Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Jabatan Penjara Malaysia 2023

Jawatan Penolong Pegawai Tadbir
Jawatan Penolong Pegawai Tadbir

Permohonan Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Jabatan Penjara Malaysia 2023. Terkini, Jabatan Penjara Malaysia Jawatan Kosong Februari 2023 telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Jabatan Penjara Malaysia ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Jabatan Penjara Malaysia 2023

Permohonan kerja kosong di Jabatan Penjara Malaysia ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat  Permohonan Jawatan Penolong Pegawai Tadbir Jabatan Penjara Malaysia 2023

Jawatan Penolong Pegawai Tadbir
Jawatan Penolong Pegawai Tadbir

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Jabatan Penjara Malaysia Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan Penolong Pegawai Tadbir

 • Nama Majikan: Jabatan Penjara Malaysia
 • Lokasi Kekosongan: Penjara Penor, Kuantan Pahang Darul Makmur
 • Status Jawatan: Kontrak sehingga 31 Disember 2023
 • Gaji Yang Ditawarkan: RM1,900.00

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • PENOLONG PEGAWAI TADBIR

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 28 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Jabatan Penjara Malaysia:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Personal MySTEP Jabatan Penjara Malaysia 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong Jabatan Penjara Malaysia 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Jabatan Penjara Malaysia. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 28 Februari 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Screenshot 2023 02 20 08 27 12 072 edit com.android.chrome
Jawatan Penolong Pegawai Tadbir

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan Personel MySTEP, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online Mohon Jawatan Penolong Pegawai Tadbir

 • Permohonan adalah secara online melalui emel [email protected] atau [email protected]
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Jabatan Penjara Malaysia 

Jabatan Penjara Malaysia ialah sebuah agensi kerajaan di Malaysia yang bertanggungjawab dalam pengurusan dan pentadbiran sistem penjara dan pemulihan pesalah di Malaysia. Jabatan ini ditubuhkan pada tahun 1946 dan mempunyai tanggungjawab untuk menjaga kebajikan pesalah dan menegakkan keadilan dalam sistem perundangan negara.

Jabatan Penjara Malaysia mempunyai beberapa fungsi dan tugas utama, antaranya adalah melaksanakan hukuman penjara dan pemulihan pesalah, menjaga kebajikan pesalah dan memberikan keselamatan dan keamanan di dalam sistem penjara, serta menggalakkan penjagaan dan pemeliharaan sistem perundangan yang adil dan berkesan. Selain itu, Jabatan Penjara juga berperanan dalam membantu pesalah untuk berubah dan memperbaiki diri melalui program pemulihan yang disediakan, seperti program pendidikan, latihan kerja dan terapi.

Jabatan Penjara Malaysia mempunyai beberapa cawangan di seluruh Malaysia yang menempatkan pesalah yang telah dihukum dan mempunyai beberapa jenis sistem penjara yang berbeza, seperti penjara terbuka, penjara tertutup, pusat pemulihan dan institusi pemulihan anak-anak. Jabatan ini juga mempunyai pasukan penjaga yang bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan dan keamanan di dalam sistem penjara dan memastikan pesalah tidak melarikan diri.

Selain tugas utama dalam pentadbiran sistem penjara, Jabatan Penjara Malaysia juga aktif dalam menjalankan program-program sosial dan bakti kepada masyarakat. Antaranya adalah program-program pencegahan jenayah dan pemulihan pesalah, serta memberikan latihan dan kemahiran kepada pesalah untuk memperbaiki diri dan meningkatkan peluang pekerjaan selepas dibebaskan.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Personal MySTEP Jabatan Penjara Malaysia 2023 ini dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati