertanggungjawab untuk menilai, mengesahkan dan mengawasi semua program pengajian tinggi di Malaysia, serta memastikan bahawa program-program tersebut memenuhi standard dan kriteria yang ditetapkan.

Sebagai agensi pengawasan, MQA mempunyai beberapa fungsi utama, termasuk menilai dan mengesahkan program-program pengajian tinggi di Malaysia, mengeluarkan penilaian kualiti kepada institusi pengajian tinggi dan memberikan pengiktirafan kelayakan kepada graduan yang telah menamatkan program pengajian tinggi di negara ini. MQA juga bertanggungjawab untuk mempromosikan dan meningkatkan standard pendidikan tinggi di Malaysia dan membantu meningkatkan kualiti dan kesesuaian tenaga kerja di Malaysia.

Untuk mencapai matlamat ini, MQA bekerjasama dengan semua institusi pengajian tinggi di Malaysia dan memastikan program-program pengajian tinggi yang ditawarkan memenuhi standard dan kriteria yang ditetapkan oleh agensi tersebut. MQA juga bekerjasama dengan badan-badan pengawasan pengajian tinggi di seluruh dunia untuk memastikan standard pendidikan tinggi di Malaysia sejajar dengan standard antarabangsa.

Kegiatan MQA yang berterusan dalam menilai, mengesahkan dan memantau program-program pengajian tinggi di Malaysia membantu memastikan bahawa graduan dari institusi-institusi pengajian tinggi di Malaysia mempunyai kelayakan yang diiktiraf dan memenuhi standard yang ditetapkan untuk memasuki dunia pekerjaan.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) Mac 2023 dapat membantu para calon yang memohon. Semoga Allah permudahkan segala urusan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati