Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi

Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi
Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi 7

Gigi anda mengalami kerosakkan atas sebab tertentu? Sekiranya ada, anda boleh cuba membuat Crown Gigi. Ia dapat menyembunyikan gigi yang rosak atau berubah warna dan biasanya merupakan penyelesaian jangka panjang untuk memulihkan gigi kepada bentuk atau saiz asalnya. 

Jom terokai lebih lagi tentang jenis, kelebihan, harga dan cara penjagaan Crown Gigi ini!

Apa Itu Crown Gigi

Crown gigi 1
Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi 8

Crown gigi adalah pemasangan sarung gigi palsu di atas gigi yang rosak dan untuk membaiki dan memulihkan fungsi gigi yang telah rosak. Apabila dipasang di atas gigi yang rosak, mahkota tiruan ini akan membungkus sepenuhnya bahagian gigi yang muncul di atas gusi.

Mereka juga bertindak sebagai perisai yang mengeras untuk gigi yang lemah akibat tampalan atau prosedur pergigian lain. Crown gigi disimen pada gigi anda dan menutup bahagian yang boleh dilihat dan hasilnya, ia boleh meningkatkan penampilan dan fungsi gigi sedia ada.

Jenis-jenis Crown Gigi

Crown gigi 2
Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi 9

Crown gigi terbuat daripada pelbagai bahan, termasuk logam atau porselen. Mereka boleh dibuat daripada keluli tahan karat, porselin-bercantum-dengan-logam, semua logam, resin-bercantum-kepada-logam, atau seramik-bercantum-logam.

Tentunya, alat ini sudah di design oleh doktor gigi sedemikian rupa sehingga selamat untuk gigi dan gusi. Berikut adalah merupakan anatra jenis Crown Gigi iaitu:

JenisHuraian
1. Stainles SteelCrown gigi jenis keluli tahan karat pasang siap boleh digunakan untuk menutup gigi kekal untuk satu jangka masa lama. Walaupun crown gigi sementara melindungi gigi atau tampalan, crown gigi kekal diperbuat daripada bahan yang berbeza. Jenis ini biasanya digunakan pada kanak-kanak untuk dipasang pada gigi susu. Ia dapat melindungi keseluruhan gigi daripada kerosakan selanjutnya dengan menutupnya sepenuhnya. Crown gigi ini akan secara semula jadi tanggal dengan gigi susu.
2. LogamAntara logam yang boleh digunakan dalam mahkota pergigian ialah emas, platinum, nikel, kromium, dan aloi logam asas. Jenis logam adalah pilihan yang sangat baik untuk gigi geraham yang tidak kelihatan (bahagian dalam mulut).
3. ZirkoniaZirkonia adalah logam yang merupakan bahan yang agak baru digunakan dalam mahkota pergigian. Crown gigi zirkonia lebih berkait rapat dengan jenis seramik.
Ia terkenal dengan ketahanan dan kekuatannya. Mahkota ini mempunyai kuasa logam dengan rupa seramik tetapi harganya lebih mahal daripada crown gigi tradisional.
4. SeramikMahkota pergigian seramik atau porselin sering menjadi pilihan untuk melapisi bahagian gigi yang tampak dari luar. Sebabnya, warna mahkota gigi palsu ini memberikan penampilan warna yang serupa dengan gigi semula jadi.
Mahkota pergigian jenis ini juga sesuai untuk anda yang mempunyai alahan terhadap logam.
5. PorselinSama dengan seramik atau porselin, pelapik gigi yang diperbuat daripada campuran porselin dan logam kelihatan lebih mirip dengan gigi semula jadi. Atas sebab ini, jenis ini adalah pilihan yang baik untuk gigi depan dan molar. Walau bagaimanapun, bahawa porselin pada mahkota pergigian ini mungkin retak atau pecah. Apabila tepi gusi anda disempitkan, garis sempadan salutan porselin dan bahagian logam mahkota gigi ini mungkin kelihatan seperti garis gelap di pangkal gigi.
6. Resin kompositMahkota untuk gigi yang diperbuat sepenuhnya daripada resin adalah lebih murah daripada mahkota lain. Walau bagaimanapun, mereka merosot dari semasa ke semasa dan lebih terdedah kepada keretakan daripada mahkota porselin-lebur-ke-logam.

