Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Gemar Tidur Lewat? Penyakit Ini Boleh Membunuh Mengikut Kajian 2020

tidur lewat

Diantara kebiasaan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah,  tidak suka tidur lewat. Jika tidak ada urusan penting baik tentang dakwah ataupun jihad maka baginda akan menyegerakan tidur setelah solat Isya dan baginda akan kemudiannya bangun di tengah malam atau sepertiga malam untuk solat tahajjud atau qiyamullail.

Penyakit Ini Boleh Membunuh Mereka Yang Gemar Tidur Lewat

Ini antara penyakit yang boleh membunuh mereka yang sering tidur lewat :

1. Sistem Imun Melemah (anti body melemah)

Ia terbukti mempengaruhi rosaknya sel-sel darah putih. Akibatnya kekebalan tubuh menjadi lemah dan mudah diserang pelbagai penyakit.

tidur lewat 1

2. Kencing Manis atau Diabetes

Ia juga merosak hormon di tubuh. Akibatnya tubuh tidak toleransi terhadap glukosa kerana jumlah insulin menurun. Orang itu menjadi lebih mudah mendapat penyakit Diabetes.

3. Sakit Kepala Hingga Kerosakan Otak

Ia membuat tubuh tidak sempat berehat dengan baik. Meskipun waktu tidurnya sama, katakanlah lima jam, orang yang tidur sebelum tengah malam dan bangun sepertiga malam terakhir akan merasakan keadaan tubuh fizikal yang lebih baik. Sebaliknya,ia membuatkan istirehat tidak efektif. Ketika bangun kepala terasa berat, itulah tanda gegar otak kecil sedang menyerang. Jika dibiasakan, terus menerus dalam waktu berpanjangan, kerosakan otak boleh mengancam.

tidur lewat
Gemar Tidur Lewat? Penyakit Ini Boleh Membunuh Mengikut Kajian 2020 4

4. Kanser Hati

Diantara penyakit berbahaya akibat tidur lewat malam adalah kanser hati. Melalui penelitian para doktor di National Taiwan Hospital menemukan bahawa tidur lewat malam dan bangun terlalu siang merupakan penyebab utama kerosakan hati.

Oleh itu, bermula dari sekarang bagi mereka yang gemar tidur lewat seeloknya berubah untuk tidur awal agar kita tidak mengundang penyakit yang boleh membawa maut.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati