Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia

Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia
Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia 7

Memakai kohl atau celak pada kedua-dua belah mata dikatakan sebagai salah satu amalan yang dicontohkan oleh Rasulullah SAW semasa hayatnya. Bagaimana kebenaran syariat itu? Benarkah Rasulullah SAW mencontohi perkara ini?

Celak Mekah ini juga dikatakan banyak manfaat sesiapa yang mengamalkannya pada hari siang ataupun malam. Jadi, ingin tahu lebih lanjut tentang sunnah dan kelebihan Celak Mekah ini? Mari kita bahaskan lebih lanjut!

Apakah Itu Celak Mekah

celak mekah 1
Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia 8

Celak mata yang asli yang digunakan oleh Rasulullah S.A.W ialah berbahan itsmid yang berasal dari daerah persia. Itsmid adalah sejenis batu hitam yang langsung berasal dari persia. Celak berbahan itsmid merupakan celak terbaik dari belahan barat dunia, jenis ini sangat mudah melekat dan sangat halus serta tidak mengandung kotoran dan bahan berbahaya.

Celak ini yang sangat di anjurkan oleh Nabi untuk dipakai. Biasanya saat ada anggota keluarga yang pergi melakukan ibadah haji, mereka selalu membeli buah tangan berupa celak ini karena manfaat yang kita peroleh dari celak tersebut.

Dikeluarkan oleh Ibnu Majah dalam sunannya. Daripada Abu Hurairah r.a, Katanya: Sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda:  

“Barangsiapa yang bercelak mata hendaklah ia melakukannya dengan bilangan yang ganjil. Sesiapa yang bercelak dia telah melakukan kebaikan (dapat pahala) dan sesiapa yang tidak bercelak tiada kepayahan (dosa) baginya”.

Latar Belakang Sejarah Celak Mekah

celak mekah 3
Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia 9

Pemakaian celak ini telah didapati sejak zaman Mesir Purba, malah ia turut dipakai masyarakt Berber dan Arab pada muka sebagai penunjuk status dari abad ke-7 di Semenanjung Arab lalu merebak ke kawasan Afrika Utara sejak tempoh itu.

Nabi Muhammad sendiri mengalakkan penggunaan celak kepada masyarakatnya kerana pengunaannya dipercayai baik untuk mata, malah ia masih dipakai sesetengah penganut Islam sebagai suatu amalan tanda patuh pada bulan Ramadan.

Seperti sabdanya:

Bercelaklah kalian dengan itsmid, karena dia bisa mencerahkan mata dan menumbuhkan rambut.” (HR. At Tirmidzi)

Sunnah dan Hukum Memakai Celak Mekah Pada Lelaki

celak mekah 4
Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia 10

Memetik daripada buku The Mirror of Mohammed karya Abdul Ghaffar Chodri, pembayang mata adalah sunnah Rasulullah SAW yang tidak terhad kepada lelaki atau wanita sahaja. Kenyataan ini dapat dibuktikan dalam beberapa hadis, salah satunya dipetik daripada Ibn Abbas RA.

Seperti diriwayatkan oleh Ibnu Abbas: “Bahwasanya Nabi Muhammad SWA memiliki celak. Dia bercelak setiap malam 3 kali pada mata kanan dan dua kali pada mata sebelahnya.” (HR. At Tirmidzi).

Hukum memakai celak lelaki dan wanita adalah harus hukumnya. Memakai celak adalah dibenarkan untuk lelaki. Kerana penggunaan celak ditetapkan untuk lelaki dan wanita dalam jumlah yang sama. Jadi lelaki boleh memakai celak pada kedua-dua mata. Dan celak itu bagus dan berguna.

Ada hadis: “Nabi pernah pakai celak”. Jadi undang-undang boleh. (Majmu’ Fatawa Syeikh Ibnu Baz, 29/48). Hukum ini keluar berdasarkan hadis berikut: 

“Bercelaklah kalian dengan itsmid, kerana dia boleh mencerahkan mata dan menumbuhkan rambut” (HR. At Tirmidzi no.1679 dalam Sunan-nya bab Maa jaa-a fil iktihaal, Ahmad no.15341 dalam Musnad-nya)

Manfaat Menarik Tentang Memakai Celak Mekah

celak mekah 5
Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia 11

Pada zaman Rasulullah, celak Mekah sangat popular sebagai ubat mata. Mungkin masih ada antara kita yang tidak tahu kebaikan penggunaan celak untuk kesihatan. Seterusnya, kita akan membincangkan kebaikan menggunakan pembayang mata yang mungkin belum kita ketahui. Yang berikut termasuk:

 1. Boleh tumbuh bulu mata.
 2. Mata tidak mudah dijangkiti.
 3. Mengekalkan mata semula jadi.
 4. Memberikan keindahan yang lebih pada mata.
 5. Dapat menguatkan dan menegangkan saraf mata.
 6. Memperjelas cahaya penglihatan mata dan juga boleh menjernihkannya.
 7. Boleh melembutkan bahan busuk di mata dan memaksanya keluar.
 8. Boleh menenangkan mata, supaya tidak membuat pergerakan yang berbahaya.
 9. Menghilangkan pening dan sakit kepala, jika dicampur dengan madu dan digunakan sebagai celak.
 10. Boleh merawat sakit mata. Kesakitan di mata serta-merta berkurangan dan bengkak hilang serta-merta.
 11. Menutup kelopak mata, apabila dipakai sebelum tidur. Kerana ketika tidur, celak dapat melindungi kelopak mata daripada cahaya yang mengganggu ketika berehat.
 12. Menghilangkan daging yang tumbuh dalam bisul, menyembuhkannya, dan menghilangkan kotoran di dalamnya.
 13. Merawat warga emas yang penglihatannya lemah. Untuk melakukan ini, campurkan kohl dengan sedikit kasturi.
 14. Boleh menyembuhkan kerosakan kulit akibat melecur. Campuran adalah untuk mengisar kohl menjadi serbuk, kemudian masukkan sedikit lemak segar dan sapu pada kulit yang rosak.
 15. Dapat menghilangkan mata merah akibat iritasi. Kerengsaan boleh berlaku kerana kemasukan habuk atau bakteria kecil ke dalam mata, biasanya menyebabkan kesan gatal dan menjadikan mata merah.

Daripada Abu Hurairah r.a, Katanya: Sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda:

عَلَيْكُمْ بِالْإِثْمِدِ عِنْدَ النَّوْمِ فَإِنَّهُ يَجْلُو الْبَصَرَ وَيُنْبِتُ الشَّعَرَ

“Bercelaklah memakai itsmid ketika hendak tidur, kerana ia dapat mencerahkan pandangan dan menumbuhkan rambut” (HR. Ibnu Majah dalam Sunan-nya no.3846 bab Al Kahlu Bil Itsmid)

Cara Memakai Celak Mekah

celak mekah 6
Sunnah Dan Manfaat Pakai Celak Mekah Pada Mata Manusia 12

Selain untuk mencantikkan mata, mengikut sunnah Nabi, celak digalakkan dipakai sebelum tidur. Iaitu dengan menyapukannya tiga kali pada mata kanan dan dua kali pada mata kiri.

Bilangan ganjil sapuan celak yang disyorkan tidak diperdebatkan oleh ulama, ada yang mengatakan bahawa ia perlu digunakan pada mata kanan dengan 3 sapuan dan diikuti dengan 2 sapuan di sebelah kiri. Ulama lain menyebut 3 sebatan setiap satu. Namun, sentiasa mulakan dengan mata kanan dahulu.

Berikut adalah tutorial sunnah memakai Celak Itsmid.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati