Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023. Makluman terbaru, RAC membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh RAC ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023.

Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Permohonan kerja kosong di RAC ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Ikuti terus maklumat berkaitan Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Perbadanan Aset Keretaapi Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Perbadanan Aset Keretapi (RAC)
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur & Seremban
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 •  Jurugeospatial PKRAC 41
 • Penolong Juruukur PKRAC 29
 • Penolong Jurutera PKRAC 29
 • Pembantu Tadbir PKRAC 19

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 29 Jun 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023 

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi RAC:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di RAC 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada RAC. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 29 Jun 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

photo 2023 06 20 10 29 24
Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

MAKLUMAT PENUH DISINI

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan RAC, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja PERBADANAN ASET KERETAPI
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan,Hantar borang permohonan anda disini https://apps.rac.gov.my/ejawatan/
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Sebarang PERTANYAAN

Sebarang pertanyaan, sila hubungi talian 03-8939 0200 atau e-mel kepada [email protected]

Mengenai Perbadanan Aset Keretapi

LATAR BELAKANG PENUBUHAN

Perbadanan Aset Keretapi (yang dahulu dikenali dengan akronim PAK) atau RAC merupakan sebuah Badan Berkanun Persekutuan di bawah Kementerian Pengangkutan yang ditubuhkan di bawah Akta Keretapi 1991 (Akta 463) melalui Warta Kerajaan No.16, Jilid 36 pada 30 Julai 1992. Perbadanan ini mula beroperasi secara rasminya sebagai sebuah organisasi pada 1 Ogos 1992 serentak dengan pengkorporatan Keretapi Tanah Melayu (KTM) menjadi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). Dalam erti kata lain, RAC diwujudkan sebagai sebuah agensi milik Kerajaan untuk membantu industri perkeretaapian negara berkembang maju dan berdaya saing setanding dengan industri perkeretaapian di negara-negara maju. Hasrat ini dilaksanakan melalui penggubalan Akta Keretapi 1991 dan pemansuhan Ordinan Keretapi 1948.Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Melalui penggubalan akta tersebut, segala aset kereta api yang dahulunya di bawah urus tadbir KTM dan tanah kereta api di bawah Pesuruhjaya Tanah Persekutuan (PTP) adalah terletak hak kepada RAC, manakala operasi perkhidmatan kereta api dikendalikan oleh syarikat pengganti, iaitu KTMB.

Selain bertindak sebagai pengurus dan pentadbir bagi aset-aset kereta api, RAC turut mengambil alih semua liabiliti yang ditanggung oleh pentadbir KTM bagi membolehkan syarikat pengganti beroperasi tanpa sebarang bebanan hutang. Ini bermakna, RAC berperanan sebagai caretaker dan perancang perniagaan untuk menjaga dan menterjemahkan aset-aset kereta api kepada sesuatu harta yang bernilai dan mampu menjana pendapatan yang berterusan kepada Kerajaan. Keputusan Kerajaan untuk mengkorporatkan KTM menjadi KTMB adalah untuk mengurangkan kebergantungan industri perkeretaapian negara kepada Kerajaan sepenuhnya.

Pada tahun 2015, penjenamaan semula imej dan wajah baharu Perbadanan ini telah dilaksanakan di bawah Program Bulan Transformasi PAK 2015. Intipati pelaksanaan jenama baharu ini bertujuan untuk menonjolkan imej korporat dan sifat global agar ianya bersesuaian dengan fungsi dan peranan RAC yang semakin mencabar terutama dalam aspek memperkasakan sektor rel di negara ini.Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023

Selaras dengan itu, Perbadanan ini telah melakukan penjenamaan semula dengan mewujudkan logo, nama panggilan dan warna korporat baharu bagi menyesuaikan Perbadanan ini dengan peranannya. Kesemua identiti korporat ini telah digunakan secara rasmi pada 19 November 2015.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023 dapat membantu para calon yang memohon.Semoga dipermudahkan urusan untuk memohon Pengambilan Jawatan Kosong Perbadanan Aset Keretapi (RAC) Jun 2023.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati