Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

photo 2023 09 04 09 50 16 1

Permohonan Kerja JAKIM. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) merupakan sebuah agensi kerajaan Persekutuan di Malaysia yang bertanggungjawab untuk menguruskan perkara berkaitan agama Islam di Malaysia. Pentadbiran JAKIM berada di bawah Jabatan Perdana Menteri Malaysia.

Peranan utama JAKIM adalah sebagai badan koordinasi untuk pembangunan agama Islam dan kemajuan ummah di Malaysia. Selain itu, JAKIM juga memainkan peranan dalam mengkoordinasikan isu-isu agama dalam lingkungan sempadan pentadbiran yang ditetapkan dan memastikan bahawa tanggungjawab yang berkaitan dengan peringkat negeri tidak dilanggar..

Kepada mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai maklumat kerjaya kerajaan atau swasta ikuti telegram kami dibawah:

Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

Maklumat Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

JAWATAN KOSONGGREDBUTIRAN TUGAS
Pegawai Hal Ehwal IslamS41Melaksanakn urusan pensijilan hala Malaysia meliputi proses permohonan sijil pengesahan halal,pemantaun pasca pensijilan halal,pengurusan kualiti dan advokasi dari aspek syariah.
Pegawai Teknologi MakananC41Melaksanakan urusan pensijilan halal Malaysia meliputi proses permohonan sijil pengesahan halal,pemantaun pasca pensijilan halal,pengurusan kualiti dan advokasi dari aspek teknikal.
Pembantu Hal Ehwal IslamS19 (PMOA)Membantu melaksanakan program aktiviti khidmat nasihat kebajikan dan urusan orang asli islam dan bukan islam.

Masa Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

 • Tarikh Tutup Permohonan : 5 September 2023
 • Permohonan Jawatan : Melalui akaun SPA9

Syarat Keutamaan Tambahan

 • PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM GRED S41
 • Kelulusan dalm bidang syariah
 • Mahir dalam bahsa Inggris
 • Mempunyai lesen memandu B2
 • PEGAWAI TEKNOLOGI MAKANAN GRED C41
 • Mahir berbahasa inggeris
 • Mempunyai lesen memandu kelas B2
 • Mempunyai asas pendidikan Islam
 • PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM GRED S19 (PMOA)
 • Pemohon adalah lepasan sekolah aliran agama
 • Sanggup bertugas di kawasan pedalaman mengikut negeri yang ditetapkan
 • Mempunyai lesen memandu B2
  Masyarakat orang asli yang mempunyai dan memenuhi syarat kelayakan digalakkan memohon
photo 2023 09 04 09 46 25
PERMOHONAN KERJA JAKIM PELBAGAI JAWATAN DIBUKA AMBILAN PADA SEPTEMBER 2023

CARA PERMOHONAN KERJA di JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA

Cara Memohon Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

Permohonan hendaklah dibuat secara atas talian (online) sebelum
pukul 11.59 malam, Selasa, 5 September 2023 di laman web SPA9:

Calon yang berjaya dan melepasi saringan/pemilihan akan dihubungi
melalui e-mel bagi makluman tarikh temu duga serta penyediaan
dokumen sokongan. Sila pastikan alamat e-mel masih aktif dan boleh
digunakan

Berikut Iklan Rasmi Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

Maklumat Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

 • Calon yang tidak menerima sebarang jawapan 3 bulan selepas dari tarikh tutup iklan hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.
 • Segala perbelanjaan berhubung dengan permohonan jawatan dan urusan temu duga adalah atas tanggungjawab sendiri.
 • Hanya calon yang berjaya dalam urusan temu duga akan dihubungi. Sila pastikan nombor telefon dan e-mel masih aktif serta boleh digunakan.

LATAR BELAKANG SYARIKAT JAKIM

Peranan JAKIM adalah sebagai badan pengkoordinasi pembangunan agama dan kemajuan umat Islam di Malaysia. JAKIM juga memainkan peranan dalam menyelaraskan urusan agama dalam kawasan pentadbiran yang ditentukan, dengan berhati-hati untuk menghormati tanggungjawab yang melekat pada peringkat negeri.

Selain itu, JAKIM bertindak sebagai urus setia Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI). JAKIM juga mengendalikan tiga masjid utama di Malaysia, iaitu Masjid Negara, Masjid Putra, dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.

JAKIM juga mempunyai tanggungjawab untuk menyusun dan menstandardkan undang-undang syarak di Malaysia. Di samping itu, JAKIM terlibat dalam mengkoordinasikan dan membangunkan pendidikan Islam, dengan mengendalikan pusat pendidikan dan latihan seperti Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak (IKMAS), Institut Pengajian Islam dan Dakwah Sabah (IPDAS), dan Darul Quran. Selain itu, JAKIM juga mengawasi modul Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) yang dijalankan di lokasi yang telah disenaraikan oleh agensi agama Islam negeri-negeri.

Pengurusan halal telah menjadi fokus JAKIM sejak tahun 1974, dengan usaha awal yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan, Bahagian Hal Ehwal Islam di Jabatan Perdana Menteri untuk memberikan sijil halal kepada produk-produk yang mematuhi prinsip syariah. Pengesahan halal kemudiannya diperkenalkan dalam bentuk sijil dan logo pada tahun 1994. Proses pemeriksaan mula dilaksanakan pada tahun 1998, dan syarikat Ilham Daya diberi tanggungjawab untuk melaksanakannya.

Pada tahun 2002, kerajaan Malaysia mengarahkan semua urusan pengesahan halal dilakukan sepenuhnya oleh JAKIM melalui Bahagian Kajian Makanan dan Barangan Gunaan Islam. Namun, mengambil kira perkembangan pesat dalam industri makanan negara ini, pada 17 November 2005, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia meluluskan penubuhan Bahagian Hub Halal dengan 165 jawatan pelbagai skim dan gred. Pada tahun 2008, pengurusan pensijilan halal diserahkan kepada Halal Industry Development Corporation sebelum akhirnya dikembalikan kepada JAKIM berdasarkan keputusan mesyuarat Jemaah Menteri pada 8 Julai 2009.

Pengurusan pensijilan halal oleh JAKIM telah menerima beberapa pengiktirafan peringkat antarabangsa, menjadikannya sebagai salah satu model pengurusan pensijilan halal terbaik di dunia.

TIPS BERJAYA Permohonan Kerja JAKIM Pelbagai Jawatan dibuka Ambilan September 2023

Cara Efektif Ketika Temuduga Kerja

 1. Amatlah penting untuk memulakan sesi temuduga dengan menyapa dengan sopan, seperti mengucap selamat pagi atau selamat petang.
 2. Mulakan dengan memperkenalkan diri dan memberitahu asal daripada mana.
 3. Berkongsi maklumat tentang kelulusan anda, khususnya dalam bidang apa.
 4. Jelaskan status pendidikan anda, sama ada anda telah menamatkan pengajian atau masih menunggu untuk mendapat kelulusan.
 5. Berkongsi pengalaman anda dalam bidang pekerjaan atau, jika tiada pengalaman kerja, ceritakan pengalaman latihan industri anda.
 6. Jelaskan kebolehan-kebolehan anda yang berkaitan dengan jawatan yang anda mohon.

Bagaimana jika anda tidak mempunyai pengalaman kerja? Anda masih boleh berkongsi pengalaman latihan industri anda. Tetapi jika anda tidak mempunyai pengalaman industri, jangan bimbang, anda boleh berkongsi tentang minat atau hobi anda yang relevan dengan jawatan yang dipohon.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati