Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Kuota Haji Malaysia Tahun 2023

Kuota Haji Malaysia Tahun 2023
Kuota Haji Malaysia Tahun 2023

Kuota Haji Malaysia Tahun 2023. Terkini berita mengenai Haji Malaysia untuk tahun 2023. Makluman terbaru yang dikeluarkan oleh pihak kerajaan mengenai jumlah kuota bagi rakyat Malaysia untuk membuat ibadah haji tahun 2023.

Sehubungan itu baru sahaja dimaklumkan oleh pihak kerajaan bahawa telah dikeluarkan secara rasmi mengenai kuota Haji untuk rakyat Malaysia bagi tahun 2023. Ini adalah merupakan suatu berita yang gembira kepada mereka yang ingin menunaikan haji kerana melalui jumlah kuota yang diumumkan yang mencecah ribuan akan dapat memberi harapan kepada rakyat Malaysia dalam menunaikan haji bagi tahun 2023.

news 1729539 640
Kuota Haji Malaysia Tahun 2023

Kuota Haji Malaysia Tahun 2023

Rasmi Bagi Kuota Haji Malaysia Tahun 2023

BBaru sahaja diumumkan kenyataan media yang dikeluarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (hal ehwal agama) mengenai jumlah kuota Haji untuk negara Malaysia bagi musim haji tahun 1444 hijrah bersamaan 2023 masihi.

Hadil Persidangan Perkhidmatan Haji dan Umrah 2023 yang telah dianjurkan oleh Kerajaan Arab Saudi, pihak jabatan telah mengadakan mesyuarat khas bersama Menteri Haji dan Umrah, Kerajaan Arab Saudi, Dr. Tawfiq Fawzan Al-Rabia pada 9 Januari 2023.

Mesyuarat khas tersebut yang berlangsung dengan penuh mahabbah khususnya bagi membincangkan aspek persiapan Musim Haji Tahun 1444H/2023M.

Melalui mesyuarat tersebut, Dr Tawfiq Fawzan Al-Rabiah telah memuji negara Malaysia khususnya untuk pihak Lembaga Tabung Haji (TH) atas  sebagai pengendalian haji yang terbaik, sistematik dan tahap layanan jemaah haji yang patut dicontohi.

Jabatan juga telah memberikan penegasan bahawa TH akan sentiasa berusaha dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada bakal jemaah Haji Malaysia dan akan mematuhi syarat dan ketetapan daripada Kerajaan Arab Saudi.

Jumlah Bagi Kuota Haji Tahun 2023

Sehubungan dengan itu, pihak Jabatan hal ehwal agama dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Kuota Haji Malaysia yang diterima daripada Kerajaan Arab Saudi adalah sebanyak 31,600 orang untuk tahun 1444H/2023M. Ia merupakan satu jumlah yang besar bagi rakyat Malaysia untuk menunaikan haji.

Untuk pihak Kerajaan Malaysia, Jabatan hal ehwal agama juga menzahirkan rasa amat bersyukur dan mengucapkan jutaan terima kasih kepada Kerajaan Arab Saudi atas kebaikan dan kuota penuh ini.

Pihak jabatan juga yakin akan penilaian telah dibuat dalam semua aspek untuk memastikan keselamatan bakal-bakal jemaah haji dari seluruh dunia terjamin dan selamat semasa menunaikan rukun Islam yang ke-lima ini.

Musim Haji Tahun 2023

Pihak jabatan juga ingin memohon kepada semua umat Islam agar dapat bersama-sama berdoa kepada Allah SWT untuk memohon semoga  mempermudahkan perjalanan haji tahun ini serta mendoakan semoga pihak TH dapat menguruskan jemaah haji Malaysia dengan baik dan lancar bagi tahun 2023.

Baca juga:

Harapan Musim Haji Tahun 2023

Bagi setiap Muslim yang mukallaf yang berkemampuan diwajibkan untuk menunaikan haji ke Mekah sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka, jika mereka mampu dari segi kewangan dan fizikal.

Ini adalah kerana Ibadah haji merupakan salah satu daripada Rukun Islam yang Lima, dan ia dianggap sebagai kewajipan agama yang wajib dilaksanakan oleh umat Islam yang mampu melakukannya.

Haji Dan Negara Malaysia

Negara Malaysia adalah sebuah negara dengan penduduk Islam yang ramai, dan ramai rakyat Malaysia menyertai haji setiap tahun. Kerajaan Malaysia biasanya menganjurkan pakej haji rasmi untuk rakyatnya, termasuk dalam pengangkutan, penginapan, dan pengaturan lain yang diperlukan untuk jemaah haji.

Untuk makluman lanjut tentang haji dari Malaysia, anda mungkin boleh menyemak laman web rasmi Perbadanan Haji Malaysia (Tabung Haji):

Portal Rasmi Tabung Haji Malaysia

Tabung Haji, iaitu agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk menganjurkan Haji khas untuk rakyat Malaysia. Mereka merupakan badan yang menyediakan maklumat mengenai pakej haji, keperluan, dan maklumat berguna lain untuk mereka yang ingin menunaikan haji dari Malaysia.

Tabung Haji Dan Rakyat Malaysia

Tabung Haji ialah Lembaga Pengurusan dan adalah sebuah agensi kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab dalam menguruskan aspek kewangan dan logistik Haji untuk rakyat Malaysia. Ia ditubuhkan di bawah syariat Islam dan peranan utamanya ialah menguruskan simpanan dan pelaburan umat Islam di Malaysia bagi tujuan menunaikan haji.

Peranan utama Tabung Haji adalah membantu rakyat Malaysia menyimpan wang untuk haji melalui skim simpanan yang membolehkan mereka membuat caruman tetap, yang dilaburkan oleh Tabung Haji dalam pelbagai aset, termasuk hartanah, saham, dan bon Islam. Pelaburan ini membantu menjana pulangan yang digunakan untuk membiayai pakej haji yang ditawarkan oleh Tabung Haji dan memberi faedah lain kepada pendepositnya, seperti pembiayaan untuk pembelian rumah, dan insentif haji.

Tabung Haji juga memainkan peranan penting dalam penganjuran haji untuk rakyat Malaysia dengan mengatur pengangkutan, penginapan, dan lain-lain urusan yang diperlukan untuk haji. Ini termasuk menguruskan proses pendaftaran haji, menyelaras dengan pihak berkuasa Arab Saudi untuk memastikan ibadah haji berjalan lancar untuk rakyat Malaysia, dan memberi bantuan dan sokongan kepada jemaah haji Malaysia semasa menunaikan haji.

Ia juga berfungsi sebagai badan kawal dan selia bagi memastikan semua pakej dan perkhidmatan haji yang disediakan oleh sektor swasta kepada rakyat Malaysia adalah sah, selamat dan memenuhi keperluan standard.

Secara keseluruhannya, Tabung Haji memainkan peranan penting dalam membantu rakyat Malaysia untuk menunaikan kewajipan agama mereka untuk menunaikan haji, dengan menjadikannya lebih mudah diakses dan berpatutan melalui skim simpanannya dan menganjurkan serta menyokong ibadah haji.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati