Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

OFFICIAL BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI – SEMAK SEGERA

BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI - SEMAK SEGERA
BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI

BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI – SEMAK SEGERA.Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3 yang melibatkan peruntukan lebih dari RM2 bilion akan segera disalurkan kepada individu yang layak sebelum Aidiladha, menurut Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQ) di Dewan Rakyat hari ini, Perdana Menteri menjelaskan bahwa lebih dari 8 juta penerima akan menerima bayaran antara RM100 hingga RM1,300.

“Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 3 juga akan disalurkan sebelum Hari Raya Aidiladha, Insya-Allah,” menurutnya.

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan informasi terkini serta viral di beberapa daerah dalam negara Malaysia, anda boleh ikuti kami melalui telegram rasmi sistem guru online yang menyediakan rangkuman berita terpantas dan rasmi serta terselit juga pengumuman rasmi kerajaan Malaysia di bawah;

Telegram SGO
BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI

BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI – SEMAK SEGERA

PM Anwar Umum Berita Gembira

Dalam menjawab soalan dari Datuk Seri Dr Noraini Ahmad (BN-Parit Sulong) mengenai pembaharuan dalam pendekatan dan tatakelola undang-undang atau peraturan untuk mengendalikan pengeluaran dana awam, Perdana Menteri meminta agar pelaporan perbelanjaan dan pemantauan belanjawan negara juga diberikan perhatian.

Perdana Menteri melaporkan bahwa pemerintah telah menghabiskan RM158 bilion atau 41% dari keseluruhan peruntukan dalam Belanjawan 2023 hingga bulan lalu, untuk meringankan beban hidup rakyat.

Beliau menyatakan bahwa ini adalah tingkat pengeluaran terbaik yang tercatat dalam suku pertama, dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya.

3 Billion Untuk STR

Pengeluaran tersebut mencakup RM3 bilion untuk bayaran STR fasa pertama dan kedua kepada 8,7 juta penerima, serta RM2,6 bilion untuk Bantuan Khas Kewangan kepada 1,3 juta pegawai awam dan lebih dari satu juta pesara.

Selain itu, pengeluaran tersebut juga mencakup lebih dari RM3 bilion untuk subsidi elektrik kepada 9,7 juta pengguna, lebih dari RM11 bilion untuk subsidi petrol RON95, diesel, dan gas cecair memasak, serta lebih dari RM800 juta untuk Bantuan Awal Persekolahan kepada lebih dari lima juta murid.

Dalam upaya pembaharuan yang diperkenalkan, Anwar mengumumkan arahan baru di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan, yang melibatkan peningkatan transparansi dan penghentian rundingan langsung yang menguntungkan partai politik dan individu.

Selain itu, subsidi akan diberikan secara tepat sasaran dengan memastikan bahwa orang kaya tidak lagi menerima bantuan tersebut. Penguatkuasaan yang lebih ketat juga diperlukan untuk mengatasi masalah penyalahgunaan dan penyeludupan subsidi.

“Kerajaan juga akan mengakhiri unsur monopoli seperti dwi-rangkaian perkhidmatan 5G dan impor barang makanan yang menyebabkan harga lebih rendah daripada beberapa tahun lalu,” katanya.

Perdana Menteri menjelaskan bahwa pemerintah juga telah memperkenalkan pembaharuan di Parlimen dengan memulai pembahasan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) serta Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM).

“Ada yang khawatir karena ini bukan hal yang pertama kali. PMQ seperti ini juga bukan hal yang pertama kali, tetapi tidak ada penolakan, begitu juga dengan LKAN, tidak ada yang pertama kali, tetapi tetap dapat dilakukan. Tidak ada salahnya melakukan hal yang baik,” menurutnya.

“Yang lebih penting adalah Akta Tanggungjawab Fiskal serta Akta Perolehan Kerajaan akan dibentangkan (di Dewan Rakyat), sebaiknya sebelum akhir tahun ini,” tambahnya.

Dalam tanggapan terhadap pertanyaan tambahan dari Noraini tentang kemungkinan keterlambatan dalam pelaksanaan projek-projek yang ada akibat dari pelaksanaan tender terbuka, Perdana Menteri menjelaskan bahwa hal tersebut dapat diatasi melalui pelaksanaan tender terbatas di tingkat pejabat daerah dan negeri.

Sebagai contoh, pejabat daerah diizinkan untuk melakukan tender terbatas untuk proyek-proyek pemulihan sekolah dan klinik daif jika biaya tidak melebihi RM1 juta. Selain itu, Jabatan Teknik Sarawak dan Sabah dapat melaksanakan proyek dengan biaya tidak lebih dari RM50 juta tanpa perlu merujuk kepada Kerajaan Persekutuan.

“Saya setuju dengan kekhawatiran Yang Berhormat Parit Sulong (Noraini) tentang keterlambatan pelaksanaan proyek, tetapi perlu diingat bahwa dalam banyak kasus rundingan langsung ini, terjadi praktik komisi dan penyalahgunaan dana rakyat yang berlebihan, dan ini harus dihentikan,” katanya.

Baca juga:

Semakan STR Fasa 3 Sebelum Raya Haji

SEMAKAN STR FASA 3 BULAN JUN, TARIKH DAN JUMLAH BAYARAN
BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI

Untuk semakan status permohonan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3, anda boleh menggunakan laman web rasmi yang disediakan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN). Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk menyemak status permohonan:

1. Buka laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my/ di dalam pelayar internet anda.
2. Carian dan klik pada butang “Lok Masuk MySTR” yang terdapat di laman web tersebut.
3. Isikan nombor MyKad anda pada ruang yang disediakan.
4. Masukkan juga kata kunci keselamatan yang telah diberikan kepada anda.
5. Setelah berjaya log masuk ke dalam akaun MySTR anda, maklumat seperti nama anda, nombor MyKad, dan status permohonan akan dipaparkan.
6. Jika anda telah menerima pembayaran STR pada Fasa 1, maklumat pembayaran tersebut juga akan dipaparkan.
7. Untuk menyemak maklumat pembayaran Fasa 3, klik pada menu “Semakan Pembayaran Fasa 3”.
8. Masukkan kata laluan yang telah diberikan kepada anda.
9. Maklumat pembayaran Fasa 3 yang telah disahkan akan dipaparkan.

Pastikan anda mengisi maklumat yang tepat dan sahih untuk memudahkan proses semakan.

Bagaimana Kalau Saya Lupa Kata Laluan?

Bagi mereka yang terlupa kata laluan untuk log masuk ke akaun MySTR, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut untuk memulihkannya:

1. Layari laman web STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my/.
2. Klik pada pilihan “Terlupa Kata Laluan”.
3. Masukkan nombor MyKad 12 digit anda dan klik “Semak”.
4. Masukkan alamat e-mel yang telah anda daftarkan sebelum ini dan klik “Seterusnya”.
5. Pastikan bahawa kata kunci keselamatan yang dipaparkan adalah betul, dan klik “Ya”.
6. Jawab soalan keselamatan yang telah diberikan dan klik “Seterusnya”.
7. Masukkan kata laluan baru dan pengesahan kata laluan. Kemudian, klik “Tukar Kata Laluan”.
8. Anda akan menerima notifikasi yang mengesahkan bahawa penukaran kata laluan telah berjaya dilakukan.

Jika anda terlupa kata laluan dan gagal menjawab soalan keselamatan (diberikan 3 percubaan), ID MySTR anda akan disekat dan anda hanya dibenarkan untuk mencuba semula selepas 24 jam. Semoga perkongsian kali ini bermanfaat kepada anda.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati