Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

“Polis Sahkan 21 Orang Maut, Tragedi Cuti Sekolah Guru Dan Anak Murid | Diminta Rakyat Berwaspada Dengan Musim Hujan”

Tragedi Cuti Sekolah
Tragedi Cuti Sekolah

“Polis Sahkan 21 Orang Maut, Tragedi Cuti Sekolah Guru Dan Anak Murid | Diminta Rakyat Berwaspada Dengan Musim Hujan”. Tragedi tanah runtuh yang terjadi di Cameron Highland sangat menyayat hati semua rakyat malaysia,sudah tentu ahli keluarga yang terlibat dan terkena ujian ini lagi tersangat terasa dan ada juga yang terpaksa kehilangan orang yang tersayang dalam kejadian tanah runtuh baru-baru ini.

Kejadian ini telah berlaku pada 16 Disember lepas yang melibatkan seramai 100 orang  menjadi mangsa kejadian tanah runtuh di sebuah tempat perkhemahan berhampiran Father Organic Farm, pada hari kejadian.Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu jam 2.24 pagi.Beliau berkata, sepasukan 20 anggota bersama jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kuala Kubu Bharu, Rawang dan Genting Highlands dikejarkan ke lokasi kejadian.

 • “Berdasarkan laporan awal, kejadian tanah runtuh yang berlaku di tepi jalan berhampiran Father Organic Farm menghempap sebuah tapak perkhemahan.“Ketinggian runtuhan dianggarkan setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan runtuhan satu ekar (0.4 hektar),” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Bagaimanapun, Norazam berkata, maklumat daripada pasukan perubatan mendapati seramai 31 mangsa berjaya ditemukan dan berada dalam keadaan selamat.“Operasi mencari dan menyelamat (SAR) sedang giat dilakukan termasuk menggunakan khidmat unit anjing pengesan (K9) dan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) dari BBP Sentosa, Ampang, Pandan, Kota Anggerik, Kajang dan Andalas.

Sertai telegram terbaik mengenai bantuan yang disediakan oleh Kerajaan Malaysia

Telegram Bantuan Kerajaan

“Polis Sahkan 21 Orang Maut, Tragedi Cuti Sekolah Guru Dan Anak Murid | Diminta Rakyat Berwaspada Dengan Musim Hujan”

Info terbaru berkaitan kes tanah runtuh di Cameron Highland,Seramai 21 mangsa kemalagan runtuhan tanah di tapak perkhemahan Fathers’ Organic Farm telah disahkan meninggal dunia setakat jam 7.10 malam malam semalam,kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

 • Beliau berkata, 12 lagi mangsa masih belum ditemukan dan kerja-kerja mencari dan menyelamat (SAR) masih diteruskan sehingga kini oleh agensi penyelamat.

Katanya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta semua agensi penguat kuasa telah terlibat sepenuhnya dengan kejadian ini bagi usaha mencari dan menyelamat.

“Saya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Bencana Pusat akan terus memantau bersama ketua agensi di tempat ini dari semasa ke semasa dan akan memaklumkan pihak media dan khalayak ramai mengenai perkembangan kejadian ini,” katanya.

 • Beliau berkata demikian selepas melawat dan mendengar taklimat berhubung insiden berkenaan yang turut dihadiri Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan.Menurut dapatan awal daripada siasatan Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Mineral dan Galian (JMG), Ahmad Zahid berkata, beliau dimaklumkan terdapat dua aliran air bawah tanah di lokasi runtuhan.“Kita berdoa mudah-mudahan ada yang selamat,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengumumkan bantuan kerajaan kepada semua waris mangsa kejadian itu.

Insiden sekitar jam 2.42 pagi hari ini di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm membabitkan runtuhan sepanjang hampir 300 meter dan setinggi 70 meter.

Operasi SAR giat dilakukan sejak awal pagi tadi membabitkan Unit Anjing Pengesan (K9) dan Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bukit Sentosa, Ampang, Pandan, Kota Anggerik, Kajang dan Andalas serta Pasukan Khas Taktikal Operasi Penyelamat Malaysia (STORM).

Polis Sahkan 21 Orang Maut Dalam Kejadian Ini

Info terbaru berkaitan kes tanah runtuh di Cameron Highland,iaitu ibu dan anak perempuan berusia lingkungan tiga tahun yang ditemui berpelukan antara 21 mangsa disahkan maut setakat ini dalam tragedi tanah runtuh di sebuah tapak perkhemahan di kampung Kuantan batang Kali Selangor

Manakala 12 lagi mangsa masih hilang dan dipercayai tertimbus dalam runtuhan yang berlaku kira-kira jam 2 pagi dan 61 mangsa pula dibawa keluar dengan selamat dengan beberapa orang alami kecederaan menurut bomba

Misi mencari dan menyelamat mangsa yang masih hilang akan diteruskan 24 jam dan hanya dihentikan jika cuaca tidak mengizinkan aktiviti-aktiviti berlaku di tempat perkhemahan father organic farm letak bersebelahan jalan batang Kali Genting highland

Difahamkan seramai 51 dewasa dan 30 kanak-kanak telah mendaftar untuk bermalam di tapak perkhemahan ini runtuhan dipercayai berlaku bermula dari tebing setinggi 30 meter ini dan tanah menggelongsor meranapkan kawasan perumahan berdekatan

Permasalahan dan cerapamn awal mendapati runtuhan tanah berpunca daripada kegagalan cerun tambakan berhampiran tapak perkhemahan ini dan melibatkan 450000 padu tanah itu.

Pasukan Penyelamat melibatkan unit anjing pengesan k-9 dan unit bantuan perkhidmatan kecemasan eMrs dari 6 balai bomba dan penyelamat BB sekitar Selangor ada dalam kalangan mangsa yang terselamat terdengar bunyi kuat seperti guruh sebelum melihat sendiri satu daripada dua tapak perkhemahan ditimbus tanah Ada juga mangsa yang berkata kawasan di tapak perkhemahan ini bergegar dan disusuli bunyi kuat dan ketika kejadian hujan renyai sedang berlaku mangsa yang berjaya dibawa keluar kini menerima rawatan di 3 hospital iaitu Selayang Kuala Lumpur dan Kuala kubu Bharu

Bagi mangsa yang terselamat kejadian berlaku sangat pantas kebanyakan mereka sedang tidur ketika kejadian berlaku rumah kita dekat aku terus lari lagi nombor dua kali mari tak nak semua hancur dari tidur tidur tidur tidur jom kita bangun lari terus tutup

Seorang mangsa kejadian ini menceritakan dia melihat batu-batuan seakan terkena kilat menyebabkan batu bergetar seakan-akan petanda awal dalam masa yang sama mangsa belum tidur.

WhatsApp Image 2021 12 03 at 5.27.34 PM
Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah, Tragedi Cuti Sekolah

PUNCA-PUNCA TANAH RUNTUH BERLAKU

Tanah runtuh merupakan kejadian geologi yang termasuk sebahagian besar pergerakan tanah, seperti batuan jatuh, kegagalan cerun, dan aliran sampah cetek. Tanah runtuh merupakan salah satu trrkaitan dengan kegelongsoran tanah dan boleh menyebabkan kematian. Walaupun graviti bertindak pada cerun curam merupakan punca utama tanah runtuh, terdapat faktor-faktor tambahan lain:

 1. hakisan oleh sungai, glasier, atau ombak laut yang menghasilkan cerun curam
 2. cerun batu atau tanah yang lemah akibat tepu oleh cairan salji atau hujan lebat
 3. gempa bumi yang menghasilkan ketegangan yang menyebabkan cerun lemah runtuh (lihat pencairan (liquefaction)
 4. letusan gunung berapi menghasilkan mendakan abu, hujan lebat, dan aliran sampah.
 5. gegaran mesin, trafik, bahan letupan, malah guruh mungkin mencetuskan keruntuhan cerun lemah.
 6. tampungan berat melampau yang terhasil dari pengumpulan hujan atau salji, timbunan batu atau bijih, daripada timbunan sampah, atau struktur binaan manusia yang memberi tekanan kepada cerun lemah hingga runtuh dan struktur lain
 7. tekanan air bawah tanah bertindak menjadikan cerun tidak stabil
 8. pada tanah cetek, penebangan tumbuhan berakar dalam yang mengikat colluvium kepada batu asas.

Bahan di cerun yang menjadi tepu dengan air boleh membentuk aliran sampah atau aliran lumpur. Campuran pekat batu dan lumpur mungkin menghanyutkan pokok, rumah, dan kereta, dengan itu menghalang jambatan dan aliran sungai menyebabkan banjir sepanjang laluannya. Sama juga, air batu floes boleh terbentuk dalam sungai yang tersumbat dengan air batu, tetapi mengalir lebih perlahan. Walau bagaimanapun, ia mampu menghasilkan tenaga yang mencukupi bagi meruntuhkan jambatan.

Sertai Telegram Rasmi Kami Sistem Guru Online Untuk Membantu Anda Mendapatkan Pelbagai Info dan Maklumat Yang Bermanfaat

Telegram Rasmi SIstem Guru Online

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati