Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

PRU 15 Ada Kemungkinan Akan Dibatalkan : Malaysia Berdepan Gelombang Omicron XBB

PRU 15 Ada Kemungkinan Akan Dibatalkan
PRU 15

Terkini :PRU 15 Ada Kemungkinan Akan Dibatalkan | Malaysia Berdepan Gelombang Omicron XBB. Kementerian kesihatan Malaysia telah memberi amaran bahawa negara Malaysia sedang berdepan dengan gelombang kecil covid19 daripada varian Omicron XBB.

Menurut menteri kesihatan iaitu Khairy Jamaluddin Abu Bakar gelombang itu dijangka menyebabkan negara Malaysia merekodkan peningkatan kes kulit dalam beberapa minggu akan datang.

“Sama ada ia menjadi gelombang besar, ia bergantung kepada tingkah laku dan tindakan komuniti” – Khairy Jamaluddin

Terkini :PRU 15 Ada Kemungkinan Akan Dibatalkan | Malaysia Berdepan Gelombang Omicron XBB

Menurut KJ, data harian telah menunjukkan bilangan kes baru Covid19 telah meningkat sebanyak 16.5 peratus, iaitu dari 14,525 kes pada minggu epidemiologi (ME) 42 kepada 16,917 kes ME 43 (23 hingga 29 Oktober). – Sumber –Sinar Harian

Jumlah kemasukan pesakit covid-19 ke fasiliti kesihatan bagi setiap 100 ribu penduduk juga menunjukkan peningkatan sebanyak 14.3 peratus pada ME 43 berbanding ME 42.

Melalui beliau, kementerian kesihatan Malaysia berpandangan bahawa trend tersebut disokong oleh jangkitan Varian Omicron XBB yang menjadi gelombang di Singapura ketika ini.

office 620817 640 6
PRU 15, PRU 15, PRU 15 PRU 15, PRU 15, PRU 15,

Berdasarkan pintu sempadan terbuka dengan Singapura dan juga pergerakan rakyat daripada kedua-dua negara boleh dianggap Malaysia dan Singapura merupakan satu zon epidemiologi yang sama.

Menurut Khairy Jamaluddin, penjujukan genom yang dilakukan oleh institut penyelidikan (IMR) telah mendapati terdapat empat kes Omicron XBB yang dikesan di Selangor dan juga di Negeri sembilan.

Bagi kesemua kes adalah membabitkan rakyat tempatan yang berusia dari 25 hingga 51 tahun dan satu daripada empat kes ia merupakan daripada jangkitan semula kesemua mereka yang telah dijangkiti telah menjalani isolasi selama seminggu dan kotak rapat telah dikenal pasti, katanya lagi.

Meskipun kementerian kesihatan Malaysia mengesan gelombang Omicron XBB ada di Malaysia tetapi situasinya masih terkawal. Keseriusan gejala Omicron XBB tidaklah sangat menunjukkan sesuatu yang membimbangkan bagaimanapun KKM amat menyarankan kepada rakyat untuk mengamalkan pemakaian penutup muka di kawasan yang tertutup serta selesa terutamanya individu berisiko tinggi dan punyai masalah imunisasi.

Begitulah yang dimaksudkan hidup dengan covid19 yang kini tiada lagi paksaan memakai penutup muka tetapi amatlah digalakkan untuk memakainya sebagai usaha untuk menghindarkan diri daripada terkena jangkitan covid19.

Menurut Khairy Jamaluddin lagi, KKM turut mengesyorkan agar parti-parti politik yang bertanding dalam pilihanraya umum ke-15 (PRU15) untuk mengambil langkah selamat semasa menjalankan kempen.

Adapun melibatkan ziarah pesakit terlantar mereka yang datang itu perlulah menunjukkan teladan yang baik dengan memakai penutup muka ini adalah kerana para pesakit merupakan golongan yang daripada mereka berisiko mudah untuk terkena jangkitan.

Dinasihatkan juga parti-parti politik untuk menggalakkan Dan membuat pengumuman kepada orang ramai memakai penutup muka semasa kempen diadakan di kawasan tertutup.

Sementara itu Khairy Jamaluddin juga berkata bagi pihaknya daripada pihak kementerian kesihatan Malaysia telah menghantar surat kepada Suruhanjaya pilihan raya bagi memastikan proses pengundian dapat dijalankan dengan selamat. Menurutnya lagi ia akan diumumkan oleh SPR.

Pilihan Raya Umum (PRU15) : Bersediakah Kita Untuk Mengundi Dalam Situasi Covid19?

Tidak lama lagi negara kita Malaysia akan mengadakan pilihanraya umum kali ke 15 pada 19 November 2022. Maka ramai rakyat Malaysia akan melakukan pengundian pada hari tersebut Untuk memilih calon pemimpin masing-masing mengikut tempat yang disenaraikan. Jika keadaan Covid19 meningkat dan diparas yang membimbangkan,kemungkinan PRU15 kali ini akan terbatal?

Namun mengikut keadaan negara kita baru sahaja reda dengan situasi covid19 yang melanda Malaysia sebelum ini. Walaubagaimanapun, kita perlu mengambil inisiatif sebagai langkah berjaga-jaga dalam menghadapi dan berurusan perkara hal jangkitan covid19 yang tidak semua ingini untuk terkena jangkitan lagi.

Amatlah membimbangkan jika pilihan raya umum kali ini menimbulkan peningkatan kes Covid19 lagi-lagi melibatkan gelombang Omicron XBB yang dilihat boleh menyumbang kepada peningkatan jangkitan di dalam negara Malaysia.

Diharapkan Rakyat Malaysia Mengambil Langkah Berjaga-Jaga

Kita sebagai rakyat yang akan keluar mengundi nanti perlu lebih peka dan cakna akan situasi yang kita bakal hadapi. Bagi kita yang punyai pengalaman dengan jangkitan covid19 seeloknya kita perlu mengambil langkah-langkah menjaga dan menghindarkan daripada covid-19 seperti berikut:

  1. Memakai penutup muka apabila di tempat awam dan tertutup
  2. Menjaga jarak antara satu sama lain
  3. Jika mempunyai gejala sebaiknya pergi membuat pemeriksaan covid-19
  4. Jika anda positif aku bukanlah isolasi di kediaman anda.

Kepada rakyat Malaysia jagalah diri anda dan pastikan anda melakukan penjagaan yang rapi dan mengambil langkah-langkah bagi menghindarkan diri daripada jangkitan covid 19.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati