Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

PROGRAM JARINGAN PRIHATIN : OFFICIAL PERMOHONAN BANTUAN GOLONGAN B40, CALON SPM & STPM 2021

PROGRAM JARINGAN PRIHATIN
PROGRAM JARINGAN PRIHATIn

KENALI APA ITU PROGRAM JARINGAN PRIHATIN :

Program ini adalah salah satu inisiatif kerajaan untuk membantu mengurangkan beban yang ditanggung rakyat kerana terpaksa melanggan internet untuk melakukan pembelajaran atau pekerjaan dari rumah.

Program ini menelan belanjan sebanyak Rm1.5 bilion dan bakal memanfaatkan 8 juta penduduk yang dari golongan berpendapatan rendah B40.

Yang lebih menarik perhatian adalah setiap rakyak akan menerima bantuan Rm180 untuk dibelanjakan bagi mendapatkan kemudahan internet atau menampung kos pembelian telefon bimbit baharu.

Pihak industry juga turut menambah sumbangan sebanyak Rm1.5 biliom kepada golongan sasaran yang sama.

smart phone 1

SENARAI PROGRAM JARINGAN PRIHATIN 2021

Berikut adalah senarai program yang bakal dilaksanakan di bawah inisiatif PROGRAM JARINGAN PRIHATIn di mana ia akan membantu golongan B40, calon SPM dan STPM untuk menikmati jaringan Internet yang lebih baik, bakal dilaksanakan pada suku tahun pertama 2021.

  1. CELCOM, DIGI, MAXIS, UMOBILE, TELEKOM MALAYSIA dan TIME akan menawarkan capaian wifi percuma di kawasan umum iaitu di 130 Program Perumahan Rakyat PPR terpilih di seluruh negara bermula penghujung April 2021
  2. Pusat Internet Komuniti akan dilanjutkan waktu operasi bermula pada 9 pagi hingga 9 malam
  3. Kerajaan bekerjasama dengan pihak industry untuk melaksanakan program subsidi Jaringan Prihatin untuk golongan B40 seperti yang diperkatakan dalam belanjawan 2021. Program ini bakal bermula pada Mac 2021 dan melibatkan peruntukkan kredit telekomunikasi bernilai Rm180 seorang (Rm15 sebulan) atau subsidi bagi menampung sebahagian dari kos pembelian telefon pintar
  4. Data 1gb percuma yang terdahulunya tamat 31 Disember 2020 akan dilanjutkan semula sehingga bermula program susbsidi Jaringan Prihatin
  5. Syarikat telekomunikasi turut akan memperkenalkan Pakej Data Khas SPM/STPM 2021 hingga peperiksaan tamat pada akhir 2021. Pakej akan ditawarkan bermula Januari 2021.

Cara untuk membuat permohonan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati