Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Jawatan Kosong KWSP Besar-besaran Bulan 7

Jawatan Kosong KWSP
Jawatan Kosong KWSP

KWSP Buka Ambilan Jawatan Kosong Besar-besaran Bulan 7. Terkini, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

KWSP Buka Ambilan Jawatan Kosong Besar-besaran Bulan 7

Permohonan kerja kosong di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat KWSP Buka Ambilan Jawatan Kosong Besar-besaran Bulan 7

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • EPF PROTÉGÉ Programme
 • Business Analyst
 • Investment Analyst (Infrastructure)
 • IT Security Project Manager

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan KWSP Buka Ambilan Jawatan Kosong, Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di KWSP 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong KWSP

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KWSP, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja KWSP di Laman Web KWSP
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KWSP 

KWSP merujuk kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, iaitu sebuah organisasi di Malaysia yang bertanggungjawab untuk mengendalikan skim pencen pekerja. KWSP ditubuhkan dengan tujuan menyediakan perlindungan kewangan jangka panjang kepada pekerja di Malaysia selepas mereka bersara atau berhenti bekerja.

Berikut adalah beberapa aspek penting mengenai KWSP:

 1. Simpanan Pekerja: KWSP berfungsi sebagai dana simpanan pekerja, di mana sebahagian daripada gaji pekerja dan sebahagian daripada sumbangan majikan disalurkan ke akaun KWSP pekerja. Simpanan ini dikumpulkan dan dilaburkan untuk menghasilkan pulangan yang akan digunakan untuk membantu pekerja menjana pendapatan pasif setelah bersara.
 2. Pencen dan Keistimewaan Lain: KWSP menyediakan skim pencen yang membolehkan pekerja menerima pendapatan bulanan selepas bersara. Selain itu, KWSP juga menyediakan keistimewaan lain seperti skim pelaburan dan skim penyelenggaraan rumah untuk keperluan pekerja.
 3. Pelaburan Dana: KWSP menguruskan dana simpanan pekerja dengan pelbagai instrumen pelaburan seperti saham, bon, hartanah, dan instrumen kewangan lain. Objektif KWSP adalah untuk memaksimumkan pulangan pelaburan bagi kepentingan pekerja dan menyokong kestabilan dan pertumbuhan jangka panjang dana simpanan pekerja.
 4. Pemindahan Simpanan: KWSP membenarkan pekerja untuk memindahkan simpanan mereka antara akaun KWSP apabila mereka berpindah pekerjaan. Ini membolehkan pekerja untuk terus menyumbang kepada simpanan mereka tanpa memulakan semula dari sifar dengan majikan baru.
 5. Perkhidmatan dan Sokongan Pelanggan: KWSP menyediakan perkhidmatan dan sokongan pelanggan kepada pekerja untuk membantu mereka memahami dan menguruskan simpanan mereka. Pekerja boleh mendapatkan maklumat dan nasihat mengenai pelan pencen, pelaburan, pemindahan simpanan, dan aspek lain yang berkaitan dengan KWSP melalui rangkaian pejabat KWSP di seluruh negara.

Melalui peranan dan usaha mereka, KWSP berfungsi sebagai institusi penting dalam menyediakan kestabilan kewangan jangka panjang kepada pekerja di Malaysia. Mereka membantu pekerja menyimpan dan melaburkan dana mereka dengan teliti untuk memastikan kecukupan kewangan pada masa depan, terutamanya selepas bersara.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai KWSP Buka Ambilan Jawatan Kosong Besar-besaran Bulan 7 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati