Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Tragedi Tanah Runtuh Bomba Tidur diatas Tanah Kepenatan Mencari Mangsa

Tanah Runtuh
Tanah Runtuh

Tragedi Tanah Runtuh Bomba Tidur diatas Tanah Kepenatan Mencari Mangsa. Tragedi tanah runtuh di jalan genting Batang Kali amat menyayat dan merobek hati semua rakyat Malaysia dengan insiden tersebut.

Pada tarikh 16.12.2022 jam 2.24 pagi , Bomba Selangor telah menerima panggilan kecemasan berlaku kejadian tanah runtuh di Father Organic Farm, Jalan Genting, Batang Kali. Pasukan Bomba daripada BBP Kuala Kubu Bharu, BBP Rawang dan BBP Genting Highlands mula tiba di lokasi pada jam 3.04 pagi.

Diberitakan, insiden tersebut telah berlaku di berdekatan jalan berhampiran Father Organic Farm dan telah menghempap tapak perkhemahan yang berada berdekatan dengan jalan tersebut yang dianggarkan berketinggian setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan runtuhan sebesar 3 ekar.

Maklumat yang terbaru, sejumlah 79 orang mangsa yang berada di tapak perkhemahan tersebut terlibat dengan kejadian runtuhan yang berlaku. 23 orang meninggal dunia, 10 orang masih tidak ditemui. Usaha mencari dan menyelamat masih lagi diteruskan oleh pihak Bomba serta dibantu bersama oleh agensi lain iaitu Persatuan Bomba Sukarela, Bomba Swasta, PDRM, APM, KKM dan Pasukan SMART.

Menurut agensi itu enam mangsa terkorban yang telah dikenal pasti ialah:

 • Nurul Azmani (Dewasa, perempuan);
 • Lim Wei Xin (Dewasa, perempuan);
 • Hong Mei Jing (Dewasa, perempuan);
 • Lai Lee Yin (Dewasa, perempuan);
 • Tong Kai (9 tahun, lelaki); dan
 • Lai Lee Koo (Dewasa, perempuan).

Mangsa yang sedang menerima rawatan di hospital pula ialah:

 • Yam Lee Yen (41 tahun, perempuan);
 • Ng Wei Lun (13 tahun, perempuan)
 • Ng Tan (34 tahun, lelaki);
 • Sandy Cheah (32 tahun, perempuan);
 • Tan Ei An (43 tahun, lelaki);
 • Choo Wai Lun (34 tahun, perempuan);
 • Ling Zi Zuan (19 tahun, perempuan); dan
 • Loh Teng Shui (44 tahun, lelaki).

Sementara itu jurucakap bomba berkata sehingga jam 1.10 tengah hari ini (17 Disember), jumlah mangsa yang terlibat dalam tragedi itu adalah seramai 94 orang.

Seramai 61 orang selamat; 23 meninggal dunia; dan 10 lagi masih hilang.

Maklumat dari semasa ke semasa akan dikemaskini sehingga operasi selesai.

Sumber: PRO, JBPM Negeri Selangor, Bernama

Tragedi Tanah Runtuh Bomba Tidur diatas Tanah Kepenatan Mencari Mangsa

Abang Bomba Superhero

Dalam insiden ini kita dapat menyaksikan pengorbanan agensi penyelamat Malaysia iaitu Jabatan Bomba dan Penyelamat yang telah bertungkus lumus didalam misi menyelamat mangsa yang terkorban daripada tanah runtuh yang berlaku di Batang Kali.

Mereka sanggup merisikokan diri demi mencari mangsa-mangsa yang masih tertimbus.

Terbaru, tular satu di media sosial satu gambar yang mana abang-abang bomba tidur diatas tanah dengan sedikit canvas untuk buat alas kerana terlalu kepenatan melakukan operasi menyelamat. Gambar tersebut benar-benar buat rakyat Malaysia sayu dan bangga kerana mempunyai anggota penyelamat yang sedemikian.

IMG 20221218 092709
Tanah Runtuh, Tanah Runtuh, Tanah Runtuh, Tanah Runtuh, Tanah Runtuh

Sejarah Bomba Malaysia Yang Perlu Anda Tahu

Perkhidmatan bomba di Malaysia bermula pada tahun 1883 melalui penubuhan Skuad Bomba dan Penyelamat Negeri Selangor yang diketuai oleh H.F.Bellamy dan 15 anggota. Pada tahun 1946 sebaik sahaja tamat Perang Dunia Kedua, Perkhidmatan Bomba Malayan Union (MUS) ditubuhkan dengan Flight Lt. W.J Gerumandi sebagai Pengarah Perkhidmatan Bomba Malayan Union. MUS berpengkalan di Kuala Lumpur.

Bomba logo

                                                                  Logo lama JBPM

Perkhidmatan Bomba Malaysia disatukan sebagai sebuah jabatan diperingkat persekutuan dan penyatuan Bomba dan Penyelamat di Negeri-negeri Persekutuan pada 1hb Januari 1976. Penyatuan ini meletakkan Perkhidmatan Bomba Malaysia dibawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia.

Ini diikuti oleh perkhidmatan Bomba Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Melaka pada 1hb Januari 1977. Pada 15hb Mei 1981, perkhidmatan Bomba Sabah dan Sarawak telah disatukan. Justeru, mulai pada saat itu, organisasi ini dikenali secara rasmi sebagai Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia (JPBM).

Pada 8hb Januari 1997, Jemaah Menteri telah sepakat untuk mengubah nama Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia dimana pada 21hb Febuari 1997, YAB Perdana Menteri Malaysia Dato’ Seri Dr. (sekarang Tun) Mahathir Mohamad dengan rasminya telah mengumumkan dan melancarkan pertukaran nama, logo dan bendera Jabatan Bomba dan Penyelamat, Malaysia di Genting Highlands. Mulai pada detik itu, jabatan ini dinamakan semula dan dikenali sebagai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Ikrar Jabatan Bomba dan Penyelamat

Menurut Seksyen 5 (1) & (2) Akta Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat 1988 (Akta 341) menetapkan bahawa tugas-tugas Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia adalah seperti berikut:

 1. Memadamkan, memerangi, menghalang dan mengawal kebakaran.
 2. Melindungi kehidupan dan harta benda sekiranya berlaku kebakaran.
 3. Menentukan kebakaran, penyelenggaraan dan peraturan kebakaran.
 4. Menjalankan siasatan ke atas sebab, asal dan keadaan api.
 5. Melaksanakan perkhidmatan kemanusiaan, termasuk perlindungan hayat dan harta benda semasa terjadinya bencana.

JBPM boleh selain daripada tugasnya di bawah subseksyen (1), melaksanakan apa-apa tugas lain yang diamanahkan kepadanya oleh undang-undang atau yang dipegang oleh menteri untuk dilaksanakan.

Lencana Bomba

Bendera

Bendera JBPM terbahagia kepada 2 bahagian; segitiga merah dengan puncak jabatan dan jalur kuning-biru di segi tiga yang lain.

Merah

Lambang Merah menunjukkan keberanian tinggi di kalangan pemadam kebakaran dalam garis tugas semasa operasi kebakaran dan penyelamatan untuk negara.

Jalur yang bewarna Biru Kuning

15 garis kuning dan biru bermakna terdapat 15 api dan jabatan menyelamat negeri.

Kuning

Jalur kuning melambangkan jabatan itu menawarkan ‘perkhidmatan emas’ kepada pelanggan dan pihak berkepentingan dalam arah perkhidmatan bertaraf dunia dan juga mencerminkan kesetiaan kepada Raja dan negara.

Biru

Jalur biru melambangkan air yang digunakan sebagai medium untuk memadamkan kebakaran dan menekankan kebersihan alam sekitar semasa menjalankan operasi kecemasan mi

Lambang

Bulan sabit dan Bintang

Bulan sabit dan bintang bermakna bahawa nilai-nilai Islam dan nilai-nilai moral diserap ke dalam budaya jabatan.

Topi keledar pemadam kebakaran dan paksi salib

Helmet dan kapak silang bermaksud keselamatan kepada kakitangan jabatan yang menyediakan perkhidmatan profesional.

Bunga Padi

Tiga bijirin bunga berlapis berlapis disusun sembilan dalam dua lingkaran yang melambangkan sembilan Monarki Negara, keupayaan jabatan untuk melaksanakan Akta Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat 1988 dan juga kemakmuran bangsa.

Halangan cengkerang

Halangan cengkerang merupakan jabatan yang menjalankan kerja penyelamatan.

Merah dan Kuning

Warna merah melambangkan keberanian yang tinggi, manakala kuning melambangkan jabatan itu menawarkan ‘perkhidmatan emas’ kepada masyarakat.

Seragam

Pakaian Kerja 

JBPM mula menggunakan ‘Very Dark orn Flower Blue’ untuk pakaian seragam rasmi mereka sejak tahun 1997. Sebelum ini, kakitangan JBPM memakai seragam kerja warna Khaki.

Seragam jaket bulu biru dipakai oleh semua jajaran JBPM semasa tugas rasmi manakala versi seragam berwarna biru dipakai semasa perbarisan kehormatan.

Pakaian Penyamaran Jeruk

Pakaian ini ditujukan untuk menjalankan tugas khas, operasi menyelamat dan operasi lain yang tidak melibatkan Bomba. Gaun ini juga boleh dipakai apabila melakukan kerja harian di stesen bomba atau perbaruan rasmi di mana penggunaannya adalah seperti yang diarahkan.

Red Beret

Kedua-dua kakitangan JBPM dan Pejuang Bantu Auxiliary dianugerahkan dengan beret merah dengan lapisan hitam di belakang lambang itu setelah mereka menamatkan latihan kebakaran dan penyelamatan asas mereka di FRAM.

Untuk Pasukan Api dan Penyelamat Sukarela, ia berbeza bergantung kepada keadaan. Di Kedah, para sukarelawan memakai beret merah dengan lapisan merah di belakang simbol JBPM di Pulau Pinang, mereka memakai beret merah yang sama dengan pasukan biasa tetapi tanpa lapisan hitam. Kadet Firefighter memakai beret biru laut biru sebaliknya.

Operasi Pemadam Kebakaran

Pakaian kalis api ini dikenakan ketika operasi bomba dan latihan yang melibatkan api. Gaun ini juga boleh dipakai semasa perarakan rasmi jika diarahkan.

Beberapa warna pakaian terdapat dalam operasi Bomba. Warna jingga dipakai oleh anggota bomba biasa, kuning dipakai oleh anggota bomba sukarela dan hitam dipakai oleh Pegawai JBPM (ranking dari Penolong Pemadam Kebakaran kepada Ketua Pesuruhjaya Bomba).

Sumber: Wikipedia

Kesimpulannya, isu Tragedi Tanah Runtuh Bomba Tidur diatas Tanah Kepenatan Mencari Mangsa sangat bersimpati dengan dengan para bomba yang berpenat lelah membantu mencari mangsa yang tertimbus. Moga dipermudahkan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati