Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Benarkan Pengeluaran Kwsp 2.0 Untuk 3 Juta Pencarum

Benarkan Pengeluaran Kwsp 2.0 Untuk 3 Juta Pencarum

Benarkan Pengeluaran Kwsp 2.0 Untuk 3 Juta Pencarum. KWSP adalah singkatan daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, ia adalah sebuah sistem pembangunan simpanan berteraskan kumpulan di Malaysia yang membolehkan pekerja menyimpan wang untuk masa tua mereka dan memperoleh pampasan bagi tempoh mereka bekerja.

Ia dikawal dan dikendalikan oleh Suruhanjaya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang bertanggungjawab untuk menguruskan simpanan pekerja dan memastikan bahawa wang tersebut digunakan untuk tujuan yang betul.

Sebelum ini kerajaan Malaysia telah membenarkan pengeluaran wang KWSP bagi pencarum secara one-off maksimum sebanyak RM10,000. Ramai pencarum yang mengharapkan agar kerajaan membenarkan sekali lagi pengeluaran tersebut kerana ramai yang terjejas dengan kenaikan ekonomi semasa pasca covid-19, tak kurang juga yang terkesan kerana ramai dibuang kerja.

Benarkan Pengeluaran Kwsp 2.0 Untuk 3 Juta Pencarum

Baru-baru ini Pertubuhan Gagasan Rakyat (PGIR) menggesa kerajaan meluluskan pengeluaran KWSP 2.0 yang menyasarkan tiga juta pencarum yang benar-benar terjejas.
Presiden PGIR Azmi Mohd Tahir berkata, angka itu diperoleh berdasarkan tinjauan senarai pencarum yang dijalankan pihaknya.

Beliau berkata, sebelum ini kerajaan membenarkan pengeluaran caruman untuk tujuh juta pencarum, tetapi tiada agensi membuat kajian, yang boleh membuktikan kesemua merek adalah pencarum yang benar-benar gigih.

“Daripada kajian senarai pencarum, kami mencadangkan supaya kelulusan diberikan kepada tiga juta pencarum.

“Setakat ini PGIR menerima laporan dan aduan 320,000 pencarum yang terjejas. Jumlah ini hanya diambil daripada borang aduan yang dibuat oleh PGIR dan tidak mengambil kira jumlah sebenar pencarum luar yang sebenarnya terjejas,” katanya.

“Tuntutan kita kali ini disasarkan kerana kita tidak mahu melihat perbelanjaan tidak terkawal atau pencarum tidak berpuas hati, ambil peluang keluarkan simpanan KWSP secara ‘berjoli’.

Beliau berkata demikian selepas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Persekutuan Hak Asasi Manusia Global (GHRF), untuk memperjuangkan tuntutan KWSP yang menyasarkan 2.0.

Mengulas lanjut, Azmi yakin kerajaan akan meluluskan permohonan itu bagi memastikan kelangsungan hidup rakyat terjejas, ditambah tuntutan PGIR disokong badan bukan kerajaan (NGO) dan wakil rakyat lain di Dewan Rakyat.

Selain itu, katanya, menerusi kerjasama dengan GHRF, PGIR akan membawa empat cadangan pengeluaran KWSP 2.0 mengikut kategori dan keperluan.

Antaranya, katanya, suri rumah dan ibu tunggal yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan tidak aktif mencarum dibenarkan mengeluarkan semua wang simpanan mereka bagi menampung kehidupan mereka.

Baca juga:

Selain itu, katanya, bekas kakitangan swasta yang tidak lagi mencarum akibat pemberhentian, peletakan jawatan secara sukarela, perletakan jawatan baru-baru ini, dan kekurangan pekerjaan tetap kerana faktor usia dan kesihatan juga perlu dibenarkan mengeluarkan semua simpanan persaraan mereka.

Pencarum yang masih aktif mencarum, berumur 54 tahun ke bawah dan yang mempunyai simpanan dalam Akaun 1 melebihi RM20,000 juga perlu dibenarkan mengeluarkan 30 peratus daripada jumlah tersebut.

Cadangan keempat, katanya, ialah pencarum yang masih aktif mencarum, mempunyai baki simpanan dalam Akaun 1 sebanyak RM19,999.99 dan ke bawah, boleh mengeluarkan semua simpanan dan meninggalkan baki RM200 dalam akaun 1 dan 2.

“Kami merayu dan berharap perdana menteri dan kerajaan baharu membenarkan penarikan balik FPE.

“Bantulah orang dan belas kasihan kepada mereka, banyak aduan yang kita hadapi kepayahan sehingga meruntuhkan institusi kekeluargaan, ada juga yang rumahnya terpaksa dilelong, diikuti bank dan Ah Long.

“Sehingga hari ini, sebenarnya masih ramai yang berhenti kerja dan ada yang masih tidak dapat kerja tetap. Ada yang terpaksa bekerja mencuci pinggan, walaupun sebelum ini mempunyai pekerjaan yang bagus,” katanya. – Berita ini dipetik daripada akhbar Berita Harian

Apa yang anda perlu tahu tentang KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) adalah satu badan pengurusan wang simpanan yang diwujudkan di Malaysia bagi mengumpul wang simpanan pekerja bagi tujuan keselamatan hari tua dan pembiayaan rumah. KWSP dikendalikan oleh Kementerian Sumber Manusia dan dikawal selia oleh Suruhanjaya Kumpulan Wang Sekerja.

Setiap pekerja berkelayakan di Malaysia yang memperoleh gaji bulanan maksimum RM 5,000 wajib menyertai KWSP. Pekerja dan majikan bersama-sama membayar sumbangan bulanan ke dalam akaun KWSP pekerja. Majikan membayar sebanyak 8% daripada gaji pekerja, manakala pekerja pula membayar sebanyak 11%.

Wang simpanan KWSP boleh diambil oleh pekerja apabila mereka meletakkan jawatan, bersara atau mencapai usia 55 tahun. Pekerja juga boleh memohon untuk mengeluarkan wang simpanan mereka bagi tujuan pembiayaan rumah, pengubatan berperingkat dan beberapa tujuan lain yang diketahui oleh KWSP.

Adalah penting bagi pekerja untuk memastikan bahawa mereka memahami peraturan dan prosedur untuk mengeluarkan wang simpanan KWSP. Pekerja harus memastikan bahawa mereka memohon mengeluarkan wang simpanan mereka dengan betul dan dalam masa yang sesuai supaya mereka dapat memperoleh wang simpanan mereka dengan segera.

Dalam menguruskan wang simpanan KWSP, pekerja harus memastikan bahawa mereka mempunyai simpanan bulanan dengan konsisten dan memastikan bahawa mereka memperoleh pendapatan yang optimum daripada simpanan mereka. Pekerja juga harus memastikan bahawa mereka membuat pelaburan yang bijak dan berhati-hati dalam melaburkan wang simpanan mereka.

Secara keseluruhannya, KWSP adalah satu inisiatif penting yang memberi peluang kepada pekerja untuk memastikan keselamatan hari tua mereka dan membiayai rumah mereka. Dengan mengikuti peraturan dan prosedur yang diketahui pasti, pekerja boleh memastikan bahawa mereka memperoleh manfaat maksimum daripada simpanan mereka di KWSP.

Pengeluaran KWSP

Pengeluaran Wang Simpanan Pekerja (KWSP) boleh dilakukan untuk beberapa sebab antaranya

  • selepas berkahwin,
  • bersara,
  • membeli rumah pertama,
  • menyambung pelajaran, atau
  • membantu keluarga dalam keadaan kritikal.

Terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi untuk memohon pengeluaran KWSP, termasuk usia minimum dan tempoh simpanan minimum. Proses pengeluaran KWSP boleh dilakukan melalui cawangan KWSP atau secara atas talian. Adalah penting untuk menilai kesan KWSP kepada masa depan kewangan anda dan membuat keputusan yang bijak.

Anggaran pengeluaran KWSP bergantung kepada syarat yang ditetapkan oleh KWSP. Terdapat beberapa syarat seperti umur, tempoh pengambilan, status pekerjaan dan sebagainya. Sebaiknya anda membuat semakan dengan KWSP atau melawat laman web mereka untuk mengetahui anggaran pengeluaran yang boleh diambil oleh anda.

Harapan Rakyat

Semoga kerajaan yang ada pada hari ini mempertimbangkan harapan rakyat agar Benarkan Pengeluaran Kwsp 2.0 Untuk 3 Juta Pencarum agar rakyat dapat manfaatkan wang tersebut untuk keperluan harian. Salam Malaysia Madani.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati