Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

6 Khasiat Bawang Merah Mentah

Bawang Merah
Khasiat Bawang Merah Mentah

Bawang merah merupakan salah satu tanaman yang memiliki keajaiban yang menakjubkan. Hal ini kerana dari dapur hinggalah perubatan tradisional, bawang merah mempunyai banyak kegunaan dalam masakan dan merawat beberapa penyakit.

Marilah kita menjelajahi dengan lebih mendalam tentang keunikan dan manfaat yang terkandung dalam bawang merah ini.

Asal Usul Bawang Merah

Khasiat bawang merah
6 Khasiat Bawang Merah Mentah 5

Sejarah Bawang Merah

Bawang merah atau dalam bahasa saintifiknya, Cepa Var. Aggregatum diyakini berasal daripada Asia Tenggara khususnya wilayah yang sekarang dikenali sebagai Iran dan Pakistan. Penyebaran bawang merah ke seluruh dunia adalah disebabkan perdagangan dan migrasi manusia.

Pada hari ini, bawang merah ditanam di seluruh dunia sebagai salah satu tanaman yang paling banyak digunakan dalam bidang masakan.

Khasiat Bawang Merah

asal usul bawang merah

Khasiat Bawang Merah Untuk Kesihatan

Bawang merah mempunyai khasiat yang pelbagai. Antaranya adalah seperti yang tersenarai di bawah ini:

  1. Bahan mencegah keradagan: Bawang merah mengandungi agen anti keradangan alami yang dapat membantu mengurangi keradangan dalam tubuh sekali gus mengurangi risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung dan arthritis.

2. Meningkatkan kesihatan badan: Kandungan Vitamin C dan antioksidan dalam bawang merah dapat membantu meningkatkan imunisasi tubuh badan dan membantu tubuh melawan sebarang jangkitan dan penyakit.

3. Menurunkan kolestrol: Bawang merah dapat membantu menurunkan kadar kolestrol dalam darah dan menjaga jantung serta pembuluh darah.

4. Mengawal gula dalam darah: Beberapa kajian membuktikan bahawa dengan memakan bawang merah dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan amat bermanfaat bagi mereka yang menghidap diabetes atau orang yang berisiko mengalami diabetes.

5. Mencegah Kanser: Bawang merah mengandungi agen anti-kanser yang dapat membantu melawan pertumbuhan sel-sel kanser dan mengurangkan risiko terkena beberapa jenis kanser seperti kanser usus.

6. Membantu pencernaan: Bawang merah mengandungi serat yang baik untuk pencernaan dan mencegah sembelit. Selain itu, kandungan probiotik dalam bawang merah dapat merangsang pertumbuhan bakteria baik dalam usus dan meningkat kesihatan usus secara menyeluruh.

Keburukan Bawang Merah

Keburukan Bawang Merah Untuk Tubuh Badan

Meskipun bawang merah merupakan bahan yang sukar digantikan dalam bidang masakan namun, bawang merah juga mempunyai keburukan tersendiri. Di sebalik aromanya yang harum dan rasa yang unik, terdapat keburukan yang perlu diambil kira.

Antara keburukan bawang merah adalah seperti berikut:

  1. Masalah pencernaan: Jika bawang merah diambil dalam kuantiti yang banyak, ianya akan menyebabkan masalah pencernaan seperti gangguan pada perut.

2. Menyebabkan alergi: Mereka yang mengalami alergi terhadap bawang merah akan mengalami ruam pada kulit, gatal-gatal atau lebih teruk lagi sesak nafas.

3. Tindak balas ubat: Bawang merah akan memberikan tindak balas terhadap ubat-ubatan tertentu seperti ubat cair darah, ubat diabetes dan ubat tekanan darah. Pengambilan bawang merah ketika mengambil ubat tersebut akan menganggu keberkesanan ubat untuk bertindak balas dalam tubuh.

4. Kegatalan pada mata dan hidung: Saat memotong atau mengupas bawang merah, memang tidak dapat dinafikan bahawa ia akan menyebabkan kegatalan pada bahagian mata dan hidung yang akan menyebabkan mata berair atau bersin.

5. Impak negatif kepada pernafasan: Setelah memakan bawang merah, beberapa orang mungkin akan mengalami bau nafas yang tidak sedap dan sukar untuk dihilangkan.

6. Kesan kepada susu badan dan bayi: Wanita yang menyusukan anak perlu berhati-hati semasa memakan bawang merah kerana bau dan rasa bawang merah dapat mempengaruhi rasa susu badan dan akan menyebabkan bayi tidak ingin menyusu.

Kegunaan Lain Bawang Merah
keburukan bawang merah
Beberapa Fungsi Bawang Merah Dari Pelbagai Aspek

Selain digunakan sebagai bumbu masakan, awang merah juga memiliki beberapa kegunaan lain yang menarik iaitu:

  1. Sebagai ubat tradisional: Bawang merah amat berguna dalam periubatan tradisional kerana dapat merawat flu, batuk, jangkitan di saluran kerongkong dan merawat tekanan darah tinggi.

2. Sebagai ubat menghalau serangga: Bau bawang merah yang kuat dapat menghalau nyamuk dan kutu. Air bawang merah dapat digunakan untuk melindungi tanaman daripada hama dengan menyemburnya.

3. Pembersih rumah: Bawang merah merupakan pembersih rumah alami yang berfungsi untuk membersihkan permukaan, menghilangkan kotoran dan mengurangkan bau.

4. Pertanian: Ekstrak bawang merah digunakan dalam industri pertanian sebagai bahan aktif untuk mengawal serangga perosak tanaman

5. Sebagai bahan seni: Kulit bawang merah dapat digunakan sebagai pewarna semulajadi dalam seni lukisan seperti penghasilan seni capan.

Sebagai penutup, bawang merah yang mempunyai banyak kebaikan juga mempunyai banyak keburukan yang perlu diketahui. Dengan perkongsian hari ini, diharapkan anda dapat memanfaatkan kebaikan bawang merah sekali gus menggunakan bawang merah secara optimal bagi mengelakkan sebarang kesan sampingan yang tidak diingini.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati