Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Audit Negara Malaysia 2023

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Audit Negara Malaysia

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Audit Negara Malaysia 2023

Terkini info baru sahaja telah dibuka  peluang kerjaya khusus untuk rakyat Malaysia. Untuk makluman, Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Jawatan-jawatan kosong telah banyak dibuka untuk rakyat Malaysia di seluruh negeri.

Jabatan Audit Negara Malaysia adalah jabatan yang ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia untuk menyelia kewangan di dalam Malaysia.DasarJabatan Audit Negara komited melaksanakan pengauditan yang berkualiti selaras dengan Standard Pengauditan Antarabangsa berteraskan kebebasan, profesionalisme, integriti dan relevan.

 • Jabatan Audit Negara adalah komited untuk membuat penambahbaikan yang berterusan terhadap Sistem Pengurusan Kualiti dan menilai semula semua Objektif Kualiti yang ditetapkan bagi memastikan ianya sentiasa memenuhi kehendak pelanggan.

Melihatkan betapa berperanannya Jabatan Audit Negara Malaysia ia adalah merupakan peluang keemasan kepada anda untuk menjadi sebahagian daripada pekerja yang bakal disegani dalam negara Malaysia. Bagi ketahui cara permohonan dan maklumat lanjut anda boleh ikuti di bawah.

Sesiapa yang berminat untuk ikuti info-info kaitan dengan kerjaya bantuan rasmi daripada kerajaan atau maklumat isu-isu tempatan boleh ikuti di telegram terpantas Malaysia di bawah:

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Audit Negara Malaysia 2023

Jawatan Kosong Yang Ditawarkan

Adalah dimaklumkan kepada semua rakyat Malaysia mengenai makluman jawatan kosong yang telah dibuka kursus untuk dimohon oleh rakyat Malaysia pelbagai lapisan masyarakat. Penting untuk anda mengetahui maklumat jawatan kosong yang telah ditawarkan oleh pihak majikan. Ini adalah kerana permohonan jawatan kosong perlu diisi dengan mengikuti maklumat yang telah disertakan.

Maklumat Jawatan Kosong

Jawatan:

Pembantu Tadbir Perkeranian Atau Operasi

Lokasi : Unit Khidmat Nasihat Undang-Undang Jabatan Audit Negara Putrajaya

Taraf : Personal MyStep

Tempoh:Kontrak

Kadar Upah:RM1,700

Kekosongan:2 Orang

Seperti yang dinyatakan jawatan kosong perlu dimohon dengan mengikuti penetapan dan maklumat yang dinyatakan seperti berikut. Dan permohonan boleh dibuat dengan betul melalui perincian iklan yang telah dikeluarkan oleh pihak. Pada anda yang ingin membuat permohonan jawatan kosong hendaklah dipastikan juga permohonan anda adalah seiring dengan penyataan iklan jawatan kosong.

Bilakah Permohonan Dibuka Dan Ditutup?

Dalam apa urusan permohonan jawatan kosong Anda perlu mengetahui bilakah tempoh permohonan dibuka dan bilakah tempoh permohonan ditutup. Untuk makluman kepada semua para pemohon adalah dimaklumkan permohonan jawatan kosong akan ditutup pada 25 Januari 2023. Para pemohon boleh segera membuat permohonan jawatan kosong dengan mengikuti spesifikasi

yang telah ditetapkan anda boleh merujuk maklumat lebih terperinci seperti yang diiklankan di bawah.

Apakah Syarat Bagi Kelayakan Permohonan?

Sebelum membuat permohonan para pemohon perlu cakna dan peka akan syarat dan ciri kelayakan yang diperlukan dalam membuat permohonan peluang kerjaya yang telah dibuka untuk rakyat Malaysia. Syarat kelayakan adalah seperti di bawah:

 1.  Pemohon adalah Warganegara Malaysia
 2. Pemohon adalah mereka yang berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon ada kelayakan Akademik yang setaraf dalam permohonan kerja.
 4. Berkemahiran menggunakan perisian Microsoft Office (Word Excel Powerpoint)
 5.  Bertanggungjawab dan berdisiplin serta boleh mematuhi arahan dan peraturan

Seperti yang di atas para pemohon perlu memenuhi syarat kelayakan umum bagi permohonan kerja di dalam negara Malaysia. Selepas itu anda boleh mengikuti maklumat lebih lanjut dan terperinci mengenai jawatan kosong di bawah.

Kemudahan Lain:

 • Cuti rehat
 • Cuti Sakit
 • Caruman KWSP dan perkeso

IMG 20230125 141033 634Baca juga:

Jawatan Kosong Di Jabatan Perikanan Malaysia 2023

Jawatan Kosong Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Tahun 2023

Syarat Permohonan 

Untuk rakyat Malaysia yang berminat dalam membuat permohonan perlu segera untuk pekerja anda akan maklumat yang telah dikeluarkan oleh pihak majikan tentang mengenai iklan yang telah diwar-warkan. Permohonan anda juga perlu dibuat segera sebelum Tarikh tutup iaitu pada 25 Januari 2023. Permohonan jawatan kosong juga perlu melihat kepada iklan yang telah dibuka dan diwar-warkan untuk sebaran orang ramai para pemohon perlu cakna akan syarat dan cara permohonan yang telah ditetapkan melalui iklan yang dikeluarkan oleh pihak majikan secara rasmi. Anda boleh mendapat maklumat lebih lanjut dan terperinci mengenai jawatan kosong yang ditawarkan oleh pihak majikan di bawah:

Syarat Permohonan

Setelah meneliti dengan terperinci mengenai iklan yang telah dibuka jawatan kosong di Jabatan Audit Negara Malaysia tersebut Para pemohon boleh membuat permohonan dan pastikan permohonan anda adalah lengkap dengan segala butiran yang telah ditetapkan dan diperlukan dalam urusan permohonan jawatan kosong. Diingatkan kembali kepada pemohon-pemohon untuk cakna dalam urusan permohonan perlu cakna akan lampiran seperti:

 • Resume yang terkini dan lengkap
 • Maklumat pengenalan diri dan butiran yang
 • Sertakan bersama dokumen-dokumen yang disahkan sahaja

Cara Permohonan Jawatan Di Jabatan Audit Negara Malaysia

Sila kemukakan dokumen-dokumen berikut:

 • Borang permohonan yang telah lengkap beserta gambar berukuran paspot;
 • Salinan Kad Pengenalan:
 • Salinan Sijil SPM dan Sijil Akademik lain (jika ada):
 • Lain-lain dokumen yang berkaitan.
 • Salinan sijil lengkap 2 dos vaksinasi covid-19

Sila kemukakan dokumen permohonan ke e-mel dibawah:

[email protected]

Sebelum tarikh tutup permohonan atau pada 25 Januari 2023

Sebarang pertanyaan, sila hubungi urus setia di talian:

03-80911424(Puan Fatimah)

Persiapan Penting Jika Dipanggil Menghadiri Temuduga

kepada mereka yang mencari pekerjaan dan membuat permohonan kerja adalah penting untuk membuat persiapan bagi menghadiri temuduga apabila dipanggil oleh majikan yang menawarkan kerajaan. Pemohon perlu membuat persiapan yang rapi serta kemas pagar permohonan kerja anda akan dinilai dan anda akan berjaya untuk diambil untuk bekerja. Mungkin anda akan menghadapi kesukaran bila menghadiri temuduga yang menentukan sama ada anda terpilih ataupun tidak.  Moga-moga Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Audit Negara Malaysia 2023 diharapkan peluang pekerjaan yang dibuka adalah merupakan peluang yang anda rebut dan anda dapat perolehi hasil usaha payah anda yang tidak mengenal penat lelah dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan yang terkadang yang memerlukan kecekalan dan ketabahan. Semoga berjaya!

Maklumat Tambahan:

Pengenalan

Institusi Audit telah wujud di Tanah Melayu sejak pentadbiran British pada awal abad ke 20 bagi memperkukuhkan sistem pentadbiran kewangan Kerajaan. Pada ketika itu ia wujud secara berasingan mengikut negeri iaitu Negeri Melayu Bersekutu dan Negeri Selat. Di setiap Negeri Melayu Bersekutu, Institusi ini dikenali dengan nama Audit Office dan diketuai oleh State Auditor. Ibu pejabat bagi Audit office ini terletak di Kuala Lumpur dan diketuai oleh seorang Chief Auditor.

Institusi Audit Negara yang lebih tersusun dari segi struktur dan bidang tugasnya bermula pada tahun 1906 di mana Ketua Audit Negara untuk Negeri Melayu Bersekutu pertama iaitu W.J.P Hume dilantik. Pada tahun 1932 kedua-dua Institusi digabungkan dan diletakkan di bawah kawalan Director of Colonial Audit yang berpusat di London. Tugas pengauditan dipertanggungjawabkan kepada Auditor of the Straits Settlements and the Federated Malay States yang berpusat di Kuala Lumpur. Menjelang kemerdekaan Tanah Melayu pada tahun 1957, jawatan Director of Audit Malaya ditukar kepada nama Ketua Audit Negara. Pelantikan Ketua Audit Negara serta tanggungjawabnya termaktub di bawah Perkara 105 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Audit 1957.

Struktur Jabatan Audit Negara

Jabatan Audit Negara diketuai oleh seorang Ketua Audit Negara yang dilantik berdasarkan Akta Audit 1957. Ketua Audit Negara pada kebiasaannya dilantik dikalangan pegawai tinggi Skim Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik) yang telah bersara. Beliau dibantu oleh 2 orang Timbalan Ketua Audit Negara iaitu pegawai tertinggi Skim Perkhidmatan Juruaudit. Melalui penstrukturan organisasi pada 2007, Jabatan Audit Negara dibahagikan kepada 5 sektor iaitu Sektor Pengurusan, Sektor Audit Kerajaan Persekutuan, Sektor Audit Badan Berkanun Persekutuan, Sektor Audit Kerajaan Negeri dan Sektor Audit Khas dan Penyelidikan.

Sektor Audit Kerajaan Persekutuan – Menjalankan pengauditan di Kementerian dan Jabatan Persekutuan. Jabatan Audit Negara telah menempatkan cawangan bagi setiap Kementerian Mengakaun Sendiri (kecuali Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pelajaran diletakkan dalam satu cawangan iaitu Cawangan Audit Pendidikan) bagi memudahkan urusan pengauditan.

Sektor Audit Kerajaan Negeri – Menjalankan pengauditan di setiap negeri. Jabatan Audit Negara juga menempatkan pejabat cawangan di setiap negeri bagi memudahkan pengauditan. Bagi negeri-negeri Sabah dan Sarawak, terdapat beberapa cawangan kecil di daerah.

Tugas dan Tanggungjawab

Pada asasnya setiap Sektor Audit kecuali Sektor Audit Khas dan Penyelidikan akan menjalankan 3 Pengauditan Utama setiap tahun iaitu:

 • Pengauditan Penyata Kewangan
 • Pengauditan Pengurusan Kewangan; dan
 • Pengauditan Prestasi
Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati