Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Parlimen Malaysia Effective Januari 2023

jpg 20230129 132832 0000

Jawatan Kosong Parlimen Malaysia Januari 2023. Kini telah dibuka permohonan untuk mengisi Jawatan kosong Kerajaan di Parlimen Malaysia. Adalah dialukan kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk memohon jawatan yang ditawarkan. Dipelawa kepada semua Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk mengisi kekosongan jawatan Tetap/kontrak seperti berikut.

Bekerja di sebuah institusi kerajaan yang gah seperti di Parlimen Malaysia adalah idaman setiap rakyat Malaysia. Parlimen Malaysia merupakan badan perundangan kebangsaan Malaysia, berdasarkan sistem Parlimen Westminster. Parlimen Malaysia terdiri daripada Dewan Rakyat dan Dewan Negara (atau Senat). Ahli Dewan Rakyat dikenali sebagai ahli Parlimen, manakala ahli Dewan Negara diberi gelaran Senator.

Jawatan Kosong Parlimen Malaysia Januari 2023

Kepada calon yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang ditawarkan serta memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan bolehlah memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

9a3a1de1 1c84 4101 a132 c50731f49f46 1
Jawatan Kosong Parlimen Malaysia Effective Januari 2023 3

Apakah Jawatan yang ditawarkan?

1. Pereka Gred B19
2. Penolong Pegawai Penerangan Gred S29

Maklumat Jawatan Kosong

Lokasi : Kuala Lumpur
Sektor : Kerajaan
Kelulusan Minimum : Ijazah/Diploma/SPM/STPM/Kelayakan Professional yang diiktiraf
Status Pelantikan : Kontrak

Bilakah Tarikh Tutup Permohonan?

Tarikh Tutup Permohonan : 31 JANUARI 2023 (Selasa)

Bagaimana Cara Memohon Jawatan?

Jika anda berminat untuk memohon jawatan yang ditawarkan di Parlimen silakan buat permohonan segera sebelum tarikh tutup permohonan.Tarikh permohonan akan ditutup tidak lama lagi. Sila ikuti cara permohonan dibawah:

 • Permohonan adalah secara online melalui portal online atau borang yang telah ditetapkan di Parlimen Malaysia.
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Bagi calon yang berminat dengan jawatan ini, anda dikehendaki membuat permohonan melalui link yang disediakan dibawah:-

Borang Permohonan dan Syarat-syarat:

Jika anda berminat dengan jawatan yang ditawarkan boleh tekan link dibawah untuk mengetahui lebih lanjut dan membuat permohonan:

Permohonan dan Borang Disini

Baca juga:

Bagaimana untuk lulus temu duga?

Dijemput ke temu duga bermakna pasukan pengambilan pekerja telah menyemak resume anda dan mengiktiraf potensi anda, tetapi mereka ingin mengetahui lebih lanjut tentang anda. Berikut ialah beberapa cara untuk menunjukkan sifat dan kelayakan terbaik anda dalam temu duga dan meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan:

1. Menjalankan penyelidikan menyeluruh

Selidik syarikat dan temui misi dan nilainya serta kerja yang dilakukan di jabatan yang anda temu duga. Tunjukkan kepada penemuduga bahawa anda mempunyai pemahaman tentang perniagaan, pengetahuan tentang industri atau sedikit pandangan tentang arah yang mungkin dituju oleh syarikat. Kemudian tunjukkan bagaimana kemahiran dan pengalaman anda akan memberi manfaat kepada mereka dalam mencapai matlamat mereka.

Jika anda mengetahui nama penemuduga, anda boleh menyelidik mereka di halaman kakitangan syarikat atau platform rangkaian profesional untuk lebih memahami latar belakang mereka dan bagaimana ia boleh memberi kesan kepada keputusan pengambilan pekerja mereka. Sebagai contoh, anda mungkin mendapati bahawa penemuduga anda bermula dalam kedudukan yang sama yang anda temu duga. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk bertanyakan soalan kepada mereka tentang pengalaman mereka dalam peranan dan kelayakan tambahan yang mereka percaya perlukan peranan itu.

3. Luangkan masa anda

Anda mungkin mempunyai banyak kelayakan yang ingin anda bincangkan semasa temu duga anda, tetapi pertimbangkan untuk menarik nafas panjang sebelum memberikan jawapan anda. Mengambil masa ini untuk berehat dan mengatur pemikiran anda boleh menunjukkan keprihatinan semasa temu duga anda.

Pastikan anda mendengar setiap soalan dan segera juga dengan teliti. Cuba bincangkan hanya kelayakan yang paling relevan untuk setiap soalan untuk memastikan jawapan anda ringkas. Jelas dan perlahan sertakan satu atau dua kemahiran dan pengalaman pada satu masa untuk memastikan penemuduga memahami setiap kelayakan. Jika anda tidak memahami soalan, anda boleh meminta penjelasan lanjut sebelum menjawab. Anda juga boleh bertanya sama ada anda telah menjawab soalan sepenuhnya untuk menyemak sama ada jawapan anda mempunyai perincian yang mencukupi. Ini juga mungkin menggesa penemuduga untuk bertanyakan soalan susulan kepada anda tentang pengalaman yang baru anda nyatakan.

4. Bawa pad nota dan pen

Pertimbangkan untuk membawa pad nota dan pen untuk membuat nota dalam temu bual, termasuk nama penemuduga dan apa-apa perkara penting yang timbul semasa perbualan. Langkah ini boleh menunjukkan bahawa anda berorientasikan perincian dan teratur, serta memberikan anda nota untuk dirujuk semula kemudian dan membantu anda menulis nota terima kasih selepas temu duga anda. Semasa anda mencatat nota, pastikan anda terus berinteraksi dengan penemuduga.

5. Gunakan fakta dan angka untuk menunjukkan pencapaian anda

Apabila anda menjawab soalan tentang perkara yang telah anda capai dalam peranan sebelumnya, gunakan data untuk menyandarkan kenyataan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pengalaman dalam jualan, jelaskan bahawa anda bertanggungjawab untuk meningkatkan jualan sebanyak 20% dalam peranan tersebut. Jika anda telah mengalami kejayaan dengan pelanggan terdahulu, berikan butiran maklum balas positif anda dan bagaimana rating kepuasan pelanggan anda secara konsisten lebih tinggi daripada purata.

6. Bersedia untuk soalan yang sukar

Semak beberapa soalan temu duga yang paling biasa dan sukar untuk  menyediakan jawapan berkualiti  untuk digunakan dalam temu duga anda. Langkah ini boleh membantu anda berasa lebih yakin dengan jawapan anda dan mempunyai idea yang lebih baik tentang kelayakan yang boleh anda serlahkan sepanjang temu duga. Berikut ialah beberapa soalan yang anda boleh pertimbangkan untuk merancang:

 • Apakah kelemahan terbesar anda? Kenal pasti kelemahan profesional dan terangkan cara anda bekerja atau telah berusaha untuk memperbaikinya atau merancang jika diambil untuk jawatan tersebut. Contohnya, jika anda bergelut dengan pengurusan masa, terangkan cara anda membuat satu siri peringatan pada kalendar anda untuk memastikan anda memenuhi tarikh akhir dan telah memantau masa anda semasa bekerja untuk memastikan anda sesuai dengan segala-galanya.

 • Mengapa anda meninggalkan pekerjaan anda sekarang? Beri jawapan sejujur ​​mungkin tetapi masih berbincang dengan majikan anda dengan cara yang positif. Fokus pada cara anda ingin mengembangkan kerjaya anda, mempelajari kemahiran baharu atau melengkapkan latihan untuk mendapatkan kelayakan yang lebih tinggi.

 • Beritahu saya tentang diri anda. Soalan ini adalah peluang untuk anda mempamerkan kualiti peribadi anda yang paling relevan dan menyerlahkan perkara yang menjadikan anda calon yang kuat untuk peranan itu. Bincangkan tiga atau empat ciri watak anda dan terangkan bagaimana ia boleh membantu anda berjaya dalam peranan itu.

 • Bincangkan masa apabila mengatasi cabaran di tempat kerja. Kenal pasti halangan tertentu yang anda hadapi pada masa lalu dan huraikan tindakan membina yang anda ambil untuk menyelesaikannya. Terangkan situasi dan punca aduan, apakah langkah yang anda ambil untuk membetulkannya dan cara anda menangani dan menyelesaikannya, memastikan ia tidak akan berulang lagi.

7. Sediakan soalan anda sendiri

Ramai penemuduga bertanya sama ada anda mempunyai sebarang soalan menjelang penghujung temu duga, dan sentiasa membantu untuk mempunyai beberapa soalan yang berkaitan untuk membantu anda mengetahui lebih lanjut tentang peranan dan syarikat. Langkah ini menunjukkan bahawa anda telah bersedia dan telah mempertimbangkan peranan dengan teliti.

Berikut ialah beberapa contoh yang boleh anda sesuaikan untuk disesuaikan dengan industri anda:

 • Apakah yang diperlukan untuk berjaya dalam peranan ini?

 • Apakah cabaran terbesar yang dihadapi oleh jabatan anda sekarang?

 • Dengan siapa saya akan bekerja?

 • Apakah peluang untuk pembangunan profesional dalam peranan ini?

 • Bagaimanakah anda menilai prestasi untuk peranan ini?

 • Bolehkah anda memberikan beberapa contoh jenis projek yang akan saya kerjakan?

 • Apakah jenis belanjawan yang akan saya gunakan?

Selain dapat bertanya soalan pada penghujungnya, anda mungkin mendapati perbualan itu membawa kepada satu atau beberapa soalan anda semasa temu duga.

Semoga Dipermudahkan Kepada Calon

Kepada calon yang membuat permohonan Jawatan kosong Parlimen Malaysia Januari 2023 semoga dipermudahkan segala urusan anda ketika membuat permohonan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati