Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Kerajaan Setuju Beri Potongan Cukai 30 Peratus Rumah Dibawah RM300,000

Kerajaan Setuju Beri Potongan Cukai 30 Peratus Rumah Dibawah RM300,000
Potongan Cukai, Potongan Cukai, Potongan Cukai

Kerajaan Setuju Beri Potongan Cukai 30 Peratus Rumah Dibawah RM300,000. Berita terkini dari Kerajaan, Kerajaan bersetuju memberikan potongan cukai taksiran jumlah sebanyak 30 peratus untuk semua kediaman di Putrajaya yang berharga dibawah RM300,000.

Maklumat terbaru itu baru sahaja diberitahukan kepada umum petang tadi. Pengumuman tersebut diumumkan oleh Perdana Menteri yang ke-10 itu datuk seri Anwar Ibrahim yang kini sedang menjalankan tugas untuk memberikan yang terbaik untuk rakyat Malaysia dari segi menjaga kebajikan dan keperluan rakyat pelbagai kaum.

Ini adalah merupakan berita gembira kepada rakyat Malaysia yang sebelum ini terkesan dengan beberapa pengenaan cukai kepada mereka. Seperti yang kita tahu pengambilan cukai adalah merupakan sesuatu yang perlu kerajaan kaji segera bagi memastikan cukai yang sedia ada tidak membebankan rakyat Malaysia.

Untuk mengetahui lebih lanjut sila ikuti berita penuh di bawah, bagi mendapatkan informasi terkini dan terbaru anda boleh ikuti telegram kami iaitu “official bantuan kerajaan” untuk mendapatkan maklumat rasmi daripada kerajaan Malaysia:

Kerajaan Setuju Beri Potongan Cukai 30 Peratus Rumah Dibawah RM300,000

Pemotongan Cukai Sebanyak 30% Bagi Rumah Dibawah RM300,000

Dimaklumkan,Perdana Menteri ke 10, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan, ia adalah susulan dari rungutan penduduk di Putrajaya mengenai cukai yang dikenakan agak tinggi berbanding kawasan lain.

“Saya mendengar rungutan dan pandangan daripada penduduk di Putrajaya bahawa cukai taksiran yang dikenakan ke atas premis kediaman mereka agak tinggi berbanding kawasan sekitarnya.

Katanya kepada wartama yang ditempat berkenaan. Beliau memandang serius dengan ketidakadilan dan ketidaksamarataan cukai dikenakan kepada penduduk Putrajaya pergi rumah RM300 ribu ke bawah. PM sentiasa mengkaji dan meneliti apa yang terbaik untuk rakyat.

“Setelah mendapat penerangan lanjut daripada pihak berwajib, saya bersetuju bahawa semua kediaman yang berharga di bawah RM300,000 akan diberikan potongan sebanyak 30 peratus dari jumlah cukai taksiran yang dikenakan,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Menurut PM 10, beliau mengatakan pemotongan tersebut adalah selari dengan hasrat Kerajaan terkini iaitu kerajaan Perpaduan bagi mengurangkan bebanan rakyat yang ditanggung terutama mereka yang dari golongan M40 dan B40 yang memiliki kediaman mampu milik di kawasan Putrajaya.

Tidak dinafikan terdapat banyak usaha perdana menteri baru kerajaan perpaduan datuk seri Anwar Ibrahim memberikan yang terbaik dan semampu mungkin dalam usaha beliau untuk memastikan kerajaan yang sedia ada dapat memberikan kelebihan dan keutamaan kepada rakyat Malaysia lagi-lagi kepada mereka yang dari golongan b40 yang kini terhimpit dan terbeban dengan kos sara hidup, mana mungkin ianya adalah adil untuk mengenakan cukai yang tinggi kepada mereka.

Potongan 30% Adalah Berkuat kuasa Bermula Tahun 2023

Berita Gembira Di Awal Tahun 2023..

Sememangnya pengalaman tersebut yang dibuat oleh Perdana Menteri mendapat reaksi dari pandangan positif daripada rakyat yang dilihat mampu untuk membawa kerajaan terkini ke arah yang lebih stabil dan lebih mementingkan kepada kebajikan rakyat. Jika dilihat dengan keadaan sekarang Perdana Menteri banyak mendengar keluh kesah rakyat dan kisah akan penderitaan yang dialami oleh rakyat.

Menurut datuk seri Anwar Ibrahim, berkenaan potongan cukai taksiran tersebut ialah sebanyak 30 peratus Dania adalah menurut dengan terma dan syarat kerajaan.

“Potongan sebanyak 30 peratus ini diberikan kepada premis kediaman yang telah siap dibina pada tahun 2017 sehingga kini yang melibatkan hampir 8,500 unit kediaman,” katanya.

Bilakah Pemotongan Cukai Taksiran Bermula?

Menurut PM 10,Datuk Seri Anwar Ibrahim,mengenai pengurangan cukai taksiran tersebut ia akan berkuat kuasa bermula 1 Januari 2023.

“Pengurangan cukai taksiran akan mula berkuat kuasa mulai 1 Januari 2023 sehingga penilaian semula dilaksanakan oleh Perbadanan Putrajaya,”

Terima kasih tidak terhingga kepada Perdana Menteri Malaysia yang kini melakukan tugas dengan baik melalui pengurangan dan pemotongan cukai taksiran yang diberikan sebanyak 30 peratus adalah sesuatu yang munasabah dan relevan mengikut keadaan semasa ekonomi yang kini mengalami masa yang mencabar.

Baca juga :

Usaha Kerajaan Perpaduan Dilihat Positif Buat Seketika Dan Kemungkinan Akan Memberikan Lebih Baik Untuk Rakyat Malaysia

320791786 684224759989266 339686113339540292 n
Potongan Cukai, Potongan Cukai, Potongan Cukai, Potongan Cukai ,Potongan Cukai

Sudah sebulan lamanya kita telah melalui tempoh pemilihan pemimpin melalui pilihanraya umum yang ke-15 yang dibuat pada bulan November lepas dan ia telah menyaksikan persaingan sengit antara dua blok di antara pembangkang dan kerajaan.

Keputusan pru15 juga mengambil masa yang lama untuk membentuk kerajaan baharu. Ketika itu kita menyaksikan perikatan nasional daripada kerajaan dan pembangkang iaitu pakatan harapan mempunyai keputusan yang tergantung apabila masing-masing tidak mendapat majoriti menang yang mudah dan tiada keabsahan dalam kerusi yang dipegang ketika itu.

Namun selepas itu kita mendapat keputusan bahawa pakatan harapan memenangi pilihanraya umum dan membentuk kerajaan hasil pembentukan melalui kebijaksanaan YDP agong selepas menerangkan kewujudan kerajaan perpaduan gabungan di antara perikatan nasional dan pakatan harapan dan parti-parti lain.

Kerajaan Perpaduan Bakal Menyaksikan Kewibawaan Datuk Seri Anwar Ibrahim Selaku Perdana Menteri..

Melalui pembentukan kerajaan perpaduan yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Sememangnya ramai yang tahu bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim sekian lama telah memperjuangkan ideologi politiknya yang mana beliau menerapkan “reformasi pentadbiran” kerajaan Malaysia iaitu untuk melakukan pembaharuan demi kemajuan negara dan bangsa serta memacu ekonomi ke arah yang lebih. Pasca pru15 yang penuh dengan kejutan dan keajaiban yang berlaku. Keinginan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri juga tercapai selepas berbagai liku yang beliau hadapi dalam tempoh 20 tahun perjuangan.

Kini beliau berjaya menjadi Perdana Menteri yang ke-10 Dan beliau pada awalnya telah membuktikan kredibiliti beliau menjadi Perdana Menteri yang berwibawa dan memahami keadaan rakyat dengan melakukan keputusan untuk tidak mengambil sebarang gaji sebagai Perdana Menteri. Ianya memberi gambaran yang positif kepada rakyat dan menganggap bahawa beliau mempunyai usaha yang keras untuk membawa negara Malaysia ke arah yang lebih maju.

Selain itu selepas beliau menjadi Perdana Menteri beliau mengambil pendekatan baharu dengan membuat kajian selama 2 minggu untuk mengkaji apakah yang penting dan terbaik bagi memenuhi kebajikan dan menjaga sosioekonomi rakyat terutama mereka yang dari golongan b40.

Rakyat Malaysia Menagih Janji-Janji Daripada PM10

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim banyak menabur janji untuk memberi kebaikan kepada rakyat Malaysia. Itu waktu sekarang Rakyat menunggu dan mendoakan agar dipermudahkan urusan Perdana Menteri untuk membawa kerajaan perpaduan dengan baik dan mentadbir negara dengan adil.

Rakyat melihat dan sedar bahawa beliau menggunakan kelebihan beliau sebagai Perdana Menteri dengan baik melalui pengumuman berita berita yang menggembirakan para Rakyat seperti pengumuman bantuan awal persekolahan ,bantuan tunai rakyat dan beberapa bantuan inisiatif yang dirangka oleh kerajaan bagi tahun 2023.

Beliau juga dilihat sebagai seorang yang mampu untuk menunaikan kata-kata yang beliau ucapkan seperti beliau mengatakan akan menjadikan negara Malaysia ekonomi yang baik dan hal itu pada awalnya terlihat betul apabila beliau diangkat sebagai Perdana Menteri telah menyaksikan bahawa peningkatan pasaran bursa Malaysia mendapat keuntungan yang tinggi setelah lama pasaran saham Malaysia merudum.

Harapan rakyat Malaysia hanya menginginkan Perdana Menteri melakukan yang terbaik demi negara dan rakyat. Ayuh kita bersama-sama memupuk nilai murni dan menjadi rakyat Malaysia yang baik, bersama kita jadikan negara Malaysia yang maju.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati