Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Petronas Mac 2023 Di Pelbagai Negeri Kini Dibuka

Jawatan Kosong Petronas Mac 2023
Jawatan Kosong Petronas Mac

Jawatan Kosong Petronas Mac 2023 Di Pelbagai Negeri Kini Dibuka. Makluman Petronas, berita terkini tentang kerja kosong khas kepada rakyat Malaysia. Permohonan pekerjaan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong atau laman rasmi jabatan kerajaan pusat dan negeri yang baharu dibuka kepada orang ramai.

Iklan peluang pekerjaan baru sahaja diwar-warkan khas peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dibawah syarikat minyak dan gas Malaysia dibawah Kerajaan Malaysia. Peluang keemasan ini yang harus direbut oleh rakyat Malaysia khususnya mereka yang baru sahaja tamat belajar di universiti.

Jawatan Kosong Petronas Mac 2023 Di Pelbagai Negeri Kini Dibuka

Jawatan Kosong Petronas Mac
Jawatan Kosong Petronas Mac

Permohonan kerja kosong di Petronas ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong
 • Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan
 • Langkah Buat Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Petronas Mac 2023 Di Pelbagai Negeri Kini Dibuka

Apakah Jawatan Kosong Petronas Mac 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Syarikat Minyak Dan Gas Malaysia (Petronas)
 • Lokasi Kekosongan: Pelbagai Negeri
 • Status Jawatan: Pelbagai Mengikut Tawaran Kerja

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup berdasarkan tawaran jawatan kosong mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Petronas:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain
Jawatan Kosong Petronas Mac
Jawatan Kosong Petronas Mac

Pengambilan Jawatan Kosong Petronas Mac 2023 Di Pelbagai Negeri

Langkah – langkah untuk buat permohonan Petronas 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Syarikat Petronas. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Di Sini

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan Perodua, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online Mohon Jawatan Kosong Petronas Mac

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja Petronas di Laman Web Di Sini
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Petronas 

Petroliam Nasional Berhad, atau lebih dikenali sebagai PETRONAS, adalah sebuah syarikat minyak dan gas Malaysia. Ditubuhkan pada tahun 1974, Petronas dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia. Petronas diberi tanggungjawab oleh kerajaan Malaysia untuk mengembangkan dan menambah nilai kepada sumber daya petroleum ini, bukan sahaja kepada negara malah kepada seluruh dunia. Berada di antara kedudukan syarikat terbesar di dunia, Fortune Global 500 telah mengiktiraf Petronas sebagai sebuah syarikat yang ke-158 terbesar di dunia pada tahun 2019. Ia juga meletakkan Petronas sebagai syarikat perbadanan ke-13 paling banyak membuat keuntungan di dunia dan yang paling banyak keuntungan di Asia.

Sejak awal penubuhannya, Petronas telah berkembang menjadi sebuah syarikat minyak dan gas bertaraf antarabangsa dengan kepentingan perniagaan di 35 buah negara. Sehingga akhir Mac 2005, Kumpulan Petronas terdiri daripada 103 anak syarikat yang dimiliki sepenuhnya, 19 syarikat yang dimiliki sebahagiannya dan 57 syarikat bersekutu. Bersamanya, syarikat-syarikat ini telah menjadikan Petronas sebagai sebuah syarikat yang terlibat sepenuhnya dalam pelbagai aktiviti berasaskan minyak dan gas. The Financial Times telah mengenal pasti Petronas sebagai salah satu daripada “The New Seven Sisters” (syarikat gergasi minyak dan gas yang mengalahkan saingan barat), syarikat minyak dan gas nasional yang paling berpengaruh dan berkeutamaan dari negara-negara di luar OECD (Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi Dunia).

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Petronas Mac 2023 Di Pelbagai Negeri Kini Dibuka dapat membantu para calon yang memohon. Semoga dipermudahkan segala urusan

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati