Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri

Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri

Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri . Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, perkongsian kita hari ini berkaitan satu insiatif kerajaan dalam memastikan rakyat yang memerlukan dapat dibantu sebaiknya.

Melalui pembentangan Bajet 2023 pula, Kerajaan mengumumkan akan memberi sumbangan tambahan RM600 kepada isi rumah penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) termiskin mengikut data sedia ada laman e-Kasih.

Untuk sumbangan ini ia akan disalurkan dalam bentuk bakul makanan dan juga secara baucar bagi barangan makanan asas bernilai 600 ringgit kepada mereka, bermakna, keluarga dalam kumpulan miskin tegar layak terima sumbangan sehingga maksimum mencecah RM 3,100.

Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk kongsikan lebih lanjut mengenai Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri yang ramai orang ternanti-nanti untuk menerima akan bantuan rasmi ini.

Jom Ikuti Maklumat Lanjut berkaitan dengan Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri

Untuk anda yang ingin mendapatkan informasi dan terkini mengenai dana bantuan rakyat dan negara Malaysia,anda dialu-alukan untuk mengikuti Telegram rasmi kami iaitu berkaitan dengan kerjaya, bantuan dan makluman penting dari kerajaan:

telegram us

Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri 

Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Untuk Rakyat Malaysia

STR 2023 merupakan bantuan tahunan yang diperuntukkan oleh Kerajaan kepada rakyat, di mana untuk sebelum ini dikenali sebagai BSH, BPN, BPR dan BKM.

Sumbangan Tunai Rahmah (STR) adakah bantuan tunai yang dilaksanakan oleh kerajaan dan disegerakan pada bulan Januari ketimbang bulan Mac tahun depan mengambilkira beban yang ditanggung rakyat saat ini dan keperluan untuk musim tengkujuh.

TARIKH BAYARAN BANTUAN

Untuk sedia maklum, bayaran bantuan tunai STR fasa 2 telah diberitahu akan diberikan di antara awal bulan atau pertengahan bulan depan (April). Ini bermakna selewat-lewatnya bayaran akan dikreditkan sebelum 22 April 2023.

Secara tidak langsung dapat memberikan manfaat sedikit sebanyak bagi membuat persediaan hari raya puasa nanti. Dibawah disediakan jumlah bayaran yang akan diberikan mengikut kategori penerima yang perlu anda ketahui.

Kadar Kategori Bantuan MySTR

Terdapat 3 kategori penerima bantuan MySTR tahun ini, kadar jumlah bantuan yang akan diterima adalah seperti berikut :

 • KATEGORI ISI RUMAH (PENDAPATAN BULANAN RM2,500 KE BAWAH)

RM1,000 sehingga RM2,500 (Kadar bantuan bergantung jumlah bilangan tanggungan anak)

strf2 1

 • ISI RUMAH (PENDAPATAN BULANAN RM2,501 – RM5,000)RM500 sehingga RM1,250 (Kadar bantuan bergantung jumlah bilangan tanggungan anak)
 • Kategori WARGA EMAS SEBATANG KARAR M600
 • KATEGORI BUJANG 60 TAHUN KEBAWAH RM350
 • SUMBANGAN TAMBAHAN ISI RUMAH RM600

Nota : Kepada isi rumah yang berkelayakan bersama golongan miskin tegar, mereka itu menerima jumlah bayaran sebanyak RM3,100. Untuk semakan status anda, dikehendaki untuk kemaskini STR anda terlebih dahulu.

Ikuti Berkaitan dengan Bantuan STR:

Kategori Bantuan MySTR Bagi RM3,100 Untuk Isi Rumah

Kemaskini Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri 

Siapakah Yang Perlu Buat Kemaskini Kategori Bantuan MySTR?

Bagi pemohon yang perlu membuat permohonan baharu STR adalah seperti berikut:

 • Pemohon yang mana tiada rekod dalam sistem STR; serta
 • Berpendapatan isi rumah sehingga RM5,000 dan ke bawah; atau
 • Berpendapatan hingga RM2,500 dan ke bawah untuk individu bujang / tiadapasangan / tiada anak yang menepati syarat kelayakan.
 • Bagi para pemohon yang perlu membuat kemas kini permohonan Kategori Bantuan MySTR adalah seperti berikut:
 • Pemohon yang tidak mengemaskini permohonan untuk tiga tahun berturut-turut sepanjang pelaksanaan BSH 2020, BPR 2021 dan BKM 2022

Penerima bagi STR Fasa 1 yang mempunyai perubahan maklumat terkini

Jumlah Bayaran Untuk STR Fasa 1 – Fasa 4 (Kemaskini Belanjawan 2023)

Adalah dikongsikan kategori penerima STR dan had umur seperti yang ditetapkan :

Mengikut kerajaan Malaysia adalah disalurkan bantuan menngikut kategori kerana dinilai mengikut keperluan yang diperlukan oleh rakyat.

Seterusnya adalah jadual dan jumlah bayaran yang akan diterima dari Fasa 1 hingga Fasa 4 :

Tarikh Bagi Bayaran STR 2023 Fasa 1, 2 3 dan 4 (Kemaskini Belanjawan 2023)

Tarikh untuk pembayaran STR bagi penerima yang layak adalah seperti berikut :

 • Fasa 1 – Januari 2023
 • Fasa 2 – April 2023
 • Fasa 3 – Julai 2023
 • Fasa 4 -November 2023

Kemaskini Kategori Bantuan MySTR Bagi RM3,100 Untuk Isi Rumah

Melalui kenyataan media terkini oleh Kementerian Kewangan Malaysia, tarikh pendaftaran baharu dan kemaskini Sumbangan Tunai Rahmah akan dibuka mulai 1 Mac 2023 hingga 31 Mac 2023.

Ini bertujuan memastikan mereka yang layak atau masih tiada dalam pangkalan data Kerajaan dapat mengemukakan permohonan masing-masing selain membolehkan penerima sedia ada untuk membuat pengemaskinian sekiranya terdapat sebarang perubahan.

Bagi mengurangkan golongan yang tercicir, data penerima STR Fasa 1 akan dibawa secara automatik ke dalam pangkalan data Kerajaan di samping data beberapa agensi Kerajaan untuk disemak silang kelayakan STR mengikut syarat yang ditetapkan.

Untuk permohonan baru dan proses kemaskini Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri  boleh dibuat mengikut kaedah berikut:

PERMOHONAN ATAS TALIAN

Tarikh : BERMULA 1-31 Mac 2023

Mohon dalam laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my

PERMOHONAN SECARA MANUAL / FIZIKAL

Tarikh : mula 8-31 Mac 2023

Pemohon boleh mengisi dan mengemukakan Borang Permohonan STR dengan hadir ke :
 • Pejabat LHDNM
 • Pejabat Satelit (PS) LHDNM
 • Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDNM
 • Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM

Kata Laluan MySTR adalah berdasarkan maklumat pada MyBKM 2022 sahaja.

Untuk lebih lanjut, sila rujuk portal rasmi STR 2023 di pautan rasmi Sumbangan Tunai Rahmah https://bantuantunai.hasil.gov.my atau maklumat dari laman web rasmi Belanjawan 2023 https://budget.mof.gov.my/manfaat/faq/str.html

Apakah Kepentingan Untuk Kemaskini Maklumat Diri Bagi Data Kerajaan Malaysia?

Kemaskini maklumat diri adalah satu tindakan penting yang perlu dilakukan oleh setiap individu. Ini kerana, maklumat diri yang terkini dan tepat adalah penting untuk memastikan data yang disimpan oleh kerajaan Malaysia adalah tepat dan betul. Kepentingan kemaskini maklumat diri bagi data kerajaan Malaysia adalah seperti berikut:

Pertama sekali, kemaskini maklumat diri adalah penting untuk tujuan pengurusan rekod dan pentadbiran. Semua maklumat peribadi yang dikumpulkan oleh kerajaan perlu dikemaskini dari semasa ke semasa bagi memastikan bahawa maklumat yang disimpan adalah tepat dan terkini. Ini memudahkan kerajaan dalam memantau statistik dan data yang berkaitan dengan penduduk seperti bilangan penduduk di Malaysia, kategori umur, jantina, bangsa dan lain-lain.

Kedua, kemaskini maklumat diri juga penting bagi tujuan pengurusan kesihatan. Dalam keadaan darurat, kerajaan perlu mengambil tindakan yang cepat untuk melindungi keselamatan dan kesejahteraan rakyat. Maklumat yang tepat dan terkini mengenai kesihatan individu dapat membantu kerajaan dalam mengambil tindakan yang sewajarnya seperti mengesan wabak penyakit dan mengekang penularannya.

Ketiga, kemaskini maklumat diri adalah penting bagi tujuan kewangan. Ini kerana, maklumat yang tepat mengenai pendapatan dan perbelanjaan seseorang dapat membantu kerajaan dalam merancang program dan inisiatif kewangan yang lebih berkesan untuk membantu rakyat. Selain itu, pemakluman pendapatan dan perbelanjaan juga memudahkan kerajaan untuk mengenalpasti individu yang layak menerima bantuan kewangan daripada kerajaan.

Keempat, kemaskini maklumat diri juga penting bagi tujuan keselamatan dan keselamatan negara. Maklumat yang tepat mengenai identiti dan keadaan seseorang boleh membantu kerajaan dalam mengesan dan mencegah ancaman keselamatan seperti pengganas, pengedar dadah dan aktiviti jenayah lain. Selain itu, maklumat yang tepat juga memudahkan kerajaan untuk melindungi hak individu daripada pencerobohan dan penggunaan data peribadi yang tidak sah.

Kelima, kemaskini maklumat diri juga penting bagi tujuan pembangunan sosial dan ekonomi. Maklumat yang tepat dan terkini mengenai penduduk dapat membantu kerajaan dalam merancang program dan projek pembangunan yang lebih berkesan dan berkesan. Selain itu, maklumat yang tepat dan terkini juga dapat membantu kerajaan dalam merancang program latihan dan pembangunan yang sesuai dengan keperluan individu dan komuniti.

Harapan Kami Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri 

Dalam kesimpulannya, Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri adalah penting bagi tujuan pengurusan rekod dan pentadbiran, pengurusan kesihatan, kewangan, keselamatan dan keselamatan negara, serta pembangunan sosial demi kepentingan rakyat Malaysia.

Semoga Bayaran Bantuan STR Fasa 2 Dijangkakan Sebelum Aidilfitri  dapat membantu anda tahu perbezaan antara yang akan disalurkan.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati