Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Jabatan Akauntan Negara Malaysia Effective Januari 2023

Jawatan Kosong Jabatan Akauntan Negara Malaysia
Jabatan Akauntan Negara

Jawatan Kosong Jabatan Akauntan Negara Malaysia. Kini dibuka untuk Ambilan Segera Jawatan Kosong di  Jabatan Akauntan Negara Malaysia. Kepada rakyat Malaysia yang mempunyai kelayakan dan dan mempunyai minat yang tinggi untuk memohon tawaran dalam bidang yang ditawarkan, sila baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum memohon.

Maklumat Iklan Kerjaya : Jawatan Kosong Jabatan Akauntan Negara Malaysia

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan ?

 • JURUANALISIS SISTEM

Maklumat Jawatan Kosong:

 • Kelayakan : SPM/ STPM/ DIPLOMA/ IJAZAH
 • Nama Majikan: Jabatan Akauntan Negara Malaysia
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur

Bila Tarikh Tutup Permohonan?

 • Tarikh Tutup Permohonan : 02 FEBRUARI 2023

Dapatkan Iklan / Borang Permohonan di Bawah :

1. Kepada calon yang berminat, calon hendaklah menghantar maklumat permohonan secara lengkap merangkumi resume rasmi anda disertakan pengalaman bekerja yang lepas (jika perlu).
2. Syarat dan terma bagi permohonan ini perlu dirujuk di laman web pengambilan jawatan.
Sekiranya calon merupakan individu yang berkelayakan dengan kelulusan Ijazah, Diploma, Sijil Persekolahan (PMR, SPM, STPM, “A” Level, Pra-Universiti) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia, anda adalah di pelawa bagi mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)
Selain itu calon memiliki kelebihan sekiranya mempunyai ciri-ciri berikut :
 1. Kemas
 2. Berpengetahuan am
 3. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan pada iklan)
Kelebihan :
 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik

Bagaimana Cara Untuk Memohon ?

Untuk Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Akauntan Negara Malaysia sila klik pautan “Iklan Penuh Jawatan Kosong Sebagaimana dibawah:

 
IMG 20230130 151634 008

15 perkara yang perlu dilakukan sebelum temuduga

Senarai berikut menggariskan banyak perkara yang dilakukan oleh penemuduga terbaik sebelum sebarang temu duga untuk memaksimumkan hasil:

1. Penyelidikan syarikat

Sebelum pergi ke temu duga, selidiki syarikat bersama dengan sejarah, nilai dan misinya. Semak tapak web rasmi mereka dahulu, kemudian beralih ke sumber lain. Jika terdapat sebarang ulasan pelanggan, pelanggan atau pekerja, kaji mereka dan kenal pasti sebarang tema berulang yang mungkin mengubah keputusan anda untuk bekerjasama dengan mereka. Ia juga menyediakan anda untuk menjawab sebarang soalan yang berkaitan dengan syarikat, membuktikan pada temu duga anda bahawa anda membiasakan diri dengan siapa syarikat itu.

2. Selidik penemuduga anda

Bersama-sama dengan menyelidik syarikat, kenal pasti siapa dalam organisasi yang mungkin menemu bual anda dan menyelidik mereka juga. Kenal pasti profil media sosial profesional mereka dan imbas minat mereka. Selalunya membantu untuk mencari titik persamaan dengan penemuduga anda dan mengemukakannya semasa temu duga. Sebagai contoh, jika anda menyebut bahawa anda berdua suka mendaki, anda serta-merta menonjol kepada penemuduga, memastikan mereka mengambil pertimbangan tambahan terhadap anda selepas anda pergi.

3. Sediakan satu set soalan

Pada akhir temu duga, kebanyakan penemuduga membuka kepada soalan daripada orang yang ditemuduga. Mempunyai soalan yang disediakan pada akhir selalunya menunjukkan bahawa anda mempunyai minat yang lebih besar dalam peranan dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang syarikat. Pertimbangkan soalan seperti:

 • Apakah budaya syarikat?

 • Adakah terdapat peluang untuk berkembang dalam peranan ini?

 • Bagaimanakah anda mengukur prestasi pekerja?

 • Apakah aspek jawatan yang paling mencabar?

 • Apakah yang paling anda sukai semasa bekerja dengan syarikat ini?

4. Jalankan temu bual olok-olok

Cari seseorang yang anda percayai atau yang berpengalaman dalam menemu duga dan jalankan temu duga palsu. Berikan mereka satu siri soalan untuk ditanya berkaitan dengan peranan anda. Galakkan mereka untuk mencari atau mengemukakan soalan tambahan juga tanpa memberitahu anda tentang soalan itu. Pada akhir temu duga, ambil sebarang maklum balas yang mereka ada tentang meningkatkan prestasi anda. Setelah bersedia, jalankan temuduga olok-olok sekali lagi.

5. Cetak salinan fizikal resume anda

Walaupun mereka mempunyai resume anda dalam fail, ramai penemuduga lebih suka melihat salinan fizikal semasa temu duga. Cetak beberapa salinan sebelum temu duga anda sebagai persediaan untuk mereka bertanya. Selain itu, jika mereka bertanya apa-apa soalan yang berkaitan secara langsung dengan resume anda, anda boleh segera merujuknya untuk menangani soalan atau kebimbangan mereka.

6. Makan makanan yang sihat sebelum temuduga

Pertimbangkan untuk makan makanan yang sihat beberapa jam sebelum temu duga anda. Pertimbangkan makanan yang kaya dengan protein, lemak sihat dan serat seperti:

 • Roti bakar bijirin penuh

 • Avokado

 • Bayam

 • Telur keseluruhan

7. Bersihkan dan tekan pakaian anda

Sekurang-kurangnya sehari sebelum temu duga anda, pastikan anda mempunyai set pakaian yang bersih. Seterika dan tekan pakaian formal seperti seluar dan baju baju untuk membebaskan mereka daripada kedutan. Selain itu, bungkus solekan dan deodoran untuk sentuhan kecil sebelum temu duga anda, jika perlu.

8. Berpakaian untuk peranan

Pilih satu set pakaian yang sesuai dengan peranan. Untuk hasil terbaik, pilih pakaian yang selangkah di atas standard biasa peranan. Contohnya, jika peranan memerlukan pakaian kasual perniagaan, pilih pakaian profesional perniagaan untuk temu duga, termasuk sut dan tali leher atau skirt dan blaus.

9. Tulis nota terima kasih untuk menyampaikan selepas temu duga

Nota terima kasih ialah cara terbaik untuk meninggalkan kesan yang berkekalan kerana penemuduga mempunyai item untuk diingati anda. Sediakan segelintir nota terima kasih sebelum temu duga anda. Jika anda tahu sebelum temu duga berapa ramai orang yang mungkin anda temui atau temu bual, pastikan anda membuat jumlah nota terima kasih yang sama. Tinggalkan setiap temu duga satu nota terima kasih sebelum keluar dari temu duga.

10. Tentukan laluan terpantas ke temuduga

Gunakan aplikasi mudah alih yang berguna yang memantau trafik tempatan dan memetakan laluan terpantas ke temu duga anda. Pertimbangkan masa hari di mana temu duga anda berlaku dan jika terdapat sebarang kebimbangan lalu lintas di kawasan anda pada masa itu. Tentukan berapa lama pemanduan mengambil masa dan tinggalkan diri anda masa itu untuk sampai ke sana sebelum bertolak.

11. Buat nota dengan istilah dan nama kritikal

Ia bukan perkara biasa untuk melupakan nama penemuduga anda atau istilah kritikal lain semasa temu duga. Ambil nota kecil bersama anda dan sembunyikannya dalam folder dengan salinan resume anda. Rujuknya seperti yang diperlukan sepanjang temu duga anda.

12. Matikan telefon bimbit anda sebelum temuduga

Membawa telefon anda ke dalam temu duga dengan anda selalunya menjadi satu keperluan. Jika anda memerlukannya, pertimbangkan untuk menyenyapkannya atau mematikannya. Pastikan tiada getaran atau nada lain yang terpancar dari telefon anda atau mengganggu temu duga.

13. Tidur lena pada malam sebelumnya

Pastikan anda mendapat jumlah rehat yang betul sebelum temu duga anda. Melakukannya memastikan anda lebih sedar dan lebih berwaspada semasa menjawab soalan. Kerana anda berwaspada, anda menerima isyarat halus daripada penemuduga seperti bahasa badan atau nada mereka. Memahami pemikiran mereka membantu anda menyesuaikan diri dengan temu bual dengan meniru postur fizikal mereka atau pergerakan lain.

14. Bersedia untuk pelbagai jenis temuduga

Terdapat tiga jenis temu bual utama. Temu bual tingkah laku memberi tumpuan kepada cara anda bertindak balas dalam situasi berasaskan pekerjaan. Kebanyakan soalan mengemukakan senario khusus dan membolehkan anda menangani cara anda boleh mengendalikannya. Temu bual pengalaman memberi tumpuan kepada pengalaman terdahulu anda dan keputusan yang anda buat pada masa lalu. Jenis temu bual ketiga ialah gabungan kedua-dua temu bual tingkah laku dan pengalaman.

15. Pertimbangkan cerita dari jawatan sebelumnya

Penemuduga sering bertanya soalan yang menggalakkan anda untuk menerangkan situasi yang berlaku dalam jawatan sebelumnya. Ini memberi mereka pemahaman yang lebih baik tentang cara anda mungkin bertindak balas terhadap situasi serupa yang berlaku di tempat kerja mereka. Sebelum temu duga anda, fikirkan kembali kedudukan anda sebelum ini kepada situasi yang tidak dapat dilupakan yang anda cemerlang. Gunakannya sebagai contoh untuk menjawab soalan tertentu.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati