Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Penyakit Ini Boleh Membunuh Mereka Yang Gemar Tidur Lewat

Sleepless insomnia woman web

Diantara kebiasaan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah,  tidak suka tidur lewat. Jika tidak ada urusan penting baik tentang dakwah ataupun jihad maka baginda akan menyegerakan tidur setelah solat Isya dan baginda akan kemudiannya bangun di tengah malam atau sepertiga malam untuk solat tahajjud atau qiyamullail.

Ini antara penyakit yang boleh membunuh mereka yang sering tidur lewat :

1. Sistem Imun Melemah (anti body melemah)

Tidur lewat malam terbukti mempengaruhi rosaknya sel-sel darah putih. Akibatnya kekebalan tubuh menjadi lemah dan mudah diserang pelbagai penyakit.

2. Kencing Manis atau Diabetes

Tidur lewat malam juga merosak hormon di tubuh. Akibatnya tubuh tidak toleransi terhadap glukosa kerana jumlah insulin menurun. Orang yang tidur lewat malam menjadi lebih mudah mendapat penyakit Diabetes.

3. Sakit Kepala Hingga Kerosakan Otak

Tidur lewat malam membuat tubuh tidak sempat berehat dengan baik. Meskipun waktu tidurnya sama, katakanlah lima jam, orang yang tidur sebelum tengah malam dan bangun sepertiga malam terakhir akan merasakan keadaan tubuh fizikal yang lebih baik. Sebaliknya, tidur lewat malam membuatkan istirehat tidak efektif. Ketika bangun kepala terasa berat, itulah tanda gegar otak kecil sedang menyerang. Jika dibiasakan, terus menerus dalam waktu berpanjangan, kerosakan otak boleh mengancam.

4. Kanser Hati

Diantara penyakit berbahaya akibat tidur lewat malam adalah kanser hati. Melalui penelitian para doktor di National Taiwan Hospital menemukan bahawa tidur lewat malam dan bangun terlalu siang merupakan penyebab utama kerosakan hati.

Oleh itu, bermula dari sekarang bagi mereka yang gemar tidur lewat seeloknya berubah untuk tidur awal agar kita tidak mengundang penyakit yang boleh membawa maut.

Anda Mungkin Meminati