Kelebihan Crown Gigi

Mahkota gigi memiliki banyak kelebihan untuk gigi manusia. Pemasangan alat ini pun sudah sering dilakukan di dunia kedoktoran gigi. Berikut adalah video dari ML Studios tentang bagaimana selamatkan gigi anda daripada dicabut.

Berikut adalah merupakan kelebihan membuat crown gigi:

 • Menyokong bridge gigi
 • Membaiki gigi yang patah
 • Mengelilingi gigi bengkok
 • Meliputi tampalan gigi yang besar
 • Memegang bahagian gigi yang retak
 • Memberi perlindungan kepada implan gigi
 • Mengembalikan fungsi gigi yang sudah rosak
 • Memperbaiki penampilan gigi yang patah atau rosak
 • Meliputi dan melindungi gigi dengan lubang yang teruk
 • Melindungi gigi yang terdedah kepada kerosakan akibat kerosakan
 • Meliputi gigi yang berubah warna, seperti kekuningan atau penghitaman
 • Melindungi gigi yang reput daripada patah atau menahan gigi yang lemah jika bahagiannya retak

Kesan Sampingan Daripada Crown Gigi

Crown gigi 3
Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi 10

Crown Gigi boleh menyelesaikan pelbagai masalah gigi anda yang reput atau rosak dengan berkesan. Walau bagaimanapun, terdapat kesan sampingan dan risiko yang mungkin anda hadapi selepas memakai Crown Gigi:

 • Sensitiviti gigi
 • Crown gigi pecah
 • Crown gigi tertanggal
 • Tindak balas alahan
 • Garisan hitam bawah crown gigi
 • Menggunakan gigi palsu
 • Mengalami gigi patah.
 • Terdapat ruang atau lubang yang besar pada gigi.
 • Mengalami karies gigi yang agak teruk.
 • Mempunyai gigi dengan permukaan yang tajam.

Prosedur Sebelum Dapatkan Crown Gigi

Crown gigi 4
Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi 11

Berapa lama proses pemasangan crown gigi? Umumnya, terdapat dua jenis prosedur pemasangan crown gigi, iaitu prosedur beberapa hari (multi-day) dan pada hari yang sama (same-day). Prosedurnya pun akan bergantung pada pilihan dan cadangan doktor gigi.

1. Prosedur beberapa hari (multi-day)

Prosedur ini biasanya menggunakan crown gigi sementara terlebih dahulu. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor gigi sebanyak dua kali.

 • Pertama, doktor gigi akan memeriksa dan menyiapkan gigi yang memerlukan crown. Hal ini mungkin akan memerlukan pengambilan sinar-X pada gigi. Doktor juga mungkin akan mengambil cetakan gigi atau mulut anda sebelumnya.
 • Doktor gigi akan mengambil sebagian lapisan luar gigi.
 • Cetakan akan dibuat oleh doktor dari gigi yang telah ia pangkas.
 • Doktor gigi akan memasang mahkota sementara di atas gigi.
 • Mereka akan menghantar hasil cetakan ke laboratorium untuk proses pembuatan crown gigi. (Langkah ini mungkin memakan waktu beberapa minggu).
 • Bila mahkota gigi siap, anda perlu datang semula berjumpa dokter untuk perjumpaan kedua, kemudian doktor akan memasang mahkota ke gigi anda.

2. Prosedur pada hari yang sama (same-day)

Prosedur pemasangan mahkota gigi ini berbeza daripada prosedur multi-day, iaitu:

 • Doktor gigi akan mengambil imej digital mulut anda.
 • Menggunakan imbasan digital foto, doktor gigi akan membuat mahkota terus di klinik. Anda mungkin perlu menunggu sekitar 1-2 jam untuk mahkota selesai.
 • Setelah mahkota siap, doktor gigi akan memasangkannya pada gigi yang diimbas. Keseluruhan proses akan mengambil masa kira-kira 2-4 jam.

Pastikan dan tanya doktor gigi anda jika pilihan ini tersedia dan anggaran kos, terutamanya jika anda tidak mempunyai insurans pergigian. Tidak semua doktor gigi mempunyai teknologi untuk membuat mahkota dengan prosedur hari yang sama.

Harga Crown Gigi di Hospital Swasta

Crown Gigi atau Mahkota Gigi adalah salah satu penyelesaian untuk anda yang mempunyai masalah pergigian. Kerana dengan item yang satu ini, gigi anda boleh kelihatan lebih kemas dan bersih walaupun berlubang atau bermasalah. Berikut adalah merupakan anggaran harga Crown Gigi mengikut jenis:

NoJenis CrownHarga
1Ceramic crown (Full Porcelain)
-E maxRM 1600
-Zirconia Procera (1 unit)RM 2000
2Porcelain Bonded to
-Non Pricious MetalRM 650
-Non Pricious Soft MetalRM 750
-Semi Pricious 50% GoldRM 1400
-Precious 70% GoldRM 1800
3Post & Care
-FibreRM 300
-TitaniumRM 200
4ComponeerRM 600
5Temporary Crown (1 unit)RM 100
6Recementation of fail prosthesisRM 80-120
7Remove/cut crown (pergigi)RM80-120

Peringatan kepada anda, harga ini mungkin sedikit berbeza antara klinik swasta atau hospital kerajaan yang anda kunjungi. Mahkota semua logam kadangkala lebih murah daripada mahkota emas atau porselin. Kos juga mungkin meningkat jika doktor gigi perlu melakukan kerja persediaan yang lebih meluas sebelum meletakkan mahkota.

Cara Penjagaan Crown Gigi

Crown gigi 6
Crown Gigi: 6 Jenis, Kelebihan, Harga dan Cara Penjagaan Crown Gigi 12

Anda harus lebih lembut dan berhati-hati apabila bekerja dengan mahkota gigi sementara kerana pelekat hanya bertujuan untuk pemasangan sementara. Berus setiap hari, tetapi lebih lembut. Apabila flos, cabut flos dari sisi gigi dan bukannya menyentapnya semula. Berikut adalah beberapa kaedah:

 1. Berus dan flos gigi anda dengan berhati-hati. Gunakan ubat gigi pelindung sensitiviti jika anda berasa sensitif kepada haba atau sejuk.
 2. Elakkan makanan keras. Mahkota anda mungkin retak semasa makan makanan keras, terutamanya yang jenis porselin.
 3. Doktor gigi anda mungkin mengesyorkan pengawal malam jika anda ketap gigi pada waktu malam.

Soalan Faqs Berkaitan Crown Gigi

1. Apakah alternatif Crown Gigi?

Doktor gigi anda pasti akan mengesyorkan mahkota yang paling sesuai dengan keadaan anda atau pilihan alternatif terbaik.

2. Berapa lama crown gigi bertahan?

Jangka hayat crown gigi boleh berkisar antara 5 hingga 15 tahun. Sesetengah mahkota lebih tahan lama daripada yang lain dan mungkin bertahan lebih lama.

3. Dimanakah tempat pemasangan Crown Gigi?

Anda boleh memasang mahkota pada gigi anda di klinik atau hospital doktor gigi yang menyediakan perkhidmatan ini.

4. Bagaimanakah cara penjagaan crown gigi yang betul?

Memberus gigi dengan cara yang betul tiga kali sehari menggunakan flos untuk membersihkan celah-celah gigi.

5. Apakah beza crown gigi kekal dan sementara?

Mahkota sementara boleh dibuat di klinik doktor gigi, tetapi kebanyakan mahkota kekal dihasilkan di makmal.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati