Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) Tahun 2023

Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) Tahun 2023
Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor

Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) Tahun 2023 Bismillahirrahmanirrahim, perkongsian kita hari ini berkaitan dengan permohonan jawatan kosong.

Terkini info baru sahaja telah dibuka  peluang kerjaya khusus untuk rakyat Malaysia. Untuk makluman, Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Jawatan-jawatan kosong telah banyak dibuka untuk rakyat Malaysia di seluruh negeri.

Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) adalah salah sebuah agensi badan berkanun di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Malaysia yang berfungsi sebagai agen Pembangunan Wilayah bagi kawasan Tenggara Negeri Johor. Pembahagian wilayah meliputi 16% kawasan Negeri Johor dengan jumlah keluasan 300,111 hektar. Ianya terbahagi kepada 2 wilayah kecil iaitu Johor Tengah (149,009 hektar) dan Pengerang (151,356 hektar). Terletak di dua daerah iaitu Kota Tinggi (75%) dan Kluang (25%).

Melihatkan betapa berperanannya Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) ia adalah merupakan peluang keemasan kepada anda untuk menjadi sebahagian daripada pekerja yang bakal disegani dalam negara Malaysia. Bagi ketahui cara permohonan dan maklumat lanjut anda boleh ikuti di bawah.

Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA)

Jawatan Kosong Yang Ditawarkan

Adalah dimaklumkan kepada semua rakyat Malaysia mengenai makluman jawatan kosong yang telah dibuka kursus untuk dimohon oleh rakyat Malaysia pelbagai lapisan masyarakat. Penting untuk anda mengetahui maklumat jawatan kosong yang telah ditawarkan oleh pihak majikan. Ini adalah kerana permohonan jawatan kosong perlu diisi dengan mengikuti maklumat yang telah disertakan.

Maklumat Jawatan Kosong

Jawatan:

 • Jurutera (Awam) Gred 41
 • Penolong Pegawai Tadbir Gred N29
 • Penolong Juru Audit Gred W29
 • Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred FA29
 • Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19

Lokasi : Johor

Sektor : Kerajaan

Tempoh:Kontrak/Tetap

Kadar Upah:RM1,700-RM2,100

Tarikh Tutup: 4 Februari 2023

Seperti yang dinyatakan jawatan kosong perlu dimohon dengan mengikuti penetapan dan maklumat yang dinyatakan seperti berikut. Dan permohonan boleh dibuat dengan betul melalui perincian iklan yang telah dikeluarkan oleh pihak. Pada anda yang ingin membuat permohonan jawatan kosong hendaklah dipastikan juga permohonan anda adalah seiring dengan penyataan iklan jawatan kosong.

Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor
Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor

Bilakah Permohonan Dibuka Dan Ditutup?

Dalam apa urusan permohonan jawatan kosong Anda perlu mengetahui bilakah tempoh permohonan dibuka dan bilakah tempoh permohonan ditutup. Untuk makluman kepada semua para pemohon adalah dimaklumkan permohonan jawatan kosong akan ditutup pada 4 Februari 2023. Para pemohon boleh segera membuat permohonan jawatan kosong dengan mengikuti spesifikasi

yang telah ditetapkan anda boleh merujuk maklumat lebih terperinci seperti yang diiklankan di bawah.

Apakah Syarat Bagi Kelayakan Permohonan?

Sebelum membuat permohonan para pemohon perlu cakna dan peka akan syarat dan ciri kelayakan yang diperlukan dalam membuat permohonan peluang kerjaya yang telah dibuka untuk rakyat Malaysia. Syarat kelayakan adalah seperti di bawah:

 1.  Pemohon adalah Warganegara Malaysia
 2. Pemohon adalah mereka yang berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon ada kelayakan Akademik yang setaraf dalam permohonan kerja.
 4. Berkemahiran
 5.  Bertanggungjawab dan berdisiplin serta boleh mematuhi arahan dan peraturan

Seperti yang di atas para pemohon perlu memenuhi syarat kelayakan umum bagi permohonan kerja di dalam negara Malaysia. Selepas itu anda boleh mengikuti maklumat lebih lanjut dan terperinci mengenai jawatan kosong di bawah.

Kemudahan Lain:

 • Cuti rehat
 • Cuti Sakit
 • Caruman KWSP dan perkeso

IMG 20230131 114232 581

Baca juga Jawatan Kosong Lain:

 1. Permohonan Jawatan Kosong Kementerian Perpaduan Negara Ambilan Januari 2023
 2. Jawatan Kosong Di Tenaga Nasional Berhad (TNB) Bulan Februari Tahun 2023

Syarat Permohonan 

Untuk rakyat Malaysia yang berminat dalam membuat permohonan perlu segera untuk pekerja anda akan maklumat yang telah dikeluarkan oleh pihak majikan tentang mengenai iklan yang telah diwar-warkan. Permohonan anda juga perlu dibuat segera sebelum Tarikh tutup iaitu pada 4 Februari 2023. Permohonan jawatan kosong juga perlu melihat kepada iklan yang telah dibuka dan diwar-warkan untuk sebaran orang ramai para pemohon perlu cakna akan syarat dan cara permohonan yang telah ditetapkan melalui iklan yang dikeluarkan oleh pihak majikan secara rasmi. Anda boleh mendapat maklumat lebih lanjut dan terperinci mengenai jawatan kosong yang ditawarkan oleh pihak majikan di bawah:

Iklan Jawatan & Permohonan

Setelah meneliti dengan terperinci mengenai iklan yang telah dibuka jawatan kosong di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara tersebut Para pemohon boleh membuat permohonan dan pastikan permohonan anda adalah lengkap dengan segala butiran yang telah ditetapkan dan diperlukan dalam urusan permohonan jawatan kosong. Diingatkan kembali kepada pemohon-pemohon untuk cakna dalam urusan permohonan perlu cakna akan lampiran seperti:

 • Resume yang terkini dan lengkap
 • Maklumat pengenalan diri dan butiran yang
 • Sertakan bersama dokumen-dokumen yang disahkan sahaja
 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
 • Diploma dalam bidang kaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya
 • Memiliki kepujian (sekurang-kurangnya dalam gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

Cara Permohonan Jawatan Di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA)

Sila kemukakan dokumen-dokumen berikut:

 1. Borang permohonan yang telah lengkap beserta gambar berukuran paspot;
 2. Salinan Kad Pengenalan:
 3. Salinan Sijil SPM dan Sijil Akademik lain (jika ada):
 4. Lain-lain dokumen yang berkaitan.

Permohonan hanya boleh dibuat secara online melalui laman web KEJORA di alamat:

www.kejora.gov.my iaitu pada pautan e-Perjawatan atau di alamat http://eperjawatan.kejora.gov.my

Sebelum tarikh tutup permohonan atau pada 4 Februari 2023

Sebarang pertanyaan, sila hubungi urus setia di talian:

07-8843000(Puan Arni binti Majid atau Puan Azimah binti Ismail)

Maklumat Penting:

 • Permohonan yang lewat dan tidak lengkap tidak akan dipertimbangkan
 • Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk ditemuduga
 • Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan dari tarikh iklan ditutup dianggap gagal

PENGURUS BESAR LEMBAGA KEMAJUAN JOHOR TENGGARA (KEJORA) 81930 BANDAR PENAWAR, JOHOR DARUL TAKZIM 

Tarikh Tutup Permohonan Adalah Pada: 4 Februari 2023 (SABTU)

Persiapan Penting Jika Dipanggil Menghadiri Temuduga

Diharapkan kepada mereka yang mencari pekerjaan dan membuat permohonan kerja adalah penting untuk membuat persiapan bagi menghadiri temuduga apabila dipanggil oleh majikan yang menawarkan kerajaan. Pemohon perlu membuat persiapan yang rapi serta kemas pagar permohonan kerja anda akan dinilai dan anda akan berjaya untuk diambil untuk bekerja. Mungkin anda akan menghadapi kesukaran bila menghadiri temuduga yang menentukan sama ada anda terpilih ataupun tidak.  Moga-moga Permohonan Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) Tahun 2023 diharapkan peluang pekerjaan yang dibuka adalah merupakan peluang yang anda rebut dan anda dapat perolehi hasil usaha payah anda yang tidak mengenal penat lelah dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan yang terkadang yang memerlukan kecekalan dan ketabahan. Semoga berjaya!

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